Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nokka-Yhtiöillä lämminhenkiset 40-vuotisjuhlat – myrskytuultenkin läpi uuden sukupolven perheyritykseksi

”Kiitos liikekumppaneista/asiakasjoukoista. Kiitos näistä ystävistä/Isänmaasta rakkaasta. Kiitos myöskin ongelmista/jotka meitä opetti. Kiitos myöskin ideoista/jotka leipää levensi. Kiitos näistä ihmisistä/jotka meillä uurastaa. Siunaa heitä kotonansa/sekä työssä tehtaalla. Anna hyvä henki meille/kohdatessa toisemme. Palvelemaan iloisesti/täällä toinen toistamme.”
40:n vuoden purjehdus markkinatalouden aallokossa ei ole vaikuttanut teollisuusneuvos Jorma Nokkalan sisimpään olemukseen. Nöyryyteen ja kiitollisuuteen oli juhlassa tuplasti aihetta, kun yritys jatkaa sukupolven vaihtuessa perheyrityksenä.  Kirkkoherrasta oikealle Timo, Tuula ja Petteri Nokkala sekä Hanne Äyräväinen (os. Nokkala). Etualalla kolmannen polven Ada Nokkala isänsä Timon ja mumminsa Tuulan seurassa ja ikioma nimilappu rinnassa.
40:n vuoden purjehdus markkinatalouden aallokossa ei ole vaikuttanut teollisuusneuvos Jorma Nokkalan sisimpään olemukseen. Nöyryyteen ja kiitollisuuteen oli juhlassa tuplasti aihetta, kun yritys jatkaa sukupolven vaihtuessa perheyrityksenä. Kirkkoherrasta oikealle Timo, Tuula ja Petteri Nokkala sekä Hanne Äyräväinen (os. Nokkala). Etualalla kolmannen polven Ada Nokkala isänsä Timon ja mumminsa Tuulan seurassa ja ikioma nimilappu rinnassa. 
Petteri Nokkalan johtama Pematic Oy on kivunnut Suomen kolmanneksi suurimmaksi hydraulisylinterien valmistajaksi. Nyt vihitty kokoonpanohalli parantaa kilpailuedellytyksiä entuudestaan. "vanhalla puolella" edelleen tapahtuvan hitsauksen ja koneistuksen jälkeen uuden tilan logistiikka johtaa sylinterit pesun kokoonpanon ja maalauksen jälkeen suoraan jakelupakkauksiin tilaajalle lähetettäväksi.
Petteri Nokkalan johtama Pematic Oy on kivunnut Suomen kolmanneksi suurimmaksi hydraulisylinterien valmistajaksi. Nyt vihitty kokoonpanohalli parantaa kilpailuedellytyksiä entuudestaan. "vanhalla puolella" edelleen tapahtuvan hitsauksen ja koneistuksen jälkeen uuden tilan logistiikka johtaa sylinterit pesun kokoonpanon ja maalauksen jälkeen suoraan jakelupakkauksiin tilaajalle lähetettäväksi. 
Maatalousmetalli J. Nokkalan ensimmäinen kaupallinen tuote, Lantarenki, syntyi Saarijärvellä 40 vuotta sitten. Ensimmäiseen näyttelyyn se tuotiin kuulemma naapurin Nuffieldin perässä, kun se oli omaa näyttävämpi.  Traktorin lainaajaa muistettiin 40v-juhlassa.
Maatalousmetalli J. Nokkalan ensimmäinen kaupallinen tuote, Lantarenki, syntyi Saarijärvellä 40 vuotta sitten. Ensimmäiseen näyttelyyn se tuotiin kuulemma naapurin Nuffieldin perässä, kun se oli omaa näyttävämpi. Traktorin lainaajaa muistettiin 40v-juhlassa. 
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen piti juhlapuheen ja istutti juhlatammen yhdessä Jorma Nokkalan kanssa. Samalla nurmella kasvavat myös presidentti Martti Atisaaren ja pääministeri Esko Ahon aikanaan istuttamat muistopuut.  Perusyrittäjän arki tunnetaan myös valtiovallan taholla. PK-yrityksiin kohdistuu positiivisia odotuksia.
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen piti juhlapuheen ja istutti juhlatammen yhdessä Jorma Nokkalan kanssa. Samalla nurmella kasvavat myös presidentti Martti Atisaaren ja pääministeri Esko Ahon aikanaan istuttamat muistopuut. Perusyrittäjän arki tunnetaan myös valtiovallan taholla. PK-yrityksiin kohdistuu positiivisia odotuksia. 

