
Agco Power 75 vuotta - Miljoona moottoria





Agco Power on tällä hetkellä aidosti kansainvälinen yhtiö, jonka juuret ovat – ulkomaisesta omistuksesta huolimatta – edelleen Suomessa. Yhtiön johto ja hallinto sekä tuotekehitys on keskitetty Nokia Linnavuoreen, vaikka moottoreita tehdään jo kolmella eri mantereella.
Agco voi vuosittain valmistaa Linnavuoressa 50 000 moottoria, Kiinassa ja Brasiliassa noin 30 000 moottoria kummassakin. Argentiinan tehdas kokoaa moottoreita lähinnä paikallisille markkinoille, koska siellä moottoreille on asetettu korkeat tuontitullit.
Agco Powerin valmistuskapasiteetista on kuitenkin vain hieman yli puolet käytössä. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna reilut 300 miljoonaa euroa. Agco Powerin tavoitteena on valmistaa tänä vuonna noin 63 000 moottoria.
Kapasiteettia tarvitaan, sillä moot- toreiden kysyntä vaihtelee vuosittain voimakkaasti sekä talouden suhdanteiden että päästömääräysten muutosten tuomien vaihteluiden mukaan. Seuraavat päästömääräykset astuvat voimaan vuosien 2019 ja 2020 aikana, minkä vuoksi konevalmistajat tilaavat tällä hetkellä ”vanhoja” moottoreita varastoon.
Tuotekehitys on Linnavuoressa
Agco Powerin kaikkien moottoreiden tuotekehitys tapahtuu Linnavuoressa.
Moottoreiden elektroniikka on lisääntynyt voimakkaasti, minkä vuoksi sen kehittäminen sitoo sekä yrityksen omia että alihankkijoina toimivien ohjelmistoyritysten resursseja.
Linnavuoren tuotekehityksessä on 16 testipenkkiä, joissa moottoreita voidaan käyttää valvotuissa olosuhteissa ympäri vuorokauden. Käytössä on myös COP-testipaikka, jossa moottoreita ja niiden pakokaasujen käsittelylaitteita voidaan testata todellista käyttöä vastaavissa olosuhteissa.
Päästömääräykset sanelevat kehityksen
Pakokaasumääräykset ovat viimeiset 20 vuotta kiristyneet jatkuvasti, mikä on ohjannut moottorivalmistajien tuotekehitystä. Seuraavat traktoreita ja työkoneita koskevat ja aikaisempaa tiukemmat päästömääräykset astuvat voimaan vaiheittain vuosina 2019–20. Euroopassa voimaan astuva 5-päästötaso edellyttää pakokaasujen määrän merkittävää pudottamista, minkä vuoksi mm. partikkelisuodattimet yleistyvät kaikissa dieselmoottoreissa.
Pakokaasunormien kiristysten seuraukset ovat pääosin hyviä, sillä nykyaikaisen dieselin typpioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat vain muutaman prosentti viime vuosituhannen lopun lukemista. Merkittävin haitta on moottoreiden hinnan nousu.
Hiilidioksidipäästöt ovat myös alentuneet, koska polttoaineen ominaiskulutus on moottorin paloprosessin kehitystyön seurauksena laskenut.
300 erilaista moottorimallia
Agco Powerin moottorivalikoimaan kuuluu 300 erilaista mallia. Valmistuksessa on 3,4- ja 6-sylinteristen moottoreiden lisäksi myös 7-sylinerinen rivimoottori ja V-12-moottori.
Kolme- ja nelisylinterisistä moottoreista on kaksi eri malliversiota. Kummassakin mallisarjan sylinterimitat ja sylinterinkannet ovat samoja, jotta paloprosessia ei ole jouduttu muuttamaan.
Linnavuoressa valmistettavat moottorit ovat ns. Heavy Duty -malleja, jotka on tehty vaativampaan käyttöön kuin Kiinan tehtaalla valmistettavat Medium Duty -moottorit.
Mallisarjojen näkyvin ero on vauhtipyörän ja jakopään kotelo. Ne ovat Medium Duty -malleissa samaa valua moottorilohkon kanssa, mikä alentaa valmistuskustannuksia. Erillinen vauhtipyörän kotelon ansiosta Heavy Duty -mallit voidaan helpommin räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan.
