Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metrin halko – polttopuubulkki

Kuva: Tommi Hakala

Suomessa polttopuiden teossa on hyvin pitkälti siirrytty 33 sentin vakiomittaan, jota toimitetaan säkki- tai irtotavarana. Kyseinen mitta soveltuu useimpiin käyttökohteisiin, aina leivinuunista tunnelmatakkoihin. Samalla wanha metrin mittainen halko on jäänyt vähemmistöön – vaikka Euroopassa sen teko on hyvin yleistä.

Metrisen halon hyötyinä on se, että siitä on helppo ja nopea valmistaa "polttopuubulkkia", joka pilkotaan lähempänä käyttöpaikkaa haluttuun mittaan. Pinoista syntyy ilmavia ja tukevia. Metrisen halon käsittely onnistuu myös koneellisesti ja tiiviinä nippuina. Euroopassa sitä pakataan vannenauhoilla tynnyrimäisiksi kuluttajapakkauksiksi, jotka voidaan nosturilla nostaa pihaan, tai pudottaa perävaunusta maahan. Ostaja pyörittää paketin sopivaan paikkaan ja pilkkoo puut ajan kanssa, tarpeidensa mukaan.

Metrin mittaisen halon jakaminen onnistuu näppärästi. Keskeltä katkaistuna syntyy 50-senttistä kattila- tai leivinuunipuuta. Kolmeen osaan katkottuna syntyy 33-senttistä yleispilkettä ja 25-senttisenä taas uudenaikaisten kaminoiden ruokaa. Ja 20-senttiseksi katkottuna syntyy perinteiseen Porin Mattiin sopivaa ruokaa – jonka voi vähäpäästöisesti sytyttää ristiinkasatun keon päältä.

Eipä siis unhoiteta metrin halkoa. Sen pilkonta voi olla myös kevyttä työtä, kuten tämän lehden Hakki Pilke HH110 -koneen kokeilusta voi lukea.