Nokka-Yhtiöiden lyhyessä, mutta sitä lämminhenkisemmässä juhlassa kirkkoherra Simo Lampela vihki käyttöön konserniin kuuluvalle Pematic Oy:lle uuden tuotantohallin kirkollisin menoin. Ylle kirjoitetut riimit ovat seremoniassa lauletun virren 341 (Kiitos sulle Jumalani...) lisäsäkeistöt, jotka oli juhlaa varten kirjoittanut teollisuusneuvos Jorma Nokkala. Mielestäni ne kuvaavat konsernijohtajan ja vietetyn merkkipäivän luonnetta täydellisesti.

Monet kutsuvieraat ovat myötäeläneet yrityksen historiaa ja hyväksyneet toimintaperiaatteen, joka kiteytyy kirkkoherra Lampelan puheen lopun Martti Lutherin sanaan: ”Ammatissasi sinun tulee ahkeroida parhaan kykysi ja taitosi mukaan ja jättää kaikki muu Jumalan haltuun sanoen: Olen tehnyt sen minkä olen voinut; mutta mitä minulta ja taidostani puuttuu, anna Sinä, Herra, se minulle niin, että Sinun tahtosi tapahtuisi”. Kiviä ei ole ollut syytä heitellä vaikeinakaan aikoina.

Konsernissa elämäntyönsä tehneet Jorma ja Tuula Nokkala ovat oman menestyksensä lisäksi onnekkaita, kun heidän työlleen on jo varmistunut jatkaja. Lapset Petteri, Timo ja Hanne ovat vastuullisissa tehtävissä konsernin eri tasoilla. Omistuksessa sukupolvenvaihdoksesta on jo toteutunut noin ¾ :aa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muuttuvassa maailmassa kaikille yrittäjille ei ole käynyt yhtä hyvin, kun lapset ovat nähneet läheltä myös yrittämisen karumman puolen. Nokka-Yhtiötkin on 40 vuoden taipaleellaan kohdannut myös myrskytuulia, mutta ei ole niistä

lannistunut. Juhlavuonna tilanne näyttää jälleen valoisalta, vaikka Jorma Nokkalan sanoin ”avoimessa maailmantaloudessa markkinat jaetaan uudestaan joka yö”.

Tilauskanta on hyvä ja liikevaihto kasvussa. Viennin osuus Lassi Pesosen johtaman Nokka Oy:n liikevaihdosta on 60–70 %. Vientimaita on noin 20.

Henkilöstön määrä (n. 120) on kasvanut viimeisimpänä vuonna kymmenellä, ja lisääntynee saman verran ensi vuonna.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Konsernin yhtiöt ovat Nokka Oy ja Pematic Oy Muuramessa ja Fontegrel Oy Viron Viljandissa.

Koko 40 vuoden ajan markkinoinnin yhteistyökumppani kotimaassa (nyt myös Baltiassa) on ollut Kesko. Jakelukanavat ovat vakiintuneet myös Ruotsissa, Norjassa ja Keski-Euroopassa.

Sylinterivalmistukselle uudistettu lisähalli

Petteri Nokkalan johtama Pematic Oy on valmistanut hydraulisylintereitä vuodesta 1999 alkaen. Aloitettaessa tuotannosta 80 %:a

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

meni konsernin sisäiseen käyttöön ja loput ulkoisille asiakkaille. Nyt suhdeluvut ovat päinvastaiset (10/90 %). Oleellista on, etteivät Nokan kappalemäärät ole suinkaan pienentyneet, vaan lisääntyneet. Ripeä kasvu on tullut ulkoisilta ostajilta. Tämän vuoden 60 000 kappaleen tuotannollaan Pematic Oy on Petterin mukaan Suomen kolmanneksi suurin sylinterivalmistaja.

