
FIRA 2023 -tapahtumassa käsiteltiin robotiikkaa monelta kantilta – erilaiset sovellukset ovat tulossa maanviljelyn avuksi

Jokavuotinen robotiikkatapahtuma FIRA sisälsi nyt ensimmäistä kertaa myös kenttänäytöksen. Eteläinen Ranska mahdollisti jo ajon pellolla, vaikkakaan varsinainen kausi ei vielä ollut alkanut. Vaikka työnäytöksessä ei oltukaan varsinaisessa työtilanteessa, antoi koneisiin tutustuminen likietäisyydellä realistisimman tuntuman autonomisten laitteiden mahdollisuuksiin.
Luettelonomaisesti eri robottien tarjonta lähestyy jo 50 konemerkin rajapyykkiä. Monet tarjokkaista ovat toki erilaisia projekteja, mutta jo markkinoille tulleita tai lähitulevaisuudessa tuleviakin malleja on jo useita.
Matkaa on vielä
Asenne autonomisiin laitteisiin eli robotiikkaan vaihtelee. Jos laitteiden nopeutta ja kulun sulavuutta arvioi kriittisesti, ikään kuin traktorikuskin näkökulmasta, voi kyllä sanoa, että robotit ovat vielä varsin kömpelöitä ja hitaita. Sensoritekniikka, mikä tarvitaan ihan yksinkertaisimpienkin työtehtävien suoritukseen, on edelleen kehitysvaiheessa. Vielä pitää paikkansa toteamus, että hyvää kuskia ei robotiikan keinoin pystytä haastamaan. Ihminen kun pystyy muodostamaan tarkan tilannekuvan monien aistimusten avulla ja myös toimimaan nopeasti.
Roboteilla riittää haastetta, koska kaikki toiminnot nojaavat sensoreiden antamaan tietoon ja ihmiselle yksinkertaisen tehtävän suoritus autonomisesti vaatii huomattavan paljon sensorointia, älyä ja laskentakapasiteettia. Kehitys kuitenkin kehittyy, eikä viisasteluun ole varaa. Robotiikan edut tulevat esille töissä, missä on tehtävä jatkuvia toistoja samantyyppisissä tilanteissa. Hyvä käytännön esimerkki löytyy navetasta –lypsyrobotit ovat jo tehonsa näyttäneet.
Traktoreista aloitetaan
Nykytraktorit eivät olleet mukana FIRAn työnäytöksissä. On kuitenkin jo nähtävissä, että matka kohti autonomisia työlaitteita kulkee nykyisen traktoritekniikan kautta. Tämä tuli kyllä selväksi FIRAn paneelikeskusteluissa.
Siltana uuteen autonomiseen tekniikkaan tulee olemaan ISOBUS-standardin ympärille rakennettu väyläohjaus, jonka kautta älykkäät sensorit ja työlaitteet voivat ohjata kokonaisuuden ja traktorin toimintaa. ISOBUS-maailmakin kehittyy jatkuvasti ja tulee mahdollistamaan uudenlaisia traktori–työkone-kombinaatioita. Työtä kuitenkin riittää tälläkin sektorilla.
Autonomisista traktoreista on jo nähty esimerkkejä, ja on vain ajan kysymys, kun pellolla voi työskennellä kaksi standarditraktoria, ja joista vain toisessa on kuljettaja. Simppelimpi työtehtävä annetaan autonomisen traktorin hoidettavaksi ja vaativammassa työyksikössä on edelleen tietenkin ihminen. Nykytraktori, jossa hyödynnetään työlaitetta ohjaavia tehtävätiedostoja, A–B-ajolinjoja ja päisteautomatiikkaa, on teknisesti jo varsin lähellä täyttä autonomiaa. Kahden traktorin työpariin on tietenkin lisättävä tekniikka, jolla autonominen yksikkö voidaan tarvittaessa pysäyttää. Muitakin haasteita tulee riittämään, kuten ihan perusvalvonta ja tarvittaessa kaukohallinta miehitetystä traktorista. Traktori-työparin olisi myös kyettävä ryhmätyöskentelyyn, eli kaksisuuntaisen tiedonsiirron olisi oltava mahdollista. Lohkolta toiselle siirtyminen ja monet muut epätyypilliset häiriötilanteet, joiden sensorointi on hankalaa, olisi myös kyettävä ratkaisemaan.
Robotti ei ole traktori
Robottien ja autonomisen perustraktorin ero löytyy ylipäätään perusrakenteesta, ja usein käyttövoimasta, sekä painosta. Mahdollisuudet rakentaa aivan uudenlaisia työtapoja hyödyntävä työlaite erottaa robotit traktoreista.
