Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Soukkio Oy: Seitsemän vuoden harrastuksesta tuli leipätyö

Luopioisissa ympärivuotiseen teiden ja katujen kunnossapitoon tarvittavien koneiden ja laitteiden tekemiseen keskittyneen Soukkio Oy:n alkutaival on melko mielenkiintoinen.
Tässä minulla on vasen jalka vanhan ladon puolella ja oikea jalka on 2000-luvun alussa tehdyn laajennuksen puolella näyttää Hannu.
Tässä minulla on vasen jalka vanhan ladon puolella ja oikea jalka on 2000-luvun alussa tehdyn laajennuksen puolella näyttää Hannu. 
Kokoonpanoon lähtöä odottelevat lavapakkaukset pitävät sisällään kaikki osat, joita alihankkija tarvitsee hitsatakseen lanan kasaan.
Kokoonpanoon lähtöä odottelevat lavapakkaukset pitävät sisällään kaikki osat, joita alihankkija tarvitsee hitsatakseen lanan kasaan. 
Tappiterä on kallis ostettaessa mutta ylivoimaisen hyvä ja edullinen käytössä, tietää Hannu.
Tappiterä on kallis ostettaessa mutta ylivoimaisen hyvä ja edullinen käytössä, tietää Hannu. 
Siisti tehdashalli, jonka sydämessä on vanha heinälato.
Siisti tehdashalli, jonka sydämessä on vanha heinälato. 

- Kävimme setäni kanssa katsomassa naapurikylässä olevaa kunnan omistamaa tielanaa, jota tarvittaessa sai lainata, siis jos lana oli saatavilla. Siinä hänen kanssa mietittiin, etteihän tuollaisen tekeminen kovin ihme työ ole. Niin teimme lanan, jonka setäni kohta myi eteenpäin.

 

Sen jälkeen Hannu mietti tilannetta ja mahdollisuuksia. Muutamia lanoja tuli tehdyksi ja Maaseudun Tulevaisuuden rivi-ilmoituksella myydyksi. Varma palkkatyö kuitenkin houkutti ja Hannu meni Valmetin dieselmoottoritehtaalle, nykyiselle SisuDieselille töihin. Työrupeama moottoritehtaalla venähti seitsemäksi vuodeksi. Koko palkkatyön ajan Hannu teki lanoja työn ohessa, mutta 20 vuotta sitten tilanne oli sen kaltainen, ettei palkkatyön ja virabelihomman yhteistyö enää toiminut. Oli päätöksenteon aika.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lanalla lähdettiin liikkeelle

Neljänkymmenen lanan tilauskirjan turvin Hannu heittäytyi yrittäjäksi, eikä ole päätöstään katunut. Lanat tehtiin ja toimitettiin asiakkaille. Seuraava mietinnän aihe olikin sitten toimeentulon turvaaminen tulevaisuuteen.

Pelkkiä lanoja Hannu teki noin vuoden verran, kunnes aloitettiin myös lumiaurojen valmistus. Yksinomaan kevätsesonkiin keskittyvä lanakauppa ei voinut olla kannattavan liiketoiminnan perusta. Varsin pian Hannu palkkasi ensimmäisen metallimiehen töihin ja aloitti lumiaurojen valmistuksen. Tuotevalikoima laajeni kuin itsestään, ja tällä hetkellä pajalla tehdään kaikkia traktorilla tehtäviä tienhoidon työkoneita.

- Pitkälti asiakastoiveiden mukaan olemme edenneet. Lanojen hyvä maine ja kysyntä johtivat tuotevalikoiman laajenemiseen. Työvoimapulastakaan emme ole kärsineet, sillä olen tarjonnut tuotteita myyntiin vasta, kun olen varma siitä, että kykenemme toimittamaan tuotteen asiakkaalle lupaamassamme 4–6 viikon toimitusajassa, tilittää Hannu Soukkio yrityksensä toimintafilosofiaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

- Yhdesti on pitänyt asiakkaille soitella ja kertoa myöhästymisestä, kun viitisen vuotta sitten lentsu kaatoi lähes kaikki sepät sängyn pohjalle.

Kangasalan ammattikoulun harjoittelijoista melkoinen osa on jäänyt Soukkiolle töihin. Yrittäjä lupaakin, että hyvälle miehelle löytyy aina työtä, sillä yritys kasvaa nimenomaan hyvien työntekijöiden kautta.

