Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Autojen sopimusvalmistajalla on paikkansa autoteollisuuden myllerryksessä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uudenkaupungin autotehdas käynnistyi valtion tuella vuonna 1968. Saab oli tehtaan oma automerkki. Viimeinen Saab valmistui 2003.

Nyt tehdas on puhdas sopimusvalmistaja – se tekee muille autovalmistajille niiden suunnittelemia automalleja. Tällä hetkellä tärkein yhteistyökumppani on Mercedes Benz. Helposti kuvitellaan, että autovalmistajat käyttävät Valmet Automotiven kaltaisia ulkopuolisia kokoonpanotehtaita vain silloin, kun oma kapasiteetti ei riitä. Kun markkinat hiipuvat, valmistus otetaan omiin käsiin.

Ei asia aivan näin mene. Isot autovalmistajat katsovat, että he tekevät rahaa muulla tavalla kuin osia yhteen liimaamalla. Tulos tehdään tuotekehityksessä, palveluissa, jälkimarkkinoinnissa.

Suomalaisen autotehtaan rasitteena on se, että kaikki osat tulevat ja lähes kaikki uudet autot joudutaan kuljettamaan Itämeren yli. Suomeen jää valmistuvista autoista prosentti tai kaksi. Kun laiva tuo osia, paluukuormana se vie valmiita autoja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sopimusvalmistukselle on tyypillistä, että marginaalit ovat hyvin pieniä. Tuotantovolyymia pitää olla, että jotain jää käteen. Uudessakaupungissa valmistuu nyt kahta automallia, yli 100 000 autoa vuodessa.

Pysyäkseen kilpailukykyisenä pitää autotehtaan olla hyvin tehokas. Ja sitä Uudenkaupungin autotehdas todella on: korivalmistuksessa on liki 600 robottia, mikä on 10 % kaikista Suomessa käytössä olevista teollisuusroboteista.

Toinen autonvalmistajille tärkeä asia on uuden automallin valmistuksen aloittamiseen kuluva aika. Viimeisimmän A-sarjan valmistuksen käynnistämiseen meni Valmet Automotivella 7 kuukautta, kun autovalmistajilla siihen menee usein pari-kolme vuotta. Tarve saada markkinoille nopeasti uusia automalleja vain kiihtyy, ei vähene.

Autotehdas työllistää n. 4 500 henkeä, ja se on paljon 16 000 asukkaan kaupungissa. Vaikka osavalmistusta ei ole Suomessa lainkaan, työllä hankittu lisäarvo, joka autotehtaan liikevaihtoon kirjataan, on lähes 700 milj. euroa. Jos liikevaihtoon laskettaisiin valmistettujen autojen arvo, liikevaihto olisi liki 3 mrd. Autot olivat viime vuonna Suomen kolmanneksi tärkein vientituote. Edellä olivat vain Nesteen polttoaineet ja metsäteollisuuden sellu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kysymykseen milloin Uudenkaupungin autotehtaalla aletaan valmistaa sähköautoja, ei vastausta saa. Ehkä sitä ei edes tiedetä, koska automallien valmistuksesta päättää Saksassa oleva päämies. Varmaa on vain se, että kyllä niitä vielä tulee.

Autovalmistajia sitoo se, että niiden valmistamien autojen päästörajat laskevat ensi vuosikymmen alussa dramaattisesti. Kunkin valmistajan tulee saavuttaa keskimääräinen päästöraja 95 g/km, ja se lasketaan uutena rekisteröityjen autojen keskiarvona. Tuohon lukemaan on äärimmäisen vaikea tai mahdoton päästä ilman, että mallivalikoimassa on myös ladattavia sähköautoja. Jos autovalmistaja ei siihen pääse, sitä uhkaa jopa miljardin euron sakot. Arvatenkin myös Uudessakaupungissa tehdään paljon suunnittelutyötä sähköllä tapahtuvaan liikkumiseen, akkuihin ja sähköiseen voimansiirtoon.

Kirjoittaja on ollut Koneviestin kolunisti jo vuodesta 1985 alkaen