Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Suhdanteet nousussa – odotukset korkealla

Odotukset sekä kaupan että kuljetusyritysten parissa ovat korkealla. Suurin kaupan kasvu tulee nyt Maxpossa pääosissa olleiden yli 16 tonnisten kuorma-autojen luokassa. Raskaiden kuorma-autojen myynti on kasvanut 13,5 % viime vuoteen verrattuna. Sen sijaan enintään 6 tonnisten keveiden kuorma-autojen myynti jatkaa laskuaan. Pudotusta viime vuoteen verrattuna on peräti 36,8 %. Siirtymää tapahtuu etenkin pakettiautojen suuntaan. Pakettiautokauppa onkin 19,8 % kasvussa. Myös 6–16-tonnisten myynti on hienoisessa kasvussa.

Pienyritysten määrän kasvu ja vuosien 2008–2010 lamavuosien jäädyttämät investoinnit näkyvät nyt pakettiautokaupassa. Kuorma-autokauppaan vaikuttaa ensisijaisesti kaupan ja teollisuuden kysynnän muutokset. Viennin ja investointien on arvioitu jatkavan kasvuaan, joten se tulee näkymään myönteisesti kuorma-autokaupan puolella.

Juuri julkaistusta SKAL-kuljetusbarometristä selviää, että kuljetusyritysten odotukset kuljetusmäärien ja liikevaihdon kehityksestä ovat korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2011, mutta kannattavuus laahaa edelleen. Vain 22 % yrityksistä on onnistunut parantamaan kannattavuuttaan. Tilanne kertoo kovasta kilpailutilanteesta ja kapeista marginaaleista.

Suomen viennin arvo kasvoi heinäkuussa 20 % ja tuonti 17 % edellisvuodesta. Tämä heijastui satamiin, ja 40 % ulkomaan liikennettä harjoittavista kuljetusyrityksistä lisäsi kuljetusmääriään kesällä. Kaikista vastanneista 28 % nosti kuljetusmääriään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ulkomaan-, sopimus- ja säiliöliikennettä harjoittavista yrityksistä puolet oli kasvattanut liikevaihtoaan kesän aikana. Alueellisesti liikevaihtoaan kasvattaneita oli eniten pääkaupunkiseudulla ja Keski-Suomessa. Suotuisin kehitys oli kappaletavarakuljetuksissa, joihin sisältyvät esimerkiksi isojen infrahankkeiden vaatimat rakennustarvikekuljetukset. Ainoastaan puutavarakuljetuksien liikevaihto on laskussa, mutta se selittyy tavanomaisen kausivaihteluna. Odotukset ovat kuitenkin korkealla, sillä 44 % tukki/kuitupuuta kuljettavista yrityksistä näkee liikevaihtonsa kasvavan loppuvuoden aikana. Muutoin kaikilla sektoreilla suunta on ylöspäin. Kuljetustalouden pitkän aikavälin tarkastelussa ollaan vahvalla nousukäyrällä.

Timo Rintakoski