Arvokas asiakaspalaute auttaa

Tienhoitokaluston lisäksi Soukkion pajalla korjataan lähialueen koneita laitteita. Metsäkärryjä, nostureita, hydrauliikkaputkia ja mitä kaikkea nyt kyläsepät yleensä korjaavat. Tämä toiminta yhdessä spesiaalien asiakastilausten kanssa on hyväksi yrityksen tuotekehitykselle, sillä yhdessä järkeilemällä niin korjattavat tuotteet kuin Soukkion tienhoitokoneet saavat koko ajan pientä parannusta rakenteisiinsa ja käytettävyyteensä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

- Polttoleikkaus- ja kanttaustyöt ostamme alihankkijalta. Itse katkomme ja sorvaamme tarvitsemamme tavaran. Hitsaus ja kokoonpano on sekä meillä että kahdella alihankkijalla. Valmis tuote maalataan itse, valottaa Hannu Soukkio yrityksen verkostoitumista ja työnjakoa.

Soukkion metallipaja ajoitti kotipihassa olevassa pikkuruisessa autotallissa. Hannu ihmettelee edelleen sitä intoa, millä erittäin ahtaassa pajassa lanoja kasattiin. Tänä päivänä niin alkeellisissa tiloissa tapahtuvaan työntekoon ei millään viitsisi ruveta.

Nykyinen paja oli alkujaan navetta, mutta kolmeen kertaan laajennettuna se on nyt moderni metallipaja. Viimeisin laajennus tehtiin vuosituhannen alussa ja nykyisellä tahdilla 800 neliön tuotantotilojen laajennuksiin ei tarvitse ihan heti ryhtyä. Yksitoista miestä työllistävä ja miljoonan liikevaihtoon yltävä tehdas on merkittävä yritys kotikuntansa ulkopuolellakin.

Tiet ja työt muuttuvat

Parikymmentä vuotta sitten tielanat olivat melko kevytrakenteisia, eikä niissä ollut kuin mekaanisia säätöjä. Nykyään lanakalusto on järeytynyt ja painoa on tullut rutkasti lisää, samoin hydrauliikkaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

- Yksi syy lanojen järeytymiseen on tiestössä. Ennen tiet olivat hiekkateitä, joihin pystyi kevyempikin lana. Nykyään tiet tehdään murskeella ja suolalla tiivistäen. Tällaiseen tiepohjaan pitääkin olla jämerämpää kalustoa, ennen kuin maamassat alkavat liikkua, kertoo Hannu Soukkio.

Lisääntyvä pihojen ja teiden asfaltointi on avannut markkinoita siipiauroille ja harjalaitteille. Myös liukkauden estoon on viime aikoina kehitetty hiekoitusvaunuja ja ‑kauhoja.

Seuraava suurempi hanke, johon Hannu joukkoineen kertoo keskittyvänsä, on "sitten kun ehtii" ‑laatikon perkaus. Siellä odottaa piirustuksia ja valmistuskuvia, joiden päivitys on jäänyt tekemättä.

- Siitähän on lähdettävä, että ammattimies pystyy kuvien mukaan tekemään tuotteen alusta loppuun. Dokumentointiin on pystyttävä luottamaan, jotta tuotannon nopeus ja tarkkuus saataisiin pysymään ja paranemaan, tuumaa Hannu.

Oma apu paras apu

Soukkio myy kaikki valmistamansa tuotteet suoraan loppukäyttäjälle. Alussa asiakkaina olivat pääasiassa tienhoitokunnat, mutta nykyään urakoitsijat hoitavat hoitokuntienkin askareet. Melko usein tuotteisiin tulee asiakasräätälöintiä ja muita erikoisuuksia, jonka takia myynti on päätetty pitää omissa käsissä.

- Vaikka nämä meidän tuotteet äkkiseltään näyttävät selkeiltä käyttää, niin niihin kuitenkin tulee asiakkaalta aina joitakin lisätoivomuksia. Kun me räätälöimme ja myymme laitteen, toiminta on sujuvaa. Suoramyynnillä pystymme myös pitämään hinnan kilpailukykyisenä, selvittää Hannu Soukkio omaa myyntijärjestelmäänsä.

Yrityksen kehittäminen on jatkuvaa juoksemista parannusten perässä. Kun yhden asian saa kuntoon, huomaa heti viisi muuta parannettavaa kohtaa. Mutta siinä se taitaa yksi yrittäjyyden salaisuuksista ollakin.

- Minä tiesin, että päivät pitenevät, kun aloitan yrityksen pyörittämisen. Mutta tuota ajan valtavan nopeaa kulumista en oikein ymmärrä vieläkään. No eipähän ehdi ainakaan pitkästyä, heittää Hannu lopuksi.

Avaa artikkelin PDF