Robottien osalta keveys mahdollistaa aurinkoenergian hyödyntämisen ja sitä kautta mekaanisen voiman ja hydrauliikan korvaamisen sähkömoottoreilla ja -sylintereillä. Käyttövoiman ja autonomian myötä työtapaakin voidaan ja pitää muuttaa – robotit voivat työskennellä 24/7-periaatteella. Itse työtavan täytyy myös muuttua taloudellisemmaksi. Esimerkkinä raskaita muokkaustöitä ei keveillä roboteilla tehdä. Tiivistäen voidaan todeta, että robotiikan avulla työlaitteen energiankulutus voidaan pudottaa murto-osaan verrattuna fossiilienergiaa käyttäviin traktori-työkoneyhdistelmiin.
Kun nykyään lasketaan tuotteiden elinkaaria ja hiilijalanjälkiä, muuttaa uusi robotiikka nämä laskelmat aivan eri asentoon. Peltotöiden hiilijalanjälki pienenee huomattavasti. Keveyden ohella sähkön käyttö energialähteenä parantaa laitteiden hyötysuhdetta. Hukkalämpöä tuottava polttomoottori on tässä heikoilla.
Robotiikka ja sähkötoimisuus eivät tietenkään sovi kaikkiin töihin. Perusmallinen viljan ja juuresten tuotanto sekä mekanisoitu nurmituotanto vaativat edelleenkin niin suurien massojen siirtoa, että nykytekniikkaa on vaikea korvata. Vihannes-, hedelmä- ja marjatuotanto tultaneen robotisoimaan hyvinkin nopeasti. Myös nykyviljelyssä on työvaiheita, jotka ovat jo nyt ”robotisoitavissa”.
Isot valmistajat heräämässä
Robotiikkaa tarjoavat yritykset ovat olleet pienehköjä tutkimustoiminnasta ja innovoinnista ammentavia toimijoita. Isot valmistajat saattavat olla mukana yhteistyössä ja useat heistä ovat tulleet peliin mukaan myös omin ratkaisuin. Tässäkin alkuvaiheen ratkaisu lähtee täysikokoisen traktorin varustamisesta riittävin sensorein kohti autonomista ratkaisua. Seuraavassa vaiheessa malliston suunnittelu eriytyy kohti keveämpiä ratkaisuja.
Työkonevalmistajat ovat myös liikkeellä. Kuvaavana esimerkkinä mainitsi Amazonen kasvintuotannon kehityspäällikkö Stefan Kiefer melko suoraan, että nykyisten maatalouskonevalmistajien on omaksuttava muutos ja kyettävä tarjoamaan uudenlaisia työlaitteita. Esimerkkinä hän mainitsi kylvötekniikan, jossa on kyettävä mahdollistamaan erilaisten aluskasvi- ja kumppanikasvikombinaatioiden kylvö. Uuteen ajatteluun kuuluu myös rikkakasvien mekaaninen torjunta. Kehitys on jo mennytkin tähän suuntaan ja lisää on tulossa.
Viljelytapa muutoksessa
Tilanne muuttuu huomattavasti, jos robottien ominaisuuksia aletaankin hyödyntää ajatuksella, että emme ole pelkästään korvaamassa tavallista traktoria robotiikalla. Toki näinkin voidaan tehdä – autonomisia traktoreita on jo olemassa, vaikkakin niiden käyttöönotossa on edellä mainittuja haasteita.
Varsinainen edistysaskel tulee, kun lähdetään kokonaan puhtaalta pöydältä ilman rajoitteita. Juuri tämän tyypin ratkaisuja oli FIRA:ssakin nähtävillä. Kaupallisesti pisimmällä on tanskalainen Farmdroid – juurikkaan kylvön ja harauksen erikoislaite – joita on käytössä jo noin 200 kappaletta.
Tuotantovalmis on myös hollantilainen Agxeed, joita on Hollannissa käytössä 3 yksikköä, sekä Euroopassa ja Australiassa siellä täällä, yhteensä kymmeniä yksiköitä. Agxeed on tehty traktorin korvaajaksi, ja siihen voidaan kytkeä työlaitteita normi nostolaitestandardin mukaisesti.
Molempien kohdalla on hintataso saatu painettua tasolle, jossa kiinnostusta alkaa herätä.








Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Pöytämäen mäkivetokisoissa otettiin traktorista ja kuljettajasta mittaa – raskaan lastin kanssa mäen huipulle
- FIRA 2023 -tapahtumassa käsiteltiin robotiikkaa monelta kantilta – erilaiset sovellukset ovat tulossa maanviljelyn avuksi
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- FinDrones 2023 -tapahtumassa tutkimus ja käytäntö kohtasivat – droonien käytössä on mahdollisuuksia ja haasteita
- Koneviesti täyttää 60 vuotta – KV tilataan hyödyn vuoksi
- Kasukkalan Mäkivetokisat on viihdyttävä ja rento urheilutapahtuma – sopii koko perheelle