Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Robotiikka kiinnostaa – katso, millaisia peltorobotteja on jo kehitelty

FIRA tapahtumassa oli esillä laaja kirjo erilaisia autonomisia peltorobotteja. Suomalaisittain tulee miettineeksi, onko järkevää jokaisen maan ja instituutin kehitellä omia ratkaisujaan? Resursseja nimittäin tarvitaan todella paljon.
Kehitys kehittyy. Ensimmäisen vaiheen autonomiset vetokoneet korvaavat traktorin. Ne ovat kevyempiä kuin traktorit, joten maan tiivistyminen vähenee. Agxeed-Amazone on jo nyt teknisesti valmis pellolle.
Kehitys kehittyy. Ensimmäisen vaiheen autonomiset vetokoneet korvaavat traktorin. Ne ovat kevyempiä kuin traktorit, joten maan tiivistyminen vähenee. Agxeed-Amazone on jo nyt teknisesti valmis pellolle. Kuva: Sven Kleinewoerdemann
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Raportissamme esitelty hollantilainen Robot One on kolmen instituutin ja ison työryhmän monen vuoden tulos, eikä sekään ole vielä markkinavalmis. Lähellä toki ollaan.

Toinen esitelty robotti – Farmdroid – poikkeaa muista isosti. Ensinnäkin se on viljelijälähtöinen, kahden veljeksen vuosien työn tulos. Myyntimäärää näistä lähtökohdista – noin 350 laitetta – on huikea saavutus. Toisekseen Farmdroid poikkeaa muista siinä, että sen toiminta perustuu kokonaisuudessaan GPS-paikannukseen, omalla tukiasemalla tarkennettuna. Farmdroidin hinta – noin 80000 euroa – asettuu alle monen muun tarjokkaan. Olkoonkin, että sen kapasiteetti on rajallinen – noin 20 hehtaaria – ovat ostajat nähneet laitteen vahvuudet. Farmdroid tarjoaa uskottavan vaihtoehdon kemialliselle rikkaruohojen torjunnalle. Juuri luomuviljelijät ovatkin laitteen pilottiostajia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Farmdroid poikkeaa muista monessa. Keveys (n 900 kg) ja suhteellisen ”edullinen ” hinta ovat saaneet tilauskirjat täyttymään.
Farmdroid poikkeaa muista monessa. Keveys (n 900 kg) ja suhteellisen ”edullinen ” hinta ovat saaneet tilauskirjat täyttymään.  Kuva: Jussi Knaapi
Farmdroidin kaikki toiminnot ovat sähköisiä. Harausvaiheessa kylvöyksiköt siirretään sivuun. Haraustarkkuus on muutamia senttejä. Sää voi aiheuttaa haastetta, koska mekaaninen haraus tarvitsee suhteellisen kuivan maan. Kuvan punainen lanka kiertää koneen ja laite pysähtyy jos lankaan kohdistuu paine.
Farmdroidin kaikki toiminnot ovat sähköisiä. Harausvaiheessa kylvöyksiköt siirretään sivuun. Haraustarkkuus on muutamia senttejä. Sää voi aiheuttaa haastetta, koska mekaaninen haraus tarvitsee suhteellisen kuivan maan. Kuvan punainen lanka kiertää koneen ja laite pysähtyy jos lankaan kohdistuu paine. Kuva: Jussi Knaapi

Hiilijalanjälkeä laskemaan

Sähköiset robotit ovat energiatehokkaita. Ne kykenevät operoimaan valtaosin omien aurinkokennojen tuottamalla sähköllä. Mutta esimerkiksi Farmdroidin tapauksessa pelto on huolella muokattava, sillä laite ei sovellu suorakylvötyyppiseen viljelyyn, johon puolestaan raskaammat traktorikäyttöiset kylvimet kykenevät. Eli tuotannon hiilijalanjäljen laskennassa on monta oikeaa vastausta!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Turvallisuus keskiössä

Euroopassa vasta valmistellaan säädöksiä, joilla autonomisten työlaitteiden liikenne- ja myös peltoturvallisuutta kontrolloidaan.

Tällä hetkellä tieliikenteen kysymykset ovat kokonaan ratkaisematta ja myös pellolla robotiikka tarvitsee ihmisen kontrolloimaan mahdollisia häiriötilanteita. Esimerkiksi AgXeedin ollessa työssä, on näköetäisyydellä oltava ihminen ja hänellä on oltava käsillä ”punainen nappi”, jolla kone saadaan pysähtymään.

Farmdroidin kohdalla ”punainen nappi” korvautuu ”punaisella langalla”, joka pysäyttää laitteen ennen vaaratilanteen kehittymistä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Vuonna 2015 alkanut Pixelfarmingrobotics-hanke on nyt kaupallistamisen kynnyksellä. Työryhmän edessä näkyy Robot One robotin ensimmäinen ”työpari” – Pixie – vihannesten keruuvaunu. Hankkeessa ovat mukana Hollannin parhaat voimat – 5 merkittävintä yliopistoa ja yli kymmenen osaprojektia.
Vuonna 2015 alkanut Pixelfarmingrobotics-hanke on nyt kaupallistamisen kynnyksellä. Työryhmän edessä näkyy Robot One robotin ensimmäinen ”työpari” – Pixie – vihannesten keruuvaunu. Hankkeessa ovat mukana Hollannin parhaat voimat – 5 merkittävintä yliopistoa ja yli kymmenen osaprojektia. Kuva: Jussi Knaapi