Koko valmistusprosessi on tähän asti toteutettu yhdessä Nokka Oy:n tuotantohalleista. Järeän konepajan hitsaus- ja koneistustyöt eivät ole olleet eduksi ehdotonta puhtautta vaativien hydraulikomponenttien viimeistelylle.

Sylintereiden hitsaus ja koneistus jääkin entisiin tiloihin.

Uusi tuotantohalli on entinen harvesterivalmistuksen erillinen rakennus samassa pihapiirissä. Uutuuttaan sen vihki piispa Yrjö Sariola. Profi Forestin muutettua tiloista viime keväänä halli peruskorjattiin ja varusteltiin nimenomaan hydraulisylintereiden kokoonpanon, maalauksen ja myyntivarastoinnin tarpeisiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Aiemmin pesu ja maalaus ostettiin Nokka Oy:ltä. Uusi, oma pesulinja on ympäristöä kuormittamaton. Maalaus tehdään kaksikomponenttimaalilla ilman pohjamaalausta. Maalin kuivuttua sylinterit pakataan suoraan rahtipakkauksiksi. Se on mahdollista, koska kaikki sylinterit ovat tilaustöitä. Turhien materiaalisiirtojen poistuminen lisää tehokkuutta ja kilpailukykyä.

Pematic Oy ei kaihda pienienkään erikoissarjojen tilauksia. Tämä on yksi yrityksen menestystekijöistä. Tj. Petteri Nokkala vakuutti, että oikealla hinta-/laatusuhteella ja toimitusten luotettavuudella sylintereiden valmistus on kannattavaa.

Työntekijöitä yrityksellä on 63 henkilöä ja liikevaihdossa 6 miljoonan euron raja ylittynee tänä vuonna. Nuoren johtajan määrätietoista, mutta kansantajuista puhetta oli mukava kuunnella.

”Valtion tukirahojen ulosvuoto estettävä”

Juhlapuheen pitänyt ja muistotammen istuttanut kauppa- ja

teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on keskisuomalaisena poliitikkona tehtaalla useamman kerran nähty vieras. Luulenpa, että Nokka-Yhtiöt on tälle valtiovallan edustajalle vahva esimerkki pienten ja keskisuurten yritysten arkielämästä.

Ministeri Pekkarisen ansaittu huolenaihe oli julkisten t&k-rahojen jako kansantaloudellisesti oikeudenmukaisesti. Vaarana on, että valtio rahoittaa sellaista yrityksen teknologiahanketta, jonka hedelmät poimii joku muu yrityksen siirryttyä pois Suomesta. Toisessa ääripäässä piilee riski, että kielteinen rahoituspäätös varmentaa yrityksen siirtymisen ulkomaille. Tavoite on määrätietoisesti tukea sellaisia aloja ja kohteita, jotka varmimmin synnyttävät työtä Suomeen.

Tekesin asiakaskunnan suuruus on nykyään noin 3 000 yritystä. Finnveralla luku on kymmenkertainen.

Ministeri kertoi, että syyskuusta alkaen Tekes tarjoaa pienille ja keskisuurille yrityksille mahdollisuutta 50 %:n tuotekehitysavustukseen. Sen katto on 100 000 euroa. Määrä mahdollistanee ko. yritysten osallistumisen vaativiinkin tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Myönteistä maakuntien yrityksille oli lisäksi kuulla, että Tekes rekrytoi henkilöstöä myös isojen kasvukeskusten ulkopuolelle.

Juhla oli omalla tavallaan ikimuistettava kyläreissu meille kaikille. Erityisen mieleinen se oli varmaan niille työntekijöille ja yhteistyökumppaneille, joita yhtiö muisti jopa 40 vuoden takaa Jorma Nokkalan henkilökohtaisin sanoin juhlayleisön edessä.

”Rakentakaa taloja ja puutarhoja”, siteerasi kirkkoherra Lampela Jeremiasta. Muuramessa aio-

taan tehdä koneita ja niiden osia ainakin nyt istutetun tammen iän.

Avaa artikkelin PDF