Tyhjäkäynnin vähentäminen säästää rahaa
Münchenissä järjestettiin huhtikuussa 2019 maailman suurin maarakennuskonenäyttely Bauma. Digitaalisuus ja ympäristö olivat tapahtuman ykkösasioita, mutta myös työympäristö ja työmaiden turvallisuus olivat vahvasti esillä.
Konevalmistajat toimivat ympäristön hyväksi "insinöörimäisesti" ja samalla kestävästi, koska ne kehittävät aidosti uutta tekniikkaa, eivätkä vain yritä täyttää direktiivejä nopeilla ja lyhytnäköisillä ratkaisuilla.
Lähes kaikki alan merkittävät yritykset esittelivät joko kokonaan sähköllä tai hybriditekniikalla toimivia koneita ja laitteita. Uuden tekniikan esittely painottui kuitenkin kohonneen hyötysuhteen sekä alentuneiden käyttö- ja huoltokustannuksien tuomiin säästöihin eikä niinkään ilmastohyötyihin.
Alhaisempi melutaso on eräs sähköisen voimansiirron merkittävimmistä eduista. Sähkömoottori ei vaadi monimutkaista mekaanista vaihteistoa, jonka aiheuttama melu on vaikeampaa vaimentaa kuin moottoriääni. Seisoessaan sähkökäyttöiset koneet ovat äänettömiä.
Koneiden tyhjäkäynti vaikuttaa monella työmaalla taustameluun ja ilman laatuun, minkä vuoksi sähkömoottorit yleistyvät erilaisten työlaitteiden käytössä. Kuorma-auton moottoria ei tarvitse pyörittää työmaalla, mikäli kuormausnosturin hydrauliikka tai betonisäiliön pyöritys toimii sähköllä.
Nykyaikaisen dieselmoottorin voi sammuttaa lähes aina, sillä nykyaikaiset moottorit eivät enää kärsi voitelu- tai jäähdytysongelmista 1980-luvun turbomoottoreiden tapaan. Moottorin toistuva pysäyttäminen ja käynnistäminen koetaan kuitenkin työlääksi, ja siksi se jää helposti tekemättä.
Polttoaineen kulutus on tyhjäkäynnin aikana niin vähäistä, ettei sillä ole juuri merkitystä koneen käyttökustannuksiin. Turha tyhjäkäynti maksaa silti, koska mittariin kertyy vuoden aikana yllättävän paljon käyttötunteja. Ne alentavat koneen vaihtoarvoa ja lisäävät huoltokustannuksia, kun seuraava huoltovälin tunnit täyttyvät turhan aikaisin.
Ranskalainen kurottaja- ja kuormauskoneiden valmistaja Manitou esitteli SIMA 2019 -näyttelyssä STOP and GO -järjestelmän. Se pysäyttää koneen automaattisesti, kun sitä ei käytetä. Järjestelmä käynnistää moottorin välittömästi, kun kuljettaja alkaa työskennellä. Manitoun tutkimusten mukaan tyhjäkäynnin osuus on hyvin yleisesti 15 prosentin luokkaa, mutta vaihtelu on työn luonteesta johtuen erittäin suurta.
Maataloustyökoneita käytetään yhä enemmän traktorin ohjausjärjestelmän kautta. Tällä hetkellä käytössä oleva ISOBUS-yhteys on tyhjäkäynnin vähentämisen kannalta hankala, sillä nykyversiossa traktorin sammuttaminen katkaisee välittömästi traktorin ja työkoneen välisen yhteyden. Valitettavasti uuden yhteyden muodostaminen saattaa pahimmillaan kestää pari minuuttia, mikä vähentää intoa sammuttaa traktori lyhyen seisokin ajaksi. Konevalmistajien on tartuttava tähän ongelmaan mahdollisimman nopeasti.
Tyhjäkäynnistä kertyy yllättävän paljon käyttötunteja
Osaston luetuimmat
- Kirjaudu Koneviestin nettisivuille!
- Ympäristökysymykset vaativat kokonaisvaltaista lähestymistä – unohdetut päästölähteet pitäisi ottaa mukaan tarkasteluun ja etsiä ratkaisuja
- Monokulttuurin erilaiset vaihtoehdot
- Valmistajilla tavoitteena autonominen työkone – tie autonomiaan on kuitenkin vielä mutkainen
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Metrin halko – polttopuubulkki
- Vaikka läpi harmaan kiven