Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Proforest 2023 -näyttelyssä ammattilaiset liikkeellä – konsepti sai kiitosta näytteilleasettajilta

Kaunis kevätsää sai Proforestiin 4700 kävijää, joista suurin osa oli liikkeellä tosiostajan ottein. Esillä oli pääasiassa metsäkoneita ja laitteita.
Proforest-näyttelykonseptia oli selkeytetty. Ja se näkyi heti pysäköintialueelta saapuville kävijöille – varsinaisten metsäkoneiden osastot olivat näkyvästi esillä ja esimerkiksi Komatsu Forestin ja Ponssen koeajoalueiden kuhina loi mukavaa aktiiviisuutta näyttelyalueelle.
Proforest-näyttelykonseptia oli selkeytetty. Ja se näkyi heti pysäköintialueelta saapuville kävijöille – varsinaisten metsäkoneiden osastot olivat näkyvästi esillä ja esimerkiksi Komatsu Forestin ja Ponssen koeajoalueiden kuhina loi mukavaa aktiiviisuutta näyttelyalueelle. Kuva: Tommi Hakala
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Proforest 2023 -metsä- ja konealan näyttely

  • Järjestettiin neljännen kerran, toisen kerran Kalajoen lentokentän alueella
  • Tapahtumassa esillä etenkin metsäalan kalustoa
  • Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi

Proforest järjestettiin nyt neljännen kerran ja toisen kerran Kalajoella. Sää oli suosiollinen, ei ollut keväistä lumimyrskyä tai syksyn kalseutta. Näyttelyyn osallistuvilta yrityksiltä tuli yleisesti vain positiivista kommentointia. Liikkeellä olivat selvästi alan ammattilaiset, ja yrityksissä oltiin tyytyväisiä tapahtumassa saatuihin kontakteihin.

Kalajoen lentokentän alueelle oli nykyinen järjestäjä, Expomark Oy, toteuttanut napakan, mutta samalla monipuolisen näyttelyn. Kaikki Suomeen metsäkoneita myyvät yritykset olivat paikalla, sillä olihan kyseessä maamme tämän vuoden päänäyttely metsäkoneiden osalta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

ProForest on kasvanut viime vuoden 130 näytteilleasettajasta 180:een. Näyttelyneliöt ovat kasvaneet 12 650 m²:stä 17 273 m²:iin. Expomarkin toimitusjohtaja Tomi Niemen mukaan kaikki näytteilleasettajasektorit ovat kasvaneet. Jo perjantain puolen päivän tienoilla oli selvää, että näyttely onnistuisi, väkeä tuli oli paljon liikkeellä.

Metsien kasvun ylläpitäminen terveyslannoituksilla antaa merkittävää potkua alan toimijoille. Ja kehittyneet järeämmät dronet tuovat esimerkiksi boorilannoitukseen tehokkaammat menetelmät. Joensuulainen Silvadrones tarjoaa dronella tehtäviä nestemäisen tai rakeisen boorin levityksiä.
Metsien kasvun ylläpitäminen terveyslannoituksilla antaa merkittävää potkua alan toimijoille. Ja kehittyneet järeämmät dronet tuovat esimerkiksi boorilannoitukseen tehokkaammat menetelmät. Joensuulainen Silvadrones tarjoaa dronella tehtäviä nestemäisen tai rakeisen boorin levityksiä. Kuva: Tommi Hakala

Metsäkoneiden puolella vähän uutta

Varsinaiset metsäkoneet olivat jo osastosijoittelun osalta näyttelyn pääosassa. Niiden osastot olivat lentokentän puoleisella reunalla ja näyttelyyn kentän pysäköintialueelta saapuville kävijöille tuli heti selville, mistä on kyse.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suuria uutuuksia ei näyttelyssä nähty, mutta jotakin vihiä tulevasta oli. Komatsu Forestin osastolla pyöri huomaamattomasti video, jossa esiteltiin uutta Maxi Vision -ohjelmiston lisäosiota eli Precision-tarkkuuspaikannusta. Järjestelmän tarkempaan esittelyyn palataan seuraavassa Koneviestin numerossa 8.

Energiapuukoneiden kauppa käy kuumana, koska energiapuun kysyntä on kovaa. Nyt täytyisi korjata täysillä ensi talven energiapuuta, kun varastot on vedetty kuivaksi.

Metsävaunujen ja -kuormainten kauppa on käynyt viime kuukaudet koko ajan tasaisesti. Traktorihakkureiden povatusta laskusta huolimatta niillä on edelleen oma käyttäjäkuntansa.

Järeämpi Jarcrac Magnapro ensiesiteltiin Proforestissa. Suuremmat telit mahdollistavat 500/50-17” rengaskoon käyttämisen. Näyttelyn koneessa oli kuitenkin matalammat renkaat, koska saksalainen asiakas oli halunnut korkearipaiset renkaat. Kone oli myös maalattu yrityksen järeämpien koneiden väreihin.
Järeämpi Jarcrac Magnapro ensiesiteltiin Proforestissa. Suuremmat telit mahdollistavat 500/50-17” rengaskoon käyttämisen. Näyttelyn koneessa oli kuitenkin matalammat renkaat, koska saksalainen asiakas oli halunnut korkearipaiset renkaat. Kone oli myös maalattu yrityksen järeämpien koneiden väreihin. Kuva: Tommi Hakala
Kronos esitteli Hankkijan osastolla uusinta nosturinohjausjärjestelmää. LtCrane on vaihtoehto hydrauliselle esiohjaukselle, omaten kuitenkin laajan esisäädettävyyden. Kuljettajalle on säätönuppi, jolla kokonaisnopeutta voidaan muuttaa. Kronos on ottanut vaihtoehdoksi uuden Grippen-kahmarimalliston nostureihinsa.
Kronos esitteli Hankkijan osastolla uusinta nosturinohjausjärjestelmää. LtCrane on vaihtoehto hydrauliselle esiohjaukselle, omaten kuitenkin laajan esisäädettävyyden. Kuljettajalle on säätönuppi, jolla kokonaisnopeutta voidaan muuttaa. Kronos on ottanut vaihtoehdoksi uuden Grippen-kahmarimalliston nostureihinsa. Kuva: Tommi Hakala
Rottnea maahantuova Suomen Työkone Oy on ottanut maahantuontiohjelmaansa Ruotsissa valmistettavat Profi-harvesterit. Myös vanhempien Profien jälkimarkkinointi aina 6wd-malleista alkaen hoituu yrityksen kautta. Ensimmäiset Profi 54 -mallit on jo toimitettu Suomeen.
Rottnea maahantuova Suomen Työkone Oy on ottanut maahantuontiohjelmaansa Ruotsissa valmistettavat Profi-harvesterit. Myös vanhempien Profien jälkimarkkinointi aina 6wd-malleista alkaen hoituu yrityksen kautta. Ensimmäiset Profi 54 -mallit on jo toimitettu Suomeen. Kuva: Tommi Hakala
Metsäperävaunurintamalla esillä oli uusi Krpan GP10DF Nordic. Siinä telirakenne on muokattu pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivammaksi ja rengaskokoa on suurennettu. Vaunun kulkuominaisuudet lumessa ja pehmeällä parantuvat telin epäsymmetrisyyden ja kohonneen maavaran myötä.
Metsäperävaunurintamalla esillä oli uusi Krpan GP10DF Nordic. Siinä telirakenne on muokattu pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivammaksi ja rengaskokoa on suurennettu. Vaunun kulkuominaisuudet lumessa ja pehmeällä parantuvat telin epäsymