Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Seppo Kuisma on toiminut yrittäjänä jo 50 vuotta – monipuolisuus on pienen valmistajan valttikortti ja loppupelissä uudet ideat ratkaisevat

Seppo Kuisma aloitti yritystoimintansa traktorikauppiaana v 1970. Konevalmistus on alusta alkaen mukana, kunnes 1990-luvun laman jälkeen perävaunuista ja metsäkuormaimista tuli päätuote.
Seppo Kuisma Oy kasvattaa valikoimaansa jatkuvasti. Uusimmat Kire -tuotteet ovat sorastusvaunu ja myöhemmin syksyllä esiteltävä täysin uusi salaojakone. Se on hinattava, jotta vetokoneena voidaan käyttää portaattomalla voimansiirrolla varustettua traktoria. Vanha suola janottaa!
Seppo Kuisma Oy kasvattaa valikoimaansa jatkuvasti. Uusimmat Kire -tuotteet ovat sorastusvaunu ja myöhemmin syksyllä esiteltävä täysin uusi salaojakone. Se on hinattava, jotta vetokoneena voidaan käyttää portaattomalla voimansiirrolla varustettua traktoria. Vanha suola janottaa! Kuva: Uolevi Oristo

Seppo Kuisma Oy tunnetaan tänä päivänä Kire-perävaunujen valmistajana. Yritys on jo vuosikymmeniä valmistanut myös Kire-tasausäkeitä, maanmuokkauskoneita sekä laitteita ja varusteita teiden ja ympäristön hoitoon. Seppo Kuisma Oy myy Kire-tuotteet itse yhdessä omien alueellisten jälleenmyyjiensä kautta.

Maatalous- ja maansiirtoperävaunuja myydään myös Turun Konekeskuksen kautta Rysky-tuotemerkillä.

Seppo Kuima Oy:n toimii omissa tiloissaan Halikossa. Yritys hankki lisää toimitilaa ostamalla naapurikiinteistön. ”Vanhan maaseutuviisauden mukaan naapurista kannattaa ostaa maata, koska sitä on harvoin tarjolla. Siirsimme maalaamon vasta hankittuihin tiloihin, jotka sopivat siihen hyvin: hallissa valmistettiin ennen muovituotteita, minkä vuoksi siellä on erittäin tehokas lämmitys ja ilmanvaihtojärjestelmä. Näin saimme myös lisää tilaa koneiden kokoonpanolle sekä varaosille ja komponenteille”, kertoo Seppo Kuisma.

Rysky TL 1600 on avattavilla laidoilla varustettu kippivaunu, jonka suurin sallittu kokonaispaino on 15 000 kg. Vaunussa on alumiiniprofiilista valmistetut. Irrotettavat laidat. Viljalaidoilla tilavuus on 18,5 kuutioita ja matalin laidoin 6.5 m3.
Rysky TL 1600 on avattavilla laidoilla varustettu kippivaunu, jonka suurin sallittu kokonaispaino on 15 000 kg. Vaunussa on alumiiniprofiilista valmistetut. Irrotettavat laidat. Viljalaidoilla tilavuus on 18,5 kuutioita ja matalin laidoin 6.5 m3. Kuva: Uolevi Oristo

Monipuolisuus pienen valmistajan valttina

Seppo Kuisma Oy:n valikoima kippiperävaunujen mallisto kattaa kantavuuden 9–18 tonniin. Yritys ei valmista kolmiakselisia vaunuja, koska vaunun omapaino ja hinta syövät suurimman osan kantavuuden kasvusta koituvasta hyödystä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maansiirtovaunusta on tullut maatilan yleiskärry, jota käytetään korokelaidoilla varustettuna myös viljan kuljetukseen. Kiinteälaitaisten vaunujen suosio kasvaa myös muissa käyttökohteissa, sillä maansiirtovaunujen ohella kiinteälaitaisia yleisvaunuja käytetään viljan, hakkeen tai muun kevyen materiaalin kuljetuksen lisäksi rehuvaunuina varustamalla vaunut korokelaidoilla.

Tuotevalikoimaan kuuluu myös avattavilla laidoilla varustettuja vaunuja, joiden koko on vuosien varrella kasvanut 15 tonnin kantavuuteen asti.

Kire-perävaunuja on edelleen saatavissa myös puulaitaisena, koska puu on monissa kohteissa erinomainen materiaali. Uusin vaihtoehto on kuorma-autoissa yleisesti käytetty alumiini.

