Hallintalaitteilla ergonomiaa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Siinä, missä turvaohjaamot ovat parantaneet traktorin kuljettajan turvallisuutta ja sittemmin tasalattiaisina ja hyvin äänieristettyinä myös ergonomiaa, on myös hallintalaitteiden kehittymisellä vaikutuksensa työviihtyvyyteen.

Sivulla 20 alkavassa John Deeren kokeilujutussa on esitelty valmistajan uutta ajovipua. Se mahdollistaa ohjelmoitavien painikkeiden myötä joustavan ja helposti muokattavan tavan hallita ja käyttää traktorin ja siihen kytketyn työkoneen toimintoja.

Esimerkiksi sivulta 26 alkavan kääntöauravertailun auroilla kyntäminen helpottuu kummasti, kun vakionopeudensäädintä, nostolaitetta, aurojen kääntöä ja työleveyden säätöä voi käyttää kättä ajovivulta poistamatta.

Riskinä toki on, että vuosikymmenien kuluttua sähköohjattu venttiili ei toimi yhtä luotettavasti kuin vaijerin avulla hallittu lohko. Sähköohjauksen ansiosta kuitenkin vältytään vaijereiden läpivienniltä, ja siksi ohjaamon melukin pienenee. Lisäksi sähköohjatun lohkon säätömahdollisuudet ovat olennaisesti helpommat ja paremmat.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaiken uuden tekniikan käyttöönottoon pätee sama kehityskaari: alku aina hankalaa – kokemus tuo varmuutta.