Medium Duty -moottorit ovat kustannuksiltaan edullisempia ja niiden laskennallinen käyttöikä on hieman HD-moottoreita alhaisempi. Osa Medium Duty - moottorin hintaedusta saadaan käyttämällä tunnettujen valmistajien edullisempia komponentteja, esimerkiksi polttoainelaitteet tulevat Boschin Kiinan ja Turkin tehtailta.
Moottoreita myös muille kuin Agcolle
Agco Powerin moottoreita myydään mm. metsä-, kuormaus- ja ympäristönhoitokoneiden valmistajille sekä generaattoreiden ja veneiden voimanlähteiksi. Muiden kuin maatalouskonevalmistajien osuus on n 11 % kokonaistuotannosta.
Valtra on edelleen tärkein asiakas, koska se käyttää vain Agcon moottoreita. Agcon muut traktorimerkit käyttävät myös Agco Powerin moottoreita, esimerkiksi Challengerin kaikissa malleissa on nykyään suomalainen moottori. Myös Massey Ferguson käyttää lähes kaikissa tuotteissaan Agcon omia voimanlähteitä, mutta toistaiseksi vain pienempien Fendt-traktoreiden nokkapellin alla on ”linnavuorelainen”.
Agco valmistaa Agco/Challenger-, Fendt- ja Massey Ferguson -tuotemerkeillä myytäviä puimureita Italian tehtaalla. Niissä käytetään 6- ja 7-sylinterisiä Agco Power -moottoreita.
Mallisarjan kunkku on V-12, jota asennetaan suurimpien Challenger- ja Fendt-telatraktoreiden nokalle.
Vaihdelaatikot 100 000 moottorikelkkaan
Agco Powerin tehtailla valmistetaan myös hammaspyöriä, koska ne ovat tärkeitä komponentteja nykyaikaisessa dieselmoottorissa.
Hammaspyörien valmistuksen osaamista ja valmistuskapasiteettiä hyödynnetään valmistamalla hammaspyöriä ja akseleita muille konevalmistajille. Tärkein asiakas on Valtra, jonka voimansiirroissa käytetään runsaasti Linnavuoressa valmistettuja hammaspyöriä.
Moottorikelkkojen vaihdelaatikoiden valmistus alkoi jo 1960- ja 70-lukujen vaihteessa, kun myös Lynx-moottorikelkat kuuluivat Valmet-konserniin. Nykyään Lynx on kanadalaisen yhtiön omistuksessa, mutta yhteistyö jatkuu edelleen. Rovaniemellä valmistetuissa Ski-Doo-moottorikelkoissa on myös Linnavuoressa valmistettu laatikko.
Linnavuoressa peruskorjataan vuosittain noin 1 500 moottoria, jotka ovat pääasiassa metsä- tai lastinkäsittelykoneiden voimanlähteitä.
100 robottia
Agco Power on kehittänyt myös kaasumoottoreita, vaikka diesel säilyttää asemaansa työkoneiden polttoaineena.
Dieselmoottoreiden kysynnän suurin kasvupotentiaali on Aasiassa ja Afrikassa, minkä vuoksi uudet tuotannolliset investoinnit tehdään pitkälti sinne.
Linnavuoressa moottoreiden tuotanto on automatisoitu pitkälle, mikä on mahdollistanut Suomen kustannustasollakin kilpailukykyisen tuotannon. Automatiikkaan panostetaan yhä enemmän, vaikka kaikkia vaiheita ei kannata robotisoida. Tulevaisuudessa ihminen ja robotti työskentelevät yhdessä: automatiikka hoitaa raskaat ja usein toistuvat tehtävät, ihminen valvoo ja tekee vaikeimmat työvaiheet.
Agco Powerin ja Linnavuoren tehtaan tulevaisuuden uskosta kertoo hyvin se, että seuraavan sukupolven moottorin ensimmäinen käynnistys tapahtui samana päivänä, kun yritys vietti 75-vuotispäiväänsä koti- ja ulkomaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa.
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Agritechnica 2023 -näyttelyn traktoriuutuuksissa esillä vaihtoehtoisia polttoaineita ja autonomiaa
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Kooste vuoden 2023 metsänäyttelyiden annista – näyttelykävijät palasivat takaisin metsäalan koneiden pariin
- Agritechnica 2023, osa I: Autonomiaa, automatiikkaa ja konenäköä mekaanisen kehityksen vauhdittajaksi
- Uudentyyppisessä KoneAgriassa oli pienten toimijoiden vuoro – näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä näyttelyn antiin