Seppo Kuisman uusimman metsäperävaunun kaikki pyörät vetävät. Vaunun kantavuus on 14 tonnia, kuormatilan pituus on 4,1 m ja poikkipinta-ala 3 neliötä. Joutsa 840 kuormaimen ulottuvuus on 8,4 m ja sähkö-ohjaus X-Cranen (ks. seuraava kuva).
Seppo Kuisman uusimman metsäperävaunun kaikki pyörät vetävät. Vaunun kantavuus on 14 tonnia, kuormatilan pituus on 4,1 m ja poikkipinta-ala 3 neliötä. Joutsa 840 kuormaimen ulottuvuus on 8,4 m ja sähkö-ohjaus X-Cranen (ks. seuraava kuva). Kuva: Uolevi Oristo
Pyörissä on Black Bruin -napamoottorit, jotka saavat voimansa mäntäpumpulta. Jokaiselle moottorille on oma venttiili, jotta pyörät vetävät varmasti eikä vaunu jää ristiriipuntaan (ks. seuraava kuva).
Pyörissä on Black Bruin -napamoottorit, jotka saavat voimansa mäntäpumpulta. Jokaiselle moottorille on oma venttiili, jotta pyörät vetävät varmasti eikä vaunu jää ristiriipuntaan (ks. seuraava kuva). Kuva: Uolevi Oristo
Lisävarusteena on saatavana radio-ohjaus.
Lisävarusteena on saatavana radio-ohjaus. Kuva: Uolevi Oristo

Metsäperävaunuja osuus tuotannosta on merkittävä

Metsäperävaunujen käyttö on jakautunut todella vahvasti eri kohderyhmien mukaan. Ammattikäyttöön tarkoitettujen metsävaunujen osuus kasvaa hitaasti mutta varmasti, vaikka traktorilla tehtävien metsäkuljetusten osuus on edelleen vähäistä. Uudet työkohteet ovat usein joko puistometsien ja ympäristön hoidossa tai esimerkiksi energiapuun korjuussa, jossa vaunulta vaaditaan sekä maasto- että tieominaisuuksia. Hydraulinen veto varmistaa etenemisen, mutta mahdollistaa silti 40 km/h maantienopeuden.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hydrauliikalla toimivien varusteiden osuus kasvaa, koska uusien traktoreiden hydrauliikan teho riittää hyvin jopa järeille kuormaimille tai vetävälle akselille. Tästä näkökulmasta traktoriin kannattaa ostohetkellä valita mahdollisimman tehokas pumppu, koska se on silloin kohtuuhintainen ja tehokas hydrauliikka parantaa myös traktorin jälleenmyyntiarvoa.

Puhaltimella ja suomupohjalla varustettua perävaunua voi käyttää heinäsiementen, hakkeen tms. kuivaukseen sekä viljankuivurin puskurivarastona (ks. seuraava kuva).
Puhaltimella ja suomupohjalla varustettua perävaunua voi käyttää heinäsiementen, hakkeen tms. kuivaukseen sekä viljankuivurin puskurivarastona (ks. seuraava kuva). Kuva: Uolevi Oristo
Puhaltimen siivikon halkaisija on 800 mm siivikko ja moottorin teho 5,5 k. Lavan pohjalla olevien ilmakanavien korkeus on 200 mm (ks. seuraava kuva).
Puhaltimen siivikon halkaisija on 800 mm siivikko ja moottorin teho 5,5 k. Lavan pohjalla olevien ilmakanavien korkeus on 200 mm (ks. seuraava kuva). Kuva: Uolevi Oristo
Suomupohja kestää pistekuormaan niin paljon, että lavalla voi kävellä huoletta. Puhaltimen eteen laitetaan kansi siirtoajon ajaksi.
Suomupohja kestää pistekuormaan niin paljon, että lavalla voi kävellä huoletta. Puhaltimen eteen laitetaan kansi siirtoajon ajaksi. Kuva: Uolevi Oristo

Ideat ratkaisevat

Lamavuodet opettivat Seppo Kuisma Oy:lle erikoistumisen ja yhteistyön merkityksen. ”Kukaan ei pärjää yksin – yhteistyö on välttämätöntä”, toteaa Seppo Kuisma. Yritys voi omiin vahvuuksiinsa keskittymällä käyttää rajallisia resurssejaan oikein. ”Valmistaja ei menesty ilman toimivaa myyntiverkostoa” muistuttaa Seppo. ”Siksi valmistajan ja jälleenmyyjien yhteistyö ja verkostoituminen on tärkeää. Yritysten on luetettava toisiinsa, mutta silti riskit on minimoitava. Pienen yrityksen on oltava joustava, koska tuotteiden ja palvelusten räätälöinti asiakkaiden tarpeiden mukaan on tehokas kilpailukeino”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Loppupelissä uudet ideat ratkaisevat, vakuuttaa Seppo Kuisma 50 vuoden yrittäjätaustallaan.

Traktori rajoittaa vain harvoin vaunun kokoa

Tieliikennelaki rajoittaa vaunujen kokoa, sillä 18 tonnin telipaino ja traktorin vetokoukulle kohdistuva 3/3,5 t paino rajoittaa vaunujen kokonaispainon n. 21 tonniin. Kolmiakselisilla vaunuilla päästäisiin 6 tonnia korkeampaan kokonaispainoon, mutta kolmas akseli renkaineen ja järeämpi runko nostavat omaa painoa helposti 2–3 tonnilla, jolloin kuorman koko voi kasvaa vain 3–4 tonnia. Kolmannen akselin suurin hyöty on, että kolmas rengaspari jakaa vaunun kuorman isommalle pinta-alalle.