
Jousia kokemuksella - Vallilan Takomo






Helsingissä toimiva Vallilan Takomo on perheyritys neljännessä sukupolvessa. Nykyinen omistaja Teemu Punkka aloitti yrityksen toimitusjohtajana vuonna 2008. Yrityksen erikoisalaa ovat kaikki jousitukseen liittyvät työt, kuten jousten valmistus, korjaaminen ja asentaminen.
Lisää kantavuutta tai maavaraa
Jousituksen muutostöiden yleisin syy on joko kantavuuden tai maavaran lisääminen. ”Mikäli auton perä tai keula kulkee kuormattuna liian matalalla, on jousituksen kuormankantokykyä syytä lisätä. Lehtijousitetussa autossa tämä onnistuu yleensä lisälehdillä, kierrejousitetussa autossa on useimmiten järkevää vaihtaa uudet jouset”, Punkka kertoo.
”Myös korin voimakas huojunta kertoo jousituksen kuormankantokyvyn riittämättömyydestä”, hän jatkaa.
Kun ongelma on tunnistettu, sitä voidaan ryhtyä korjaamaan. Asiakkaan olisi hyvä pohtia, millaisen lopputuloksen haluaa. ”Pyrimme aina yksilölliseen palveluun, minkä vuoksi olisi hyvä, että asiakas tietää, mitä jousitukseltaan haluaa”, jousien parissa 38 vuotta työskennellyt Rauno Lappalainen muistuttaa.
Jousia tehdään kaiken tyyppisiin ajoneuvoihin
Vallilan Takomo valmistaa jousia henkilöautoista aina kuorma-autoihin saakka. Oman valmistuksen lisäksi yritys tuo maahan tunnettujen eurooppalaisten valmistajien tuotteita, kuten ilmajousitusjärjestelmiä.
Muutamiin käyttökohteisiin jousituksen muutokset ovat hyvin suosittuja. Sähköyhtiöt ajavat pakettiautoilla usein huonoissa olosuhteissa, joissa maavaran tärkeys korostuu. Esimerkiksi uuden Mercedes Benz Vito -pakettiauton nelivetomallien maavara on uuden mallin myötä laskettu taka- ja etuvetoversioita vastaavaksi. ”Ennen varsinkin taksiautoilijat kyselivät, kuinka nelivetomallin maavaraa saisi vähennettyä, nykyisin huonommilla teillä liikkuvat haluavat neliveto-Vitoihin korotussarjoja”, Punkka kertoo.
Kiinteistönhoitopuolella aurauskäyttöön varusteltujen lava-autojen jousituksen muuttaminen on yleinen työ. Esimerkiksi lava-auton keulalle asennettu alueaura vaatii järeämmän etujousituksen ja lavalle asennettu hiekoitin kuormankantokykyä takajousitukselle.
”Ambulansseihin asennamme paljon ilmajousituksia. Ilmajousituksella potilaan matkustusmukavuus saadaan huomattavasti paremmaksi, samalla hälytysajossa tärkeät ajo-ominaisuudet usein parantuvat”, Punkka jatkaa.
Ilmajousituksella varustetaan myös paljon invatakseja, joissa pyörätuoliramppi on saatava mahdollisimman loivaan kulmaan. Esimerkiksi VW Caddyyn asennettuna noin 4 000 euron hintainen takailmajousitus maksaa usein itsensä takaisin jousitusmukavuuden selvällä lisääntymisellä ja joissain tapauksissa ilmajousituksen asentaminen tekee matalattiamuutoksen tarpeettomaksi.
Käytännönläheistä tuotekehitystä
Jousien valmistus uuteen automalliin tapahtuu siten, että auto otetaan yrityksen tiloihin tutkittavaksi. Suunnittelussa alkuperäinen tilanne on lähtökohta, josta jousitusta muokataan haluttuun suuntaan. ”Vertailemme valmistamiemme jousien ominaisuuksia ensisijaisesti alkuperäiseen jouseen, teoreettisia laskelmia tehdään varsin vähän”, Punkka kertoo.
”Jousen ominaisuudet koostuvat yleensä jousilangan vahvuudesta, jousen pituudesta ja halkaisijasta suhteessa pituuteen”, hän jatkaa. Ennen markkinoille pääsyä jousia testataan käytännön olosuhteissa. Alkuvaiheessa jouset valmistetaan takomolla käsityönä, mutta mikäli kysyntä kasvaa riittävän suureksi, valmistus siirretään alihankkijalle.
”Esimerkiksi Toyota Hiacen jouset siirrettiin sarjatuotantoon, kun kysyntä kasvoi. Hiacen maahantuonnin päätyttyä myös korotusjousien kysyntä on laskenut”, Punkka kertoo.
Yleisimmät myynnissä olevat jouset ovat saadun kokemuksen mukaan parhaita kompromisseja ajomukavuuden ja kuormankantokyvyn osalta. ”Esimerkiksi Toyota Hiluxiin tarjoamme kahta eri jäykkyydellä olevaa mallia. Näin jousia voidaan pitää varastossa ja yleisimpiin käyttökohteisiin sopivia jousia on heti tarjolla asiakkaalle”, hän jatkaa.
Vanhan jousituksen korjaus kannattaa usein
Jousikorjaamoiden perustöitä on lehtijousien korjaaminen. ”Mikäli esimerkiksi kolmilehtisestä lehtijousesta on yksi lehti poikki, jousi kannattaa usein vielä korjata”, Punkka kertoo.
”Jousikorjaamolle tuodusta autosta irrotetaan jouset ja jousen kunto arvioidaan ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Se, mitä jouselle tehdään, riippuu siitä, millä päästään parhaimpaan lopputulokseen”, jousiseppä Jarkko Kotakorpi jatkaa. ”Vanhojen jousien ominaisuuksia voidaan myös muuttaa takomalla”, Kotakorpi kertoo – takoen samalla Fiat Ducaton jousia siten, että maavara kasvaa.
Vallilan Takomo on perinteinen perheyritys, joka on pysynyt ajan hermolla muun muassa nettisivustonsa osalta. Yrityksen verkkokaupasta on mahdollista tilata jousia ja niihin liittyviä osia.
On myös hyvä muistaa, että jousikorjaamoja ja alan liikkeitä on myös maakunnissa, mikäli Helsinki tuntuu omalta kotiseudulta katsoen turhan kaukaiselta.
Osaston luetuimmat
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Patu – isältä pojalle
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Kaikkiruokainen kotimainen - Vanhat Valmetit ry 10 vuotta
- SkogsElmia -näyttely 2011, osa 2: Omatoimisen puunkorjaajan onnela
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia