Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Panosten tehokasta hyödyntämistä tekniikan ja tutkimuksen keinoin

Tarkennettu panosten käyttö, tehokkuus ja ympäristöystävällisyys olivat Agritechnican kantavia teemoja. Alati kehittyvä tekniikka mahdollistaa jo tunnettujen perusideoiden hiomisen yhä tehokkaammiksi ratkaisuiksi. Tiedon muokkaaminen ja hyödyntäminen jokapäiväiseksi päätöksenteon osaseksi on tullut jäädäkseen.

Intergoitu lannoituksen ja kasvinsuojelun suunnittelu ja toteutus on iso yhtälö, jossa itse tekniikan ohella pitää huomioida ravinteiden ja torjunta-aineiden käytön reunaehdot, olosuhteet pellolla ja monet viranomaisvaatimukset. Näiden kokonaisuuksien hallinta on käymässä yhä vaativammaksi niin suunnittelun ja neuvonnan, kuin itse suorittamisen ja myös viranomaisvalvonnan tasoilla.

Iso yhteenliittymä, jossa mukana on John Deere ja taustavoimina soveltuvia alan toimijoita Saksasta, voitti Agritechnican isot kultamitallit ravinnehuoltoon ja kasvinsuojeluun sovitetuilla kokonaisohjelmillaan – joku saattaisi puhua jopa ekosysteemeistä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvinsuojelun palkinnossa julkispuolelta ovat mukana mm. Julius Kuhn Instituutti, jonka suutintestaukset ovat pohjana myös Tukesin suutinluokitteluille. KTBL on puolestaan merkittävä maatalousteknologiankäytön edistäjä Saksassa. ISIP on informaatioteknologian edistämiseen keskittyvä järjestö. Zepp puolestaan toimii paikannuksen ja informaatioteknologian kehittämisessä. Kaupalliselta puolelta JD:n kumppanina oli kasvinsuojelun jätti BASF.

Ravinteiden käytön palkintoryhmässä olivat julkispuolelta mukana Vista-Ceo, jonka osaamisaluetta ovat ilmakartoitus eri menetelmin, sekä vesivarojen käytön kysymykset. Land-Data Eurosoft tuottaa Farm Facts nimikkeen alla erilaista maatalouden tietotekniikkaan liittyviä ohjelmisto- ja testauspalveluja. Konevalmistajista JD:n kumppanina olivat keskipakolevittimien valmistajat Rauch ja Sulky.

Tiedon kaupallistamisen malli tulee USA:sta

”Big Datan” eli paikka- ja tilannekohtaisen tiedon yhdistämisen kautta muodostettavalle tiedolle on mallia otettu USA:sta. John Deere julkisti juuri ostaneensa ”Precision Planting”-täsmäviljelyn erikoisfirman Monsantolta. Kaupan mukana tuli myös käyttöoikeus ”Climate Fieldview” -ohjelmistoon, joka luetaan yhdeksi edistyneimmistä täsmäviljelyn management-ohjelmista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt Agritechnicassa ansaitusti palkitut konsortiot herättivät myös kysymyksiä työnjaosta. Onko oikein, että julkisrahoitteiset organisaatiot lähtevät suunnattuun yhteistyöhön puhtaasti kaupallisten yritysten kanssa? Tällä kertaa kehityksen kärki ja ajateltu käyttäjäryhmä ovat Saksan talousalueella. Vastauksena yllä olevaan kysymykseen lienee toteamus, että kehitys vaatii aina moottorinsa ja nyt palkituilla ryhmittymillä on kyky lähteä vetämään tiedon tuotteistamisen vankkureita.