Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maatalouskoneiden kysyntä pienessä laskussa

Suomalaisia konevalmistajia Agritechnicassa oli 47. ”Jos näillä messuilla ei ole mukana, pyyhkeen saa heittää kehään”, totesi yksi konevalmistaja (EH)
Suomalaisia konevalmistajia Agritechnicassa oli 47. ”Jos näillä messuilla ei ole mukana, pyyhkeen saa heittää kehään”, totesi yksi konevalmistaja (EH) Kuva: Erkki Holma

Maatalouskoneiden menekkikäyrä on huippunsa saavuttanut ja on nyt pienessä laskussa, mutta viljelijöiden investointihalukkuutta kuvataan silti edelleen hyväksi.

Yli 60 % näytteilleasettajista kuvasi messujen perusteella saatua tulevaisuudennäkymää tyydyttäväksi. Tämä koski erityisesti myyntiä Saksan ja Länsi-Euroopan alueelle. Itä-Euroopan alue on tällä hetkellä jopa Länsi-Eurooppaa parempi markkina-alue. Sen sijaan Aasiassa ja USA:ssa näkymät ovat varovaisempia, arvioi Konevalmistajien Yhdistyksen VDMA:n toimitusjohtaja Bernd Scherer Agritechnican yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Yhteenvetona Scherer toteaa, että odotukset maatalouskonevalmistajien keskuudessa ovat kuitenkin odotettua myönteisemmät. Suurempaa laskua on ounasteltu.

Kaikki puhuvat digitaalisuudesta, mikä pitkälti tarkoittaa sitä, että ajot ja koneilla työskentely kirjautuu automaattisesti tiekoneelle. Kolme neljäsosaa konevalmistajista katsoo nyt, että suurin este digitaalibuumille on puutteelliset mobiiliyhteydet. Lisäksi viljelijäkunnalle tehdyn kyselyn mukaan asiakkaat haluavat nimenomaan kokonaisratkaisuja, eivät yksittäisiä digisovellutuksia sinne tai tänne.

Brexitin vaikutusta Bernd Scherer arvioi varovaisesti. Joka tapauksessa viennissä Britanniaan tulee hänen mukaansa notkahdus, tulee brexit tai ei. Viljelijät ovat investoineet ennakkoon siinä pelossa, että brexit nostaa hintoja. Samasta syystä konekauppiaat ovat ostaneet koneita varastonsa normaalia enemmän. Jos brexit tulee, yksikään konevalmistaja ei siirrä EU:n alueelta valmistustaan Britannian puolelle, mutta toisin päin kyllä.