
Soukkio Oy: Seitsemän vuoden harrastuksesta tuli leipätyö


- Kävimme setäni kanssa katsomassa naapurikylässä olevaa kunnan omistamaa tielanaa, jota tarvittaessa sai lainata, siis jos lana oli saatavilla. Siinä hänen kanssa mietittiin, etteihän tuollaisen tekeminen kovin ihme työ ole. Niin teimme lanan, jonka setäni kohta myi eteenpäin.
Sen jälkeen Hannu mietti tilannetta ja mahdollisuuksia. Muutamia lanoja tuli tehdyksi ja Maaseudun Tulevaisuuden rivi-ilmoituksella myydyksi. Varma palkkatyö kuitenkin houkutti ja Hannu meni Valmetin dieselmoottoritehtaalle, nykyiselle SisuDieselille töihin. Työrupeama moottoritehtaalla venähti seitsemäksi vuodeksi. Koko palkkatyön ajan Hannu teki lanoja työn ohessa, mutta 20 vuotta sitten tilanne oli sen kaltainen, ettei palkkatyön ja virabelihomman yhteistyö enää toiminut. Oli päätöksenteon aika.
Lanalla lähdettiin liikkeelle
Neljänkymmenen lanan tilauskirjan turvin Hannu heittäytyi yrittäjäksi, eikä ole päätöstään katunut. Lanat tehtiin ja toimitettiin asiakkaille. Seuraava mietinnän aihe olikin sitten toimeentulon turvaaminen tulevaisuuteen.
Pelkkiä lanoja Hannu teki noin vuoden verran, kunnes aloitettiin myös lumiaurojen valmistus. Yksinomaan kevätsesonkiin keskittyvä lanakauppa ei voinut olla kannattavan liiketoiminnan perusta. Varsin pian Hannu palkkasi ensimmäisen metallimiehen töihin ja aloitti lumiaurojen valmistuksen. Tuotevalikoima laajeni kuin itsestään, ja tällä hetkellä pajalla tehdään kaikkia traktorilla tehtäviä tienhoidon työkoneita.
- Pitkälti asiakastoiveiden mukaan olemme edenneet. Lanojen hyvä maine ja kysyntä johtivat tuotevalikoiman laajenemiseen. Työvoimapulastakaan emme ole kärsineet, sillä olen tarjonnut tuotteita myyntiin vasta, kun olen varma siitä, että kykenemme toimittamaan tuotteen asiakkaalle lupaamassamme 4–6 viikon toimitusajassa, tilittää Hannu Soukkio yrityksensä toimintafilosofiaa.
- Yhdesti on pitänyt asiakkaille soitella ja kertoa myöhästymisestä, kun viitisen vuotta sitten lentsu kaatoi lähes kaikki sepät sängyn pohjalle.
Kangasalan ammattikoulun harjoittelijoista melkoinen osa on jäänyt Soukkiolle töihin. Yrittäjä lupaakin, että hyvälle miehelle löytyy aina työtä, sillä yritys kasvaa nimenomaan hyvien työntekijöiden kautta.
Arvokas asiakaspalaute auttaa
Tienhoitokaluston lisäksi Soukkion pajalla korjataan lähialueen koneita laitteita. Metsäkärryjä, nostureita, hydrauliikkaputkia ja mitä kaikkea nyt kyläsepät yleensä korjaavat. Tämä toiminta yhdessä spesiaalien asiakastilausten kanssa on hyväksi yrityksen tuotekehitykselle, sillä yhdessä järkeilemällä niin korjattavat tuotteet kuin Soukkion tienhoitokoneet saavat koko ajan pientä parannusta rakenteisiinsa ja käytettävyyteensä.
- Polttoleikkaus- ja kanttaustyöt ostamme alihankkijalta. Itse katkomme ja sorvaamme tarvitsemamme tavaran. Hitsaus ja kokoonpano on sekä meillä että kahdella alihankkijalla. Valmis tuote maalataan itse, valottaa Hannu Soukkio yrityksen verkostoitumista ja työnjakoa.
Soukkion metallipaja ajoitti kotipihassa olevassa pikkuruisessa autotallissa. Hannu ihmettelee edelleen sitä intoa, millä erittäin ahtaassa pajassa lanoja kasattiin. Tänä päivänä niin alkeellisissa tiloissa tapahtuvaan työntekoon ei millään viitsisi ruveta.
Nykyinen paja oli alkujaan navetta, mutta kolmeen kertaan laajennettuna se on nyt moderni metallipaja. Viimeisin laajennus tehtiin vuosituhannen alussa ja nykyisellä tahdilla 800 neliön tuotantotilojen laajennuksiin ei tarvitse ihan heti ryhtyä. Yksitoista miestä työllistävä ja miljoonan liikevaihtoon yltävä tehdas on merkittävä yritys kotikuntansa ulkopuolellakin.
Tiet ja työt muuttuvat
Parikymmentä vuotta sitten tielanat olivat melko kevytrakenteisia, eikä niissä ollut kuin mekaanisia säätöjä. Nykyään lanakalusto on järeytynyt ja painoa on tullut rutkasti lisää, samoin hydrauliikkaa.
- Yksi syy lanojen järeytymiseen on tiestössä. Ennen tiet olivat hiekkateitä, joihin pystyi kevyempikin lana. Nykyään tiet tehdään murskeella ja suolalla tiivistäen. Tällaiseen tiepohjaan pitääkin olla jämerämpää kalustoa, ennen kuin maamassat alkavat liikkua, kertoo Hannu Soukkio.
Lisääntyvä pihojen ja teiden asfaltointi on avannut markkinoita siipiauroille ja harjalaitteille. Myös liukkauden estoon on viime aikoina kehitetty hiekoitusvaunuja ja ‑kauhoja.
Seuraava suurempi hanke, johon Hannu joukkoineen kertoo keskittyvänsä, on "sitten kun ehtii" ‑laatikon perkaus. Siellä odottaa piirustuksia ja valmistuskuvia, joiden päivitys on jäänyt tekemättä.
- Siitähän on lähdettävä, että ammattimies pystyy kuvien mukaan tekemään tuotteen alusta loppuun. Dokumentointiin on pystyttävä luottamaan, jotta tuotannon nopeus ja tarkkuus saataisiin pysymään ja paranemaan, tuumaa Hannu.
Oma apu paras apu
Soukkio myy kaikki valmistamansa tuotteet suoraan loppukäyttäjälle. Alussa asiakkaina olivat pääasiassa tienhoitokunnat, mutta nykyään urakoitsijat hoitavat hoitokuntienkin askareet. Melko usein tuotteisiin tulee asiakasräätälöintiä ja muita erikoisuuksia, jonka takia myynti on päätetty pitää omissa käsissä.
- Vaikka nämä meidän tuotteet äkkiseltään näyttävät selkeiltä käyttää, niin niihin kuitenkin tulee asiakkaalta aina joitakin lisätoivomuksia. Kun me räätälöimme ja myymme laitteen, toiminta on sujuvaa. Suoramyynnillä pystymme myös pitämään hinnan kilpailukykyisenä, selvittää Hannu Soukkio omaa myyntijärjestelmäänsä.
Yrityksen kehittäminen on jatkuvaa juoksemista parannusten perässä. Kun yhden asian saa kuntoon, huomaa heti viisi muuta parannettavaa kohtaa. Mutta siinä se taitaa yksi yrittäjyyden salaisuuksista ollakin.
- Minä tiesin, että päivät pitenevät, kun aloitan yrityksen pyörittämisen. Mutta tuota ajan valtavan nopeaa kulumista en oikein ymmärrä vieläkään. No eipähän ehdi ainakaan pitkästyä, heittää Hannu lopuksi.
Osaston luetuimmat
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Uudentyyppisessä KoneAgriassa oli pienten toimijoiden vuoro – näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä näyttelyn antiin
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Mantsinen-nosturit tunnetaan paitsi suorituskyvystään myös energiatehokkuudestaan – Mikko Mantsinen esittelee materiaalinkäsittelynostureiden tekniikkaa
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Fendtin historia ja taustat
- KoneAgria 2023 -uutuustuotekilpailussa tekoälyä käyttävälle järjestelmälle kultaa – kilpailussa mukana lähes 80 ehdokasta