Perävaunujen jarrut mainettaan parempia
Traktoreiden koon ja nopeuksien nousu vaatii entistä tehokkaampia jarruja sekä traktoriin että perävaunuun. EU:n vuonna 2018 voimaan tullut uusi traktoridirektiivi kiristikin jarrumääräyksiä. Traktorivalmistajat ja maahantuojat toteuttavat uudet määräykset useimmiten varustamalla traktorinsa sekä kaksipiirisillä paineilmajarruilla että hydraulisilla yksipiirijarruilla.
Suomessa käytetään yleensä hydraulisia yksipiirijarruja, jotka ovat käytössä toimivia, joskin usein päälle/pois -tyyppiä. Hydraulisia jarruja suositaan siksi, että ne eivät jäädy – haittapuolena on taas lämpötilan vaikutus jarrujen toimintanopeuteen. Paineilmalla toimivat jarrut ovat mukavammat käyttää, mutta järjestelmän jäätyminen on riskinä varsinkin silloin, kun perävaunua käytetään harvoin.
Hydraulisten jarrujen säätöön kannattaa paneutua, koska traktoreilla ajetaan pääasiassa sorapintaisilla tai liukkailla teillä. Mikäli jarrut toimivat liian nopeasti, niin jarruille menevää öljyn virtausta kannattaa säätää. Markkinoilla on helppokäyttöisiä säätöventtiilejä, joista voidaan valita sopiva virtausnopeus tyhjälle ja täydelle vaunulle. Kalliimmissa venttiileissä on myös asento puolta kuormaa varten.
Traktoreissa on uusien määräysten mukaan oltava kaksipiiriset jarrut, jotta jarrut kytkeytyvät automaattisesti, mikäli vaunu irtoaa traktorista. Tämä ominaisuus ei paranna Suomen liikenneturvallisuutta, koska lähes kaikki meillä käytettävät perävaunut ovat ns, keskiakselivaunuja, jossa vaunun kokonaispainosta kohdistuu 1,5–4 tonnia traktorin vetokoukulle. Jos tällainen vaunu irtoaa traktorin koukusta, niin vetopuomi jysähtää välittömästi maahan ja kyntää tiehen kunnon uran pysäyttäen vaunun muutaman metrin matkalla.
Sen sijaan Keski-Euroopassa yleisten – mutta meillä harvinaisten – traktorilla vedettävän täysperävaunun turvallisuus paranee, koska sen jarrut kytkeytyvät välittömästi, jos vaunu irtoaa koukusta, eikä vaunu jatkaa irtoamisen jälkeen matkaansa.
Lukkiutumattomat jarrut vaaditaan, jos traktori on tyypitetty yli 60 km/h:n nopeudelle. Koneviestin testin mukaan ne eivät lyhennä jarrutusmatkaa, mutta parantavat suuntavakavuutta liukkaalla kelillä ja myös sorateillä (lisää tämän lehden artikkelissa sivulla 12). Lukkiutumattomia järjestelmiä on tarjolla sekä paineilmalla että hydrauliikalla toimiviin vaunuihin.
Kuormatun traktoriyhdistelmän suurimmat hidastuvuudet nousivat testissämme samalle tasolla tehokkaimpien autojarrujen kanssa, koska hidastuvuus oli yli -5 m/s2.
Hyvin toimiva perävaunun jarrujärjestelmä säästää myös traktorin omia jarruja ja jopa voimansiirtoa, koska jarruilla varustettu perävaunu ei työnnä traktoria jarrutustilanteessa. Traktorin portaaton voimansiirto alkaa automaattisesti jarruttaa traktoria, jos vaunu työntää traktoria. Jatkuva voimansiirrolla jarruttelu saattaa pahimmassa tapauksessa rikkoa koko vaihteiston!
Osaston luetuimmat
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Monokulttuurin erilaiset vaihtoehdot
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Perävaunujen jarrut mainettaan parempia
- Koneihmisten toimintaympäristö muuttumassa entistä vaikeammaksi – talvesta tulossa erityisen haastava
- Matka nurmelta maitohyllylle kestää kansainvälisen vertailun
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on