Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Jyväskylässä toimiva AMF Forest Oy on metsäkonetarvikkeiden verkkokauppias ja kansainvälinen harvesteripäävalmistaja

Metsäkoneyrittämisessä erilaisten tarvikkeiden ja niiden saatavuuden merkitys sujuvalle työskentelylle on suuri. Harvesteripäävalmistaja AFM Forest Oy ja sen yhteydessä toimiva mototarvikkeet.fi -verkkokauppa ovat jo pitkään tarjonneet 24/7-palvelua.
Jyväskylän Seppälänkankaalla toimiva AFM Forest ja sen tarvikemyynnin mototarvikkeet.fi ovat monelle metsäkoneammattilaisille tuttuja tekijöitä jo pitkältä aikaa. Verkkokauppa ja erilaiset tarvike-edustukset palvelevat käyttäjiä päivittäisessä tarvikekaupassa. Yritys valmistaa myös harvesteripäitä AFM-tuotemerkillä.
Jyväskylän Seppälänkankaalla toimiva AFM Forest ja sen tarvikemyynnin mototarvikkeet.fi ovat monelle metsäkoneammattilaisille tuttuja tekijöitä jo pitkältä aikaa. Verkkokauppa ja erilaiset tarvike-edustukset palvelevat käyttäjiä päivittäisessä tarvikekaupassa. Yritys valmistaa myös harvesteripäitä AFM-tuotemerkillä. Kuva: Tommi Hakala
Lokakuussa kokoonpanossa oli juuri valmistunut AFM 60 -harvesteripää. Se on malliston järeämpää kokoluokkaa ja tarkoitettu 20–25 tonnisiin alustakoneisiin, joko pyörä- tai tela-alustaisiin. Maksimi kaatoläpimitta on peräti 86 senttiä ja optimi käsiteltävä puun koko 30–50 senttiä.
Lokakuussa kokoonpanossa oli juuri valmistunut AFM 60 -harvesteripää. Se on malliston järeämpää kokoluokkaa ja tarkoitettu 20–25 tonnisiin alustakoneisiin, joko pyörä- tai tela-alustaisiin. Maksimi kaatoläpimitta on peräti 86 senttiä ja optimi käsiteltävä puun koko 30–50 senttiä. Kuva: Tommi Hakala
Clark-metsäkonetelat ovat olleet pitkään jälleenmyynnissä mototarvikkeet.fi-palvelussa. Olikin hyvin luontevaa, että saman omistajan NordChain-edustus siirtyi myös Jyväskylästä käsin organisoitavaksi. Telojen myynti ja käyttö on lisääntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana merkittävästi, samalla alan kilpailu on kiristynyt uusien valmistajien myötä.
Clark-metsäkonetelat ovat olleet pitkään jälleenmyynnissä mototarvikkeet.fi-palvelussa. Olikin hyvin luontevaa, että saman omistajan NordChain-edustus siirtyi myös Jyväskylästä käsin organisoitavaksi. Telojen myynti ja käyttö on lisääntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana merkittävästi, samalla alan kilpailu on kiristynyt uusien valmistajien myötä. Kuva: Tommi Hakala
Mesera-tuotteet kuuluvat vahvasti mototarvikkeet.fi-valikoimaan, aina kokonaisia nostureita myöden. ”Kahmareiden myynti seuraa taloustilannetta – huonoina aikoina kouria hitsaillaan enemmän, eikä vaihdeta”, toteaa trendeistä Lääperi. ”Laippa ja teräketjukauppaa teemme myös, mutta se on todella luihin kilpailtua ja meille enemmän pakollista maitokauppakamaa”.
Mesera-tuotteet kuuluvat vahvasti mototarvikkeet.fi-valikoimaan, aina kokonaisia nostureita myöden. ”Kahmareiden myynti seuraa taloustilannetta – huonoina aikoina kouria hitsaillaan enemmän, eikä vaihdeta”, toteaa trendeistä Lääperi. ”Laippa ja teräketjukauppaa teemme myös, mutta se on todella luihin kilpailtua ja meille enemmän pakollista maitokauppakamaa”. Kuva: Tommi Hakala
Viimeisin mototarvikkeet.fi laajenennuksen alue on ollut NordChain -jakelijasopimus Nordic Tracktion Oy kanssa – mototarvikkeet.fi tulee toimimaan NordChain metsä- , traktori ja kuorma-autoketjujen jälleenmyyjänä. NordChain on aiemmin tunnettu Gunnebo-tuotemerkillä.
Viimeisin mototarvikkeet.fi laajenennuksen alue on ollut NordChain -jakelijasopimus Nordic Tracktion Oy kanssa – mototarvikkeet.fi tulee toimimaan NordChain metsä- , traktori ja kuorma-autoketjujen jälleenmyyjänä. NordChain on aiemmin tunnettu Gunnebo-tuotemerkillä. Kuva: Tommi Hakala
Kotimaan ja EU-alueen AFM-tuotteiden myynnistä vastaa Jari Lääperi. Hän on yksi yrityksen työntekijöistä, ja on myös omistaja. Markkinoilla AFM Forest on panostanut paljon erittäin järeiden harvesteripäiden tuotantoon, kuten uudistunut 2 800 kiloinen AFM 75 näyttää. Mallisto kattaa kuitenkin myös kevyemmän pään tuotteita, kuten 690 kiloisen AFM35 -mallin.
Kotimaan ja EU-alueen AFM-tuotteiden myynnistä vastaa Jari Lääperi. Hän on yksi yrityksen työntekijöistä, ja on myös omistaja. Markkinoilla AFM Forest on panostanut paljon erittäin järeiden harvesteripäiden tuotantoon, kuten uudistunut 2 800 kiloinen AFM 75 näyttää. Mallisto kattaa kuitenkin myös kevyemmän pään tuotteita, kuten 690 kiloisen AFM35 -mallin. Kuva: Tommi Hakala
Uusien harvesteripäiden testaukselle on oma tilansa valuma-altaineen. Eri mantereille toimitettavien versioiden testiajot ovat erittäin tärkeässä asemassa, jotta tuotteiden luotettavuus saadaan heti alussa maksimoitua.
Uusien harvesteripäiden testaukselle on oma tilansa valuma-altaineen. Eri mantereille toimitettavien versioiden testiajot ovat erittäin tärkeässä asemassa, jotta tuotteiden luotettavuus saadaan heti alussa maksimoitua. Kuva: Tommi Hakala
Napakoista kokoonpanotiloista valmistuu harvesteripäitä 40–60 kappaletta vuodessa. Tilaa ei tarvita ylenmäärin, sillä alihankintaverkosto on laaja – alihankintaa tekee 20–30 yritystä tarpeen ja markkinatilanteen mukaan.
Napakoista kokoonpanotiloista valmistuu harvesteripäitä 40–60 kappaletta vuodessa. Tilaa ei tarvita ylenmäärin, sillä alihankintaverkosto on laaja – alihankintaa tekee 20–30 yritystä tarpeen ja markkinatilanteen mukaan. Kuva: Tommi Hakala

Harvesteripäissä AFM Forest on panostanut erittäin paljon vientiin. Syykin on hyvin selvä – kun kolme myyntimääriltään suurinta metsäkonevalmistajaa hallitsee n. 90 % Suomen koneiden ja niihin asennettujen harvesteripäiden markkinoista, paljon elintilaa muille ei jää.

AFM Forest toimittaa yksittäisiä harvesteripäitä Suomeen pienempien valmistajien alustakoneisiin, sekä käytettyihin koneisiin. Valtaosa valmistuvista harvesteripäistä menee vientiin. ”Vuosittain valmistuu 40–60 kappaletta, joista 95 prosenttia menee vientiin”, vahvistaa AFM Forestin myyntipäällikkö Jari Lääperi. Vientivetoisuus näkyy mallistossa, sillä toimitettavien harvesteripäiden koot ovat useasti pykälän järeämpiä, kuin pohjoismaissa käytettävät keskikokoiset mallit. Eukalyptuksen hakkuuseen kehitetyt, kuorivat versiot ovat tärkeässä osassa vientimarkkinoita.

Valmistus on Jyväskylän Seppälänkankaalla tapahtuvaa kokoonpanoa. Vahva, 20–30 alihankkijan osuus mahdollistaa pelkän kokoonpanon ja koeajon tekemisen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Harvesteripäiden rinnalla verkkokauppaa

”Ootteko hulluja, laitatte hinnat näkyville!”, oli ollut Lääperille tullut kommentti, kun mototarvikkeet.fi -verkkokauppa avautui 2009. Pian verkkokauppa vakiinnutti paikkansa metsäkoneyrittäjien apuna. Verkkokauppa toimii hyvin harvesteripäävalmistuksen rinnalla – useat harvestereiden komponentit ja kulutusosat ovat yleisosia, joten niitä voi myydä muihinkin merkkeihin. Ja verkkokauppa toimii ympärivuorokautisesti, mikä tarkoittaa myös kustannustehokkuutta.

Verkkokaupan yhteydessä on tehty myös merkittäviä myyntisopimuksia tarvikepuolella. Niistä viimeisimpänä tulivat NordChain - kitkaketjujen jakelijasopimuksen tekeminen. Se onkin hyvin ymmärrettävä, sillä aiemmin jo Clark-telojen osalta yritys on ollut vastaavassa asemassa – molemmat tuotemerkit kuuluvat samaan omistuspohjaan. Toinen vastaava jakelusopimus on esimerkiksi Mesera-puutavarakuormainten jälkimarkkinointi (aiemmin tunnettu Fiskars/Loglift -tuotemerkeillä). Ymmärrettävästi kaupassa ovat vahvasti mukana harvesteripäiden kulutustarvikkeet, kuten terälaipat ja -ketjut, sekä Huldtins -sahalaitteiden komponentit.