Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maarakennusalalla tarvitaan entistä koulutetumpaa työvoimaa – murros on nuorille mahdollisuus

Kuva: Junnu Lusa

Maanrakennusalalla kuljetaan ympäristökeskeisen megatrendin mukaisesti kohti päästöttömiä työmaita, vaikka matkaa vielä on. Koneita sähköistetään ja myös vaihtoehtoisia energianlähteitä tutkitaan. Digitalisaatio on kuitenkin lyhyellä aikavälillä vahvin maanrakennuskoneiden kysynnässä näkyvä kehitystrendi.

Koneisiin tarvitaan etäseurantaa ja kuljettajaa opastavia järjestelmiä. Ennen työmaa viimeisteltiin pienellä kaivukoneella, mutta nykyään isokin kone pystyy tekemään työmaan valmiiksi tarkasti, mikä on automatiikan ja nykyaikaisen varustelun ansiota. Ehkä joidenkin konekokoluokkien kysyntä on tämän vuoksi pudonnut.

Asentajien ja kuljettajien työnkuvassa on entistä enemmän erilaisten ohjelmistojen hallintaa. Maanrakennuspuoli seuraa näin metsäpuolella jo nähtyä järjestelmäkehitystä. Samalla koulutuksen tarve lisääntyy.

Koventuneet ammattitaitovaatimukset ohjaavat erikoistumaan. Huolto- ja korjausyritys keskittyy pelkästään koneiden pitämiseen työkunnossa. Urakoitsijat taas jättävät koneiden korjaus- ja kunnossapitohommat vähemmälle ja keskittyvät varsinaisen laskutettavan työn tekemiseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Erikoistuminen johtaa myös siihen, että koneen omistamisesta siirrytään erilaisiin vuokrausratkaisuihin. Niihin lasketaan varsinaisen vuokrauksen lisäksi erilaiset leasingsopimukset. Samalla koneen rikkoutumisen aiheuttama taloudellinen riski ulkoistetaan kokonaan pois konetta käyttävältä yritykseltä.

Useat maanrakennuskonekaupassa toimivat yritykset ovat yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Yritykset pystyvät tuomaan koulutukseen nykyaikaista sisältöä sekä perus-, että erikoistumisopintoihin. Tästä hyötyvät sekä yritykset että oppilaitokset.

Tämä maanrakennusalan murros näyttäisi sopivan nuorille. He hakeutuvat aiempaa aktiivisemmin modernistuvalle maanrakennusalalle ja heitä todella tarvitaan. Töitä on ja palkkaus on kilpailukykyinen. Nuorilla on hieno mahdollisuus olla kehittämässä huipputeknistä alaa, jota yhteiskunnassa tullaan arvostamaan huomattavasti nykyistä enemmän.