Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lokomon alku maansiirtokoneiden valmistuksessa oli hidas ja hankala – yrityksen valmistamista nostureista tuli maailmankuuluja

Lokomo joutui opettelemaan maansirtokoneiden valmistuksen kantapään kautta ja usein tämä tie oli sekä kivulias että hidas. Tämän vastapainona muutaman kerran kävi uskomaton tuuri ja tuloksena oli loistava kone heti kättelyssä. Kaivinkoneiden tarve oli sodan päätyttyä suuri.
Tilaajalle
Lokomo teki Teräsmies-kaivinkoneita kolmea kokoluokkaa. Vuosien varrella näiden mallinimet ja väritys vaihtelivat, mutta tekniikan perusratkaisut säilyivät muuttumattomina. Kuvassa etualalla näkyy Teräsmiesten kevein malli, 8-tonninen JT12 1960-luvun alkupuolen värityksessä. Taaempana on suurin malli JT43, joka painoi yli 40 tonnia. Eniten myyty koneluokka oli kuitenkin 22 tonnia painava JT22. Tähän aikaan Lokomo käytti suuremmissa koneissaan AEC-dieseleitä, kun taas pienemmissä oli Deutz tai Perkins. Kuva on otettu Lokomon tehtaiden vieressä olleella tyhjällä tontilla, jota käytettiin koeajoalueena.