
Seppo Kuisma on toiminut yrittäjänä jo 50 vuotta – monipuolisuus on pienen valmistajan valttikortti ja loppupelissä uudet ideat ratkaisevat

Seppo Kuisma Oy tunnetaan tänä päivänä Kire-perävaunujen valmistajana. Yritys on jo vuosikymmeniä valmistanut myös Kire-tasausäkeitä, maanmuokkauskoneita sekä laitteita ja varusteita teiden ja ympäristön hoitoon. Seppo Kuisma Oy myy Kire-tuotteet itse yhdessä omien alueellisten jälleenmyyjiensä kautta.
Maatalous- ja maansiirtoperävaunuja myydään myös Turun Konekeskuksen kautta Rysky-tuotemerkillä.
Seppo Kuima Oy:n toimii omissa tiloissaan Halikossa. Yritys hankki lisää toimitilaa ostamalla naapurikiinteistön. ”Vanhan maaseutuviisauden mukaan naapurista kannattaa ostaa maata, koska sitä on harvoin tarjolla. Siirsimme maalaamon vasta hankittuihin tiloihin, jotka sopivat siihen hyvin: hallissa valmistettiin ennen muovituotteita, minkä vuoksi siellä on erittäin tehokas lämmitys ja ilmanvaihtojärjestelmä. Näin saimme myös lisää tilaa koneiden kokoonpanolle sekä varaosille ja komponenteille”, kertoo Seppo Kuisma.

Monipuolisuus pienen valmistajan valttina
Seppo Kuisma Oy:n valikoima kippiperävaunujen mallisto kattaa kantavuuden 9–18 tonniin. Yritys ei valmista kolmiakselisia vaunuja, koska vaunun omapaino ja hinta syövät suurimman osan kantavuuden kasvusta koituvasta hyödystä.
Maansiirtovaunusta on tullut maatilan yleiskärry, jota käytetään korokelaidoilla varustettuna myös viljan kuljetukseen. Kiinteälaitaisten vaunujen suosio kasvaa myös muissa käyttökohteissa, sillä maansiirtovaunujen ohella kiinteälaitaisia yleisvaunuja käytetään viljan, hakkeen tai muun kevyen materiaalin kuljetuksen lisäksi rehuvaunuina varustamalla vaunut korokelaidoilla.
Tuotevalikoimaan kuuluu myös avattavilla laidoilla varustettuja vaunuja, joiden koko on vuosien varrella kasvanut 15 tonnin kantavuuteen asti.
Kire-perävaunuja on edelleen saatavissa myös puulaitaisena, koska puu on monissa kohteissa erinomainen materiaali. Uusin vaihtoehto on kuorma-autoissa yleisesti käytetty alumiini.


Metsäperävaunuja osuus tuotannosta on merkittävä
Metsäperävaunujen käyttö on jakautunut todella vahvasti eri kohderyhmien mukaan. Ammattikäyttöön tarkoitettujen metsävaunujen osuus kasvaa hitaasti mutta varmasti, vaikka traktorilla tehtävien metsäkuljetusten osuus on edelleen vähäistä. Uudet työkohteet ovat usein joko puistometsien ja ympäristön hoidossa tai esimerkiksi energiapuun korjuussa, jossa vaunulta vaaditaan sekä maasto- että tieominaisuuksia. Hydraulinen veto varmistaa etenemisen, mutta mahdollistaa silti 40 km/h maantienopeuden.
Hydrauliikalla toimivien varusteiden osuus kasvaa, koska uusien traktoreiden hydrauliikan teho riittää hyvin jopa järeille kuormaimille tai vetävälle akselille. Tästä näkökulmasta traktoriin kannattaa ostohetkellä valita mahdollisimman tehokas pumppu, koska se on silloin kohtuuhintainen ja tehokas hydrauliikka parantaa myös traktorin jälleenmyyntiarvoa.



Ideat ratkaisevat
Lamavuodet opettivat Seppo Kuisma Oy:lle erikoistumisen ja yhteistyön merkityksen. ”Kukaan ei pärjää yksin – yhteistyö on välttämätöntä”, toteaa Seppo Kuisma. Yritys voi omiin vahvuuksiinsa keskittymällä käyttää rajallisia resurssejaan oikein. ”Valmistaja ei menesty ilman toimivaa myyntiverkostoa” muistuttaa Seppo. ”Siksi valmistajan ja jälleenmyyjien yhteistyö ja verkostoituminen on tärkeää. Yritysten on luetettava toisiinsa, mutta silti riskit on minimoitava. Pienen yrityksen on oltava joustava, koska tuotteiden ja palvelusten räätälöinti asiakkaiden tarpeiden mukaan on tehokas kilpailukeino”
Loppupelissä uudet ideat ratkaisevat, vakuuttaa Seppo Kuisma 50 vuoden yrittäjätaustallaan.
Traktori rajoittaa vain harvoin vaunun kokoa
Tieliikennelaki rajoittaa vaunujen kokoa, sillä 18 tonnin telipaino ja traktorin vetokoukulle kohdistuva 3/3,5 t paino rajoittaa vaunujen kokonaispainon n. 21 tonniin. Kolmiakselisilla vaunuilla päästäisiin 6 tonnia korkeampaan kokonaispainoon, mutta kolmas akseli renkaineen ja järeämpi runko nostavat omaa painoa helposti 2–3 tonnilla, jolloin kuorman koko voi kasvaa vain 3–4 tonnia. Kolmannen akselin suurin hyöty on, että kolmas rengaspari jakaa vaunun kuorman isommalle pinta-alalle.
Osaston luetuimmat
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Kelekkamessuilla 2023 pääosissa olivat sähköiset moottorikelkat ja -mönkijät – Yamahan luopuminen kelkkavalmistuksesta puhutti
- Patu – isältä pojalle
- Wille-ympäristöhoitokoneet täytti 40-vuotta – konsepti sai alkuunsa sairaalan ikkunasta ulos katsoessa
- Tanskalainen Göma puhaltaa uutta eloa lantavaunuihin – tuotanto on vaihtunut vaunujen myyntiin ja huoltoon sekä erikoisvarusteltujen imupainevaunujen valmistukseen
- Nivalan maaseutunäyttely oli Suomen suurin rehukoneiden työnäytös — esillä oli kalustoa paljon ja monipuolisesti