Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Arctic Machine Oy tarjoaa tienhoitokalustoa Jyväskylästä – kotimaan päätuotteena tienhoitoautot

Arctic Machine Oy on valmistanut tienhoitokalustoa vuodesta 1981. Pari vuotta sitten yhtiö myytiin sveitsiläiselle Aebi Schmidtille, mutta Arctic Machine jatkaa markkinoilla kuitenkin edelleen Arctic-brändinä.
Jani Timoniemi (vas.) ja Janne Mäkipää kertovat traktoreihin sopivan aurakaluston kysynnän olevan kasvussa. Tienhoitoautojen varustelussa haasteita aiheuttavat uusien kuorma-autojen toimitusvaikeudet.
Jani Timoniemi (vas.) ja Janne Mäkipää kertovat traktoreihin sopivan aurakaluston kysynnän olevan kasvussa. Tienhoitoautojen varustelussa haasteita aiheuttavat uusien kuorma-autojen toimitusvaikeudet. Kuva: Tapio Vesterinen

Suonenjokelainen Arctic Machine Oy perustettiin vuonna 1981. Tienhoitokalustoon erikoistunut perheyritys kasvoi melko nopeasti kansainväliseksi toimijaksi, 1.5.2020 toteutuneiden yrityskauppojen myötä omistajuus siirtyi myötä Aebi Schmidtille.

”Aebi Schmidt on maailman suurin toimija kriittisen infrastruktuurin hoitamiseen tarkoitettujen koneiden toimialalla”, Arctic Machinen myyntijohtaja Janne Mäkipää kertoo. ”Konserni on vahvasti mukana teiden ja katujen hoitokaluston, lentokenttäkaluston ja myös esimerkiksi maatalouskaluston valmistamisessa, minkä vuoksi se sopii hyvin emoyhtiöksemme”, hän jatkaa.

Arctic Machinella on Suomessa kaksi toimipistettä. Suonenjoen kupeessa Iisvedellä tehdään hitsauskokoonpanot ja maalaus, Jyväskylässä Jyskän toimipisteessä loppukokoonpanot. Arctic Machinen tuotannosta perinteisesti noin puolet on mennyt vientiin, toisinaan yli kaksi kolmasosaakin.

Kotimaan päätuotteena tienhoitoautot

Suomen päätuotteena on ollut jo pitkään tienhoitoautojen rakentaminen. ”Muita merkittäviä tuoteryhmiä ovat aurat, alusterät, sirotinautomaatit ja harjakoneet”, kotimaan myynnissä työskentelevä Jani Timoniemi kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Myös jälkimarkkinoilla ja digitaalisilla palveluilla on suuri osuus liikevaihdosta. Tarjoamme asiakkaillemme erilaisia seurantaratkaisuja, joilla voidaan seurata mitä laitteet tekevät ja täyttää myös lakisääteiset velvoitteet työn dokumentoinnista”, Mäkipää jatkaa.

Tuotevalikoimaa tutkitaan

Omistajanvaihdoksen yhteydessä tuotevalikoimien ristiintaulukointi on luontevaa. ”Kuulumme nyt suureen konserniin, minkä vuoksi menossa on tuotevalikoiman kartoitus konsernin sisällä puolin ja toisin”, Mäkipää kertoo.

”Konsernitasolla esimerkiksi Hollannin yksikkömme valmistaa sirotinautomaatteja yli 20-kertaisen määrän Suomeen verrattuna, minkä vuoksi omasta valmistuksesta on päätetty luopua. Työt eivät täällä kuitenkaan vähene, sillä osaamisemme tienhoitoautojen rakentamisesta ja varustelusta on konsernitasolla ainutlaatuista, minkä vuoksi alamme hiljalleen tehdä Jyväskylässä tienhoitoautoja myös vientiin”, hän jatkaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Traktorikalusto lisääntyy

Arctic Machine on valmistanut kiinteitä alateriä traktoriin jo 1980-luvulta saakka. Tuoteryhmää alettiin herätellä henkiin uudelleen kuutisen vuotta sitten, kun ensimmäiset apurungon kanssa kiinnitettävät alaterämallit esiteltiin Valtra-yhteensopivina. Vuodesta 2020 alkaen soviteosia on suunniteltu myös Massey Fergusoniin ja John Deereen.

”Yhteensopivien mallien lisääntyessä kyselyitä on tullut myös Claasin, Casen ja New Hollandin asiakkailta. Fakta on kuitenkin se, että kaikkiin traktorimalleihin sovitteita ei voida kustannussyistä tehdä, eikä se aina olisi tilankäytöllisesti mahdollistakaan”, Timoniemi kertoo.

”Aurapuskureissa tilanne on eri, sillä emoyhtiön kautta samaan konserniin kuuluu nykyisin Aebi-Schmidt Norja (entinen Tellefsdal), jonka erittäin laaja mallikohtainen aurapuskurivalikoima on nykyisin meillä myynnissä”, hän muistuttaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat Artic Machineen liittyvät artikkelit:

Arctic Machine 3000 FMD -aura soveltuu runsaslumisten teiden ja väylien putsaukseen – aura heittää lunta hyvin jo 20 km/h nopeuksilta alkaen

Arctic Machine AM513TR -alaterä kääntyy molempiin suuntiin – laite on helppo irrottaa traktorista