Maailman suurin - Agritechnica, Hannover

Muokkaus- ja kylvökoneet ovat iso koneryhmä, joka kattaa ainakin pinta-alassa mitattuna suurimman osan Agritechnican tarjonnasta. Näyttelyssä oli esillä myös valmistajien prototyyppejä ja täysin uudentyyppisiä laitteita.
Kubota tavoittelee isompaa osuutta maatalouskoneiden markkinoista. Suurimman Kubota-traktorin teho on 170 hevosvoimaa. Myös Kubotan nimellä myytävien työkoneiden valikoima laajenee. Kubota omistaa Kvernelandin, minkä vuoksi oranssiksi maalatut työkoneet olivat sen valmistamia. (UO)
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Agritechnicaan tutustui yhteensä 450 000 henkeä. Ulkolaisia kävijöitä oli 100 000. Suomalaisia oli 3 700, millä heltisi kahdeksas sija heti ruotsalaisten jälkeen. Tämänkertainen suomalaisten määrä oli kuitenkin hieman pienempi kuin kaksi vuotta sitten järjestetyssä Agritechnicassa. Tästä huolimatta suomea kuulikin puhuttavan runsaasti, varsinkin näyttelyn ensimmäisinä päivinä.

Agritechnica on kaikille konevalmistajille ensisijaisesti vientinäyttely, jossa on esillä myös sellaisia koneita, joita ei edes myydä Euroopassa. Aiemmin painopiste oli Venäjällä, mutta nyt Kaukoitä nähdään merkittävänä markkina-alueena eikä vain komponenttien ostopaikkana. Pitkän tähtäimen odotukset kohdistuvat kuitenkin Afrikkaan, jonka maatalouden tuotantomahdollisuuksista vasta murto-osa on käytössä.

Konevalmistuksen ja markkinoinnin keskittyminen näkyy myös näyttelytarjonnassa. Konevalmistajat laajentavat konevalikoimaansa kiivaasti voidakseen tarjota niin kattavan konevalikoiman, että jälleenmyyjä pystytään sitouttamaan vain oman merkin myyntiin. Tämän vuoksi konevalikoiman laajentaminen on tehokas keino sopeutua maailmanlaajuisesti laskevaan traktori- ja työkonemyyntiin.

Maatalouden ”digiloikka” etenee, sillä noin 40 % saksalaisista yrittäjistä kertoi olevansa kiinnostunut töiden ohjausta, koneiden työtehoa ja tietojen tallennusta helpottavista ohjelmista ja palveluista.