Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hakkeen toimitusketju on saatava kuntoon – hakkeen käyttö energiana vaatii koko tuotantoketjun rakentamista yhdessä

Turpeen energiakäyttöön on rakennettu vuosien kuluessa järjestelmä, joka takasi huoltovarmuuden säästä riippumatta. Pakkasilla turvetta voitiin ajaa nopeasti kahdessa vuorossa välivarastoilta lämpölaitoksille heti kun tarvittiin.
Kuva: Marcus Pasveer

Sen sijaan hakkeen energiakäytössä on vielä useita järjestelmäongelmia, joista osa johtuu energia-alan toimintatavoista. Haketoimituksissa eletään säiden armoilla.

Haketta ajetaan pienistä energiapuuvarastoista hangen alta pitkin metsäteitä vuoden synkimpänä aikana heikolla teholla. Energiapuu ei säily, kun risutavaraa ja oksia ei voida eikä osata varastoida oikein. Hakkeen laatu ei ole hääviä ja lämpöarvo on heikko. Välivarastot ovat kumipyörien päällä matkalla lämpölaitokselle.

Huonolaatuinen hake harmittaa lämpölaitoksia ja haketoimittajia vaihdetaan herkästi. Lämpölaitokset polttavat mitä saavat, myös teollisuudelle sopivaa ainespuuta, kivihiiltä ja kevyttä polttoöljyä. Turvetta sekoitetaan hakkeeseen. Venäjältä tuotu hake toimii markkinahäirikkönä. Kotimainen hake on varmuudella vastuullisesti tuotettua…

Hakkeen käyttö energiana vaatii koko tuotantoketjun rakentamista yhdessä metsäyhtiöiden kanssa aina korjuutraktoreiden käytön ammattitaidosta alkaen. Energiapuu pitää ostaa ajoissa, ajaa oikeaan aikaan terminaaleihin kuivumaan, hakettaa kesähelteellä ja varastoida katon alle paranemaan talvea varten. Haketerminaaleissa tarvitaan kunnon infra, asfaltti ja ajoväylät isojen teiden varsille raskaille ajoneuvoyhdistelmille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Terminaalilogistiikka toki nostaa hakkeen kustannusta vajaan euron kuutiolle. Se vaatii energiasektorilta ennakointia, pitkäjänteisyyttä ja järkevän pituisia sopimuksia, jotta hakeurakoitsija voi investoida ja panostaa hakkeen laatuun. Huoltovarmuuden näkökulmasta pakkasten aiheuttamiin sähkö- ja lämpöpiikkeihin pitää pystyä vastaamaan. Näin tästä ei tule mitään!