Konekauppaa etätyönä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Konekaupan myyjiä ja ostajia on kehotettu pysymään kotinurkissa. Kauppaa pitää kuitenkin tehdä. Nyt kaivataan innovaatioita kaupan tekemisestä etänä. Ja kyllä niitä löytyy.

Jos traktorikaupasta on kysymys, osa uuden hinnasta maksetaan tilalta tulevalla vaihtokoneella – ja hinnan arvioiminen, ilman että traktoria pääsee ajamaan, on kyllä arpapeliä. Niin rehellisiä emme me viljelijätkään sentään ole, että jokaisesta pikkuviasta kauppiaalle kertoisimme.

Kun on kysymys kultivaattorista, sen kunto pystytään aika hyvin arvioimaan kuvien perusteella tarvitsematta käydä tilalla, mutta ostajan ja myyjän välinen luottamus on siinäkin tapauksessa kovaa valuuttaa. Pienen petoksen voi tehdä kerran, mutta maakunnan muisti on pitkä, sanovat pohjalaiset.

Uuden koneen suorakauppa on helppo tehdä etänä. Valmistajilla on ominaisuuksia havainnollistavia videoita – tai jos ei vielä ole, niitä kannattaa tehdä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Työkoneiden käyttäjäkoulutus voidaan toteuttaa netin kautta, ja on itse asiassa jopa parempi kuin ryhmälle annettu suullinen opastus: koulutusmateriaalia on mahdollista kerrata ennen töihin lähtöä ja jälleen ennen seuraavaa käyttökautta. Eikä valmistajan tai maahantuojan tarjoama ryhmäkoulutus sekään kovin tehokas ole. Pari kolme ensimmäistä kuuntelee, ja loput vaihtavat kuulumisia siitä, kuinka huonosti maataloudella menee.

Maassa on lukemattomia pieniä tuontikauppaa tekeviä yrityksiä, ja niille kaupanteko etänä on ollut arkipäivää jo pitkään.

Kauppasopimuksen allekirjoittaminenkin voidaan tehdä etänä pankkitunnuksien avulla.

Epidemian aikana maahantuojilla ja valmistajilla on matkustuskielto. Asiat hoidetaan netin välityksellä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, etteikö tapaaminen päämiehen kanssa ole joskus tuiki tarpeellinen. On vaikea kuvitella vuosisopimusneuvottelua esimerkiksi Claasin tai John Deeren kanssa netin välityksellä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta on lukuisia pienempiä asioita, jotka maahantuojan ja päämiehen välillä voidaan hoitaa toisiaan tapaamatta. Kyllä tämä koronan yhteydessä saatu etäoppi vähentää liikematkustamista.

Käytettyjen koneiden ostamista ulkomailta on ennekin tehty sähköpostilla ja koneista saatuihin kuviin luottaen. Siinä olisin kuitenkin kyllä varovainen. Kuvia voidaan ottaa niin, että huonot kohdat eivät näy, tai niitä voidaan ottaa aivan eri koneesta.

Koneet on maksettava ennen kuin ne lähtevät ulkomaiselta kauppiaalta, ja jos koneen saavuttua perille havaitaan, että kone ei sellainen olekaan kuin on kuviteltu, reklamointi ja hyvitysten vaatiminen on jokseenkin turhaa.

Oma kokemus on se, että jos vähänkin arvokkaampaa konetta aikoo ostaa ulkomailta, kyllä se on käytävä varmuuden vuoksi katsomassa tai sitten kauppias on ennestään oltava itselle hyvin tuttu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun nyt ei pääse katsomaan, on kaksi vaihtoehtoa: hankintaa on siirrettävä tai sitten on otettava riski siitä, että kaikki ei mene aivan putkeen ja että siitä ei voi valittaa kenellekään. Kolmas vaihtoehto – ja paras – on se, että sopivan ja sopivanhintaisen koneen löytää kotimaasta.

Kirjoittaja on ollut Koneviestin kolumnisti jo vuodesta 1985 lähtien