Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
Suomalainen on lainkuuliainen kansalainen osin perinteisen kasvatuksen ansiosta. Se näkyy vieläkin kunnioittavassa suhtautumisessa valtiovaltaan ja kunnan viranomaisiin. Kunnioitus on kuitenkin rapisemassa osin julkisen vallan oman toiminnan seurauksena, mistä alla joitakin esimerkkejä.
Turpeen verotusratkaisu sai siirtymään nopeasti turvepohjaisesta energiasta metsähakkeeseen. Haketta ajettiin suoraan hangen alta lämpölaitoksiin, sillä metsähakkeelle ei ollut olemassa turve-energian kaltaista varastoinfrastruktuuria. Turvetta korvattiin kevyellä polttoöljyllä.
Julkisen sektorin talvikunnossapidon kilpailutuskriteereissä kallista tuntihintaa voi perustella yhteisesti määritetyillä kilpailutuspisteillä. Hyvillä pisteillä arvokkaampi tuntihinta voi olla kokonaisuutena perusteltu ratkaisu. Kilpailutuksen kriteereistä poiketen lopputulos saattaa kuitenkin perustua pelkkään tuntihintaan.
Kaupunkien kunnossapitopäälliköiden noudattamat käytännöt lumenaurausrajoissa johtavat joskus sanktioiden lankeamiseen koneyrittäjälle. Urakointialueella voi esimerkiksi olla mäkiä, joissa mäen päällä on paljon enemmän lunta kuin alhaalla. Sanktioperusteet ovat helposti valvottavia, mutta eivät tärkeitä kokonaisuuden kannalta.
Virkavalta pysäyttää raskaan kuljetusauton. He havaitsevat ylimääräisiä koristevaloja auton etuosassa, halkeaman tuulilasissa näkökentän alareunassa, ja kaksi sakkorajalla olevaa pyörää. Nämä olivat jo tiedossa kuljetusyrittäjällä.
Poliisi vie autosta kilvet. Auto korjataan samana päivänä. Poliisi palauttaa kilvet viikon päästä, jolloin vasta auto voidaan katsastaa. Ratsian vuoksi kuljettajan vuorokauden työhönsidonnaisuusaika ylittyi, josta kuljettaja saa seuraavassa ratsiassa sakot. Ajoneuvo menettää lisäksi viikon ansiot.
Lainrikkomisesta kuuluu toki rangaista, mutta käytännön asioiden ymmärtämättömyys johtaa usein kohtuuttomuuksiin. Kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja urakoitsijoita?
Osaston luetuimmat
- Agritechnicasta oppia kotimaan konenäyttelyihin – kohtaamiset pitää olla keskiössä
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Lippulaivatraktoreiden vertailussa katsaus tekniikkaan, suorituskykyyn ja täsmäviljelyn haasteisiin – tekniikan sovellettavuus on yhä ongelma
- Varaosien toimituskyky on maatalouskoneissa ratkaisevaa – keskeytyskustannus ajosilppurille 7000 € joka päivä
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Viljelijän ja koneurakoitsijan ammatti on maailman vaikein – silti työtä vähätellään duunariammatiksi