
FarmDroid FD20 -peltorobotti kylvää ja kitkee – maailmanvalloitus vasta alussa


DLG:n viime kesän peltopäivät korvanneessa DLG Feldtage Digital -virtuaalitapahtumassa yhtenä keskustelunaiheena olivat peltorobotit. Pääasiassa keskustelu koski roboteilla suoritettavaa mekaanista rikkakasvintorjuntaa, jossa peltorobotit ovat elementissään. Työvaiheen tehontarve voi olla pieni, mutta siinä vaaditaan tarkkuutta ja useita ajokertoja, jotka roboteilta onnistuvat.
Kiinnostus mekaanista rikkakasvintorjuntaa kohtaan on kasvussa, mille syinä ovat luomutuotannon yleistyminen ja kemiallisen kasvinsuojelun kohtaamat biologiset ja poliittiset haasteet. Näitä ovat esimerkiksi rikkakasvit joihin kasvinsuojeluaineet eivät tehoa, sekä tehoaineiden kuten glyfosaatin kohtaama yhteiskunnallinen paine. Toisaalta mekaanisen rikkakasvintorjunnan houkuttelevuutta vähentää varsinkin kitkennän työläys, ja robotit nähdäänkin yhtenä ratkaisuna tähän ongelmaan.
DLG:n seminaarissa kuultiin kaupalliseksi tuotteeksi kehittyneestä FarmDroid FD20 -peltorobotista, sekä käytännön kokemuksista ja asiantuntijoiden näkemyksiä alan kehityksestä.
Peltorobotti Tanskasta
FarmDroid FD20 on peltorobotti, jonka tehtävänä on kylvää peltokasveja ja kitkeä kasvustosta rikkaruohoja. Laitetta voi käyttää esimerkiksi luonnonmukaisesti tuotetun sokerijuurikkaan, rypsin, rapsin, sipulin, kaalin, punajuuren, pinaatin tai yrttien viljelyyn. Ensimmäinen prototyyppi robotista kehitettiin tanskalaisessa viljelijäperheessä vuonna 2011, ja kaupallinen tuote julkistettiin vuonna 2019. Laitteita on myyty yli 50 kappaletta seitsemään Euroopan valtioon, ja niillä hoidettiin viime kesänä yli 1 000 hehtaarin pinta-ala.
Ajatuksena on, että robotti viedään keväällä lohkolle, ja jätetään hoitamaan peltoa siihen asti, kunnes viljelykasvin kasvu on niin pitkällä, ettei rikkakasvien torjunnalle ole enää tarvetta, eikä toisaalta mekaaninen torjunta enää onnistu. Yksi laite pystyy hoitamaan yhden noin 20 hehtaarin suuruisen lohkon, tai vaihtoehtoisesti sitä voidaan kierrättää muutaman pienemmän lohkon välillä. 800-kiloisen robotin tiekuljetus onnistuu traktorin nostolaitteissa.
Rikkakasvien torjunta perustuu tarkkaan, riviväleissä ja rivien sisällä tapahtuvaan haraukseen. Rivien sisällä harauksen hoitaa vaakasuora vannas, joka väistää kasvin kohdalla rivien väliin. Robotti ei käytä kameratekniikkaa kasvin tunnistamiseen, vaan haraus perustuu siementen kylvösijaintiin, mihin vaaditaan tarkka RTK-signaali. Ratkaisun ansiosta robotti voi aloittaa rikkakasvintorjunnan jo ennen orastumista, joten rikkakasvit eivät ehdi kasvaa suuriksi, ja ovat siten helpompia kitkeä haraamalla.
Robotti saa energiansa aurinkokennoista ja niiden lataamasta neljästä auton akusta, joiden voimin robotti jaksaa työskennellä aurinkoisina päivinä 24 tuntia vuorokaudessa. Suurin työleveys on 3 metriä, ja se voidaan jakaa 4-8 riviin 25–75 cm rivivälillä. Etenemisnopeus on noin 900 metriä tunnissa. Hehtaarin alan kitkee parhaimmillaan noin 5 tunnissa, ja 20 hehtaarin kylvämiseen kuluu noin viikko. Verrokiksi sveitsiläisviljelijä Daniel Vetterlin mukaan hehtaarin luomusokerijuurikaspellon kitkentään kuluu käsivoimin noin 100 tuntia kasvukaudessa.
Robotin käyttö on lähtökohtaisesti yksinkertaista, sillä pellolle vietäessä sille näytetään pellon kulmat ja esteet, ja kerrottaan päisteen leveys, kylvösyvyys ja riviväli. Tämän jälkeen työnkuva muuttuu valvovaksi ja ylläpitäväksi. Robotti vaatii esimerkiksi siementäydennyksiä ja huoltoa, kuten kulutusosien vaihtoa ja kunnon seurantaa. Vikatilat, kuten robottia ympäröivän turvanauhan laukaisema hätäpysäytys tai kitkentävantaan jumittuminen vaativat käynnin robotin luona.
Uuden laitteen hinta on tällä hetkellä noin 65 000 euroa. FarmDroidin toimitusjohtaja Rene Joergensenin mukaan laite alkaa olla kannattava noin 7 hehtaarin pinta-alalla, jos viljeltävänä on hehtaarisadoltaan arvokkaampi ja luomutuotannossa oleva kasvi. Parhaassa tapauksessa, eli silloin kun samaa laitetta voidaan hyödyntää tehokkaasti sekä kevät- että syyskasvin viljelyssä, voidaan laitteella päästä jopa 2 vuoden takaisinmaksuaikaan.
Osaston luetuimmat
- Valtra esitteli täysin uuden traktorimalliston − uusi Q-sarja sijoittuu tehoiltaan ja kooltaan T- ja S-sarjojen väliin29.6.
- Elhon uudentyyppinen NK 10700 SF -perhosniittokone on mielenkiintoinen vaihtoehto – murskaimen korvaa karhotusruuvit7.10.2021
- Aurinkosähkö yleistyy vauhdilla – näin kätevästi tapahtui 5 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmän asennus omakotitaloon12.3.2021
- Niittotavat puhuttavat nurmenkorjuuketjuissa – murskaimella vai ilman?22.4.2021
- Alansa ammattilainen: Harri Sukuvaara maatalouden jatkuvasta myllerryksestä – ”Kaikkeen ei voi vaikuttaa yrittäjänä, mutta oma ruutu pitää hoitaa hyvin, jotta pysyy mukana.”5.5.
- Bergmannin Royal-noukinvaunuihin uusia ominaisuuksia10.6.
- Jämäkkä Tuhti WS 180 DG -maansiirtovaunu sopii urakoitsijalle – DG-vaunussa on 40 % vähemmän osia ja 10 % vähemmän painoa, mikä säästää kustannuksia ja ympäristöä12.1.