Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneihmisten toimintaympäristö muuttumassa entistä vaikeammaksi – talvesta tulossa erityisen haastava

Venäjän hyökkäyssota nopeutti konealan toimintaympäristön muuttumista.
MaatalousKonemessuilla Koneviestin osastolla haastateltiin kone- ja maatalousyrittäjiä, jotka kertoivat toimintaympäristön tämän hetkisistä haasteista. Kuvassa Eemeli Linnan haastateltava Ville-Matti Vuollet. Kuvituskuva.
MaatalousKonemessuilla Koneviestin osastolla haastateltiin kone- ja maatalousyrittäjiä, jotka kertoivat toimintaympäristön tämän hetkisistä haasteista. Kuvassa Eemeli Linnan haastateltava Ville-Matti Vuollet. Kuvituskuva.  Kuva: Miia Utriainen

Helsingin MaatalousKonemessut ovat ohitse. Hienointa oli kohtaamiset alan ihmisten kanssa.

Maatalouden konekauppa ja koneiden kunnossapito ovat muuttuneet Venäjän hyökkäyssodan seurausten vuoksi hyvin nopeasti. Konehintojen nousu on niin nopeaa teräksen, komponenttien ja energian hinnannousujen vuoksi, että konevalmistajien keskuudesta välittyy huoli, miten asiakkaat ylipäänsä voivat hankkia niitä. Puolisen vuotta sitten konekaupan tehnyt asiakas pitää konettaan edullisena nykyisiin konehintoihin nähden.

Asiakkaiden näkökulmasta vain todella tarpeelliset koneet hankitaan, kun ostamatta jättäminen tulee vielä kalliimmaksi. Konehankinnan rooli osana muuta koneketjua ja kokonaiskannattavuutta korostuu.

Hinnannousu saa koneita tarvitsevat asiakkaat hankkimaan tietoa koneostojensa tueksi entistä enemmän sekä verkosta että muilta ammattilaisilta. Niinpä myyjät kohtaavat hyvin valveutuneita ostajia, joita täytyy kyetä palvelemaan tehtaan viimeisimmällä teknisellä tiedolla ja suhteuttaa se kentältä kerättyihin kokemuksiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hintojen nousu myös karsii huomaamatta tarjonnasta kompromissiratkaisuja, joissa kauppa ei käy. Koneliikkeet keskittyvät malleihin, joilla tulosta voi edelleen tehdä.

Asiakas voi myös siirtää hetken uuden koneen hankintaa. Se korostaa koneen kunnossapidon merkitystä, jotta pystyy jatkamaan vanhalla koneella. Kunnossapito vaikeutuu muutenkin koneiden teknistymisen vuoksi.

Huoltoyrittäjille toimitetaan enenevässä määrin myös työkoneita korjattavaksi, sillä viljelijä ei pysty pitämään yhä teknisempiä laitteita enää itse kunnossa. Työkoneiden myötä korjaajalta edellytetään myös koneen viljelyteknisten ominaisuuksien ymmärtämistä tulevaa satoa silmällä pitäen.

Koneiden kanssa työskentelevien toimintaympäristö vaikeutuu. Lisäksi töitä on niin paljon, kuin vain ikinä pystyy tekemään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Voimia, sillä nyt on jaksettava painaa pimeän läpi. Sitten tulee kevät.