Helppokäyttöisyyttä sähköllä
Harva hankkii enää verkkovirralla toimivaa porakonetta, koska akkukoneet ovat nykyään erittäin käteviä. Sähkökäyttö lisääntyy akkujen nopean kehityksen ansiosta koko ajan entistä suuremmissa työkoneissa ja ajoneuvoissa.
Alhaisempi melu ja pakokaasuttomuus ovat merkittäviä etuja, kun työskennellään kotieläinsuojissa tai sisätiloissa. Kotieläinrakennukset, rakennus- ja purkutyömaat sopivat hyvin akkukäyttöisille työkoneille.
Tässä lehdessä on kahden erilaista akkutekniikkaa käyttävän ja yhden dieselmoottorilla varustetun pienkuormaimen vertailu. Sähkökäyttö osoittautui toimivaksi vaihtoehdoksi silloin, kun kone ei ole jatkuvassa käytössä, ja sitä voidaan ladata työpäivän aikana. Sähkökäyttöisen koneen akkutyypin valintaan kannattaa panostaa, sillä nykyaikaisesta litiumakusta riittää virtaa yllättävän paljon enemmän kuin perinteistä lyijyakusta – hinta on kuitenkin sen mukainen.
Akkukäyttöisten koneiden käytön helppous oli Koneviestin testin suurin yllätys. Sähkömoottorin vääntömomentti on suurimmillaan liikkeellelähtöhetkellä, ja toisaalta tehon säätely on helppoa, minkä vuoksi akkukone sopii kokemattomalle käyttäjälle hyvin. Lomittajan on helpompi ottaa akkukone latauksesta kuin hehkutella dieseliä.
Sähköautoja ja muita sähkökäyttöisiä laitteita perustellaan ympäristöystävällisyydellä, mikä ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Sähkön tuotantomenetelmän "vihreys" ratkaisee! Sähköautoille on rakennettava koko maan kattava latausjärjestelmä, mikä kuluttaa myös runsaasti luonnonvaroja ja maksaa paljon.
Sähkökäyttöisten henkilöautojen toimintasäde on pidentynyt, jopa talvikäytössä päästään muutaman sadan kilometrin ajomatkaan. Akkujen kapasiteetti ei kuitenkaan vielä riitä isoille työkoneille ja -ajoneuvoille. Biokaasu onkin uusiutuvan dieselin ohella tällä hetkellä varteenotettavin uusiutuva vaihtoehto raskaan kaluston polttoaineeksi. Paineistetulla kaasulla päästään rekka-autoissakin yli 1 000 kilometrin toimintasäteeseen.
Biokaasua voidaan tuottaa myös tiloilla, mutta se vaatii isot investoinnit. Biokaasun tuotanto ei ole helppoa, koska kyseessä on herkkä biologinen prosessi. Biokaasun tuotannossa käsitellään isoja massoja, minkä vuoksi tuotannossa tarvittavat laitteet kuluvat nopeasti. Suomestakin löytyy esimerkkejä laitoksista, joissa on ollut runsaasti toimintahäiriöitä. Lisäksi raskasmetallit, hormonit jne. vaikeuttavat prosessissa syntyvien lietteiden käyttöä ravinteiksi.
Sähkökäyttöiset koneet yleistyvät varmasti, mutta kehitys vaatii väistämättä aikaa. Ensimmäiset akuilla toimivat porakoneet tulivat markkinoille jo 1980-luvun puolivälissä – verkkovirtakäyttöisten koneiden syrjäyttämiseen kului 30 vuotta! Samalla tavalla myös polttomoottorit tulevat säilymään pitkään vallitsevana voimalähteenä, minkä vuoksi uusiutuvien – esimerkiksi biomassasta tuotettujen – polttoaineiden kehitykseen on edelleen panostettava.
Osaston luetuimmat
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Kirjaudu Koneviestin nettisivuille!
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Metrin halko – polttopuubulkki
- Agritechnicasta oppia kotimaan konenäyttelyihin – kohtaamiset pitää olla keskiössä
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Käyttökelpoinen satelliittipaikannus