Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

"Maatalouden parjaamisen ympäristön tärvelijänä voisi hiljalleen lopettaa" – maa- ja metsätalous ovat ainoita kasvihuonekaasuja sitovia toimialoja

Kuva: Junnu Lusa

Maataloutta on osoiteltu toistuvasti kasvihuonekaasujen päästöistä, mutta niiden sitomisesta ja vähentämistä maatalouden keinoin ei ole keskusteltu juuri lainkaan.

Hiilen sitoutuminen maaperään on todistettu Koneviestin viljelymenetelmäkentällä Loimaalla, jossa maan hiilipitoisuus on noussut suorakylvökentällä muita menetelmiä nopeammin vuosien ajan.

Karjatalouden metaanipäästöihin voidaan vaikuttaa karjatalouden rutiineilla, ruokintamenetelmillä, sekä karjanlannan käsittely- ja levitystekniikoilla. Lisäksi on muistettava, että karjatalouden metaanipäästöt hajoavat hiilidioksidiksi ja vedeksi, ja kiertyvät takaisin maaperään fotosynteesin kautta.

Myös ilokaasupäästöt ovat lannoiteteollisuudessa työn alla, ja tuloksiakin on luvassa vuoden parin sisällä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Neljäs maatalouden kannalta tärkeä kaasu on ammoniakki, jonka mukana karjanlannasta poistuu merkittävä osuus kasveille hyödyllistä ja viljelijälle arvokasta typpeä. Nykyään on jo olemassa teknologiset mahdollisuudet saada ammoniakkipäästöt murto-osaan nykyisestä, mikä tarkoittaa merkittäviä kustannussäästöjä viljelijälle.

Siitäkään ei puhuta julkisuudessa, minkä verran muut elinkeinot ja eläminen yleensä kuormittavat ympäristöä vailla minkäänlaista takaisinkytkentää eli kaasujen sidontaa. Hiilidioksidi- ja ilokaasupäästöt ovat merkittäviä yhdyskuntien jätevesipuhdistuksessa. Tutkijat myöntävät, että suopeltojen ennallistaminen lisää metaanipäästöjä. Myöskään liuskeöljyn tuotannon metaanipäästöistä ei puhuta mitään. Nämä vain esimerkkinä mainitakseni.

Maa- ja metsätalous ovat elinkeinoista ainoita, joiden kasvu perustuu hiilen maksimaaliseen sidontaan fotosynteesin avulla. Viljelijän rooli paitsi jokaisen ihmisen ruoan tuottajana, mutta myös kasvihuonekaasujen sitojana ja päästöjen rajoittajana on ensiarvoisen tärkeä koko yhteiskunnan kannalta.

Maatalouden parjaamisen ympäristön tärvelijänä voisi hiljalleen lopettaa. Maatalous Suomessa on lähes puhtainta koko maailmassa.