Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Menestyvien tilojen konekustannukset muita alhaisempia – tulosta tehdään ostoilla ja tuotantopanosten optimoinnilla

Maatalouden kannattavuuserot hyvin menestyvien ja heikkojen tilojen välillä kasvavat.
”Jos tuotantoa lopetetaan isoilla tiloilla, lähes väistämättä se heikentää ruokaomavaraisuutta.”, kirjoittaa Eemeli Linna.
”Jos tuotantoa lopetetaan isoilla tiloilla, lähes väistämättä se heikentää ruokaomavaraisuutta.”, kirjoittaa Eemeli Linna. Kuva: Junnu Lusa

Maatalouden kannattavuus heikkenee. Luonnonvarakeskuksen talousennusteen mukaan maatilojen kannattavuuskerroin vuodelle 2022 on keskimäärin 0,42. Se kattaa 42 % yrittäjäperheen palkka- ja oman pääoman korkotuottovaatimuksesta, jotka muodostuvat 16 €:n tuntipalkasta ja 3,5 %:n korkotuotosta. Vaatimukset täytettäisiin kannattavuuskertoimella 1.

Hehtaaria kohden maanviljelijän yrittäjätulo on keskimäärin 250 €. Vuosituhannen alussa se oli vielä 750 € hehtaarille.

Kokonaistuotto euroina hehtaaria kohden on noussut huomattavasti vuoden 2018 jälkeen, mutta kustannukset ovat nousseet vielä jyrkemmin. Niinpä tuloksen tekemisen marginaali on kaventunut.

Tuotantokustannukset muodostuvat osittain jo tuotantoa edeltävänä vuonna senhetkisellä hintatasolla. Syksyllä ostetuista lannoitteista ja polttoaineista saatava tuotto realisoituu vasta seuraavan vuoden kuluessa. Kasvitiloilla vasta sadonkorjuun jälkeen, kun sato myydään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuotantokustannusten nousu on heikentänyt maatilojen maksuvalmiutta, mikä on suurin syy tuotannon alasajoille ja konkursseille. Tukimaksatusten mahdollinen viivästyminen lisää rahoitustarvetta. Huono maksuvalmius vaikeuttaa myös rahoituksen saamista.

Maatiloja on kuitenkin pidetty toiminnassa ja maata viljelty, vaikka kannattavuus on ollut pitkään heikko. Jos tuotantoa lopetetaan isoilla tiloilla, lähes väistämättä se heikentää ruokaomavaraisuutta.

Kannattavuuserot menestyvien ja heikkojen tilojen välillä kasvavat. Tätä selittävät erityisesti tilojen kustannus- ja omaisuusrakenteet. Esimerkiksi viljatiloilla konekustannukset ovat reippaan kolmanneksen alhaisempia hehtaaria kohti ja kiinteää omaisuutta on vähemmän. Menestyvillä maitotiloilla työmäärä ja tuotantokustannukset lehmää kohti ovat selvästi pienemmät.

Eräs viljelijä kiteytti, että tulosta voi tehdä vain ostojen kautta, sillä myyntihinnat ovat kaikille samat. Edellytyksenä on kuitenkin kova ammattitaito tuotantopanosten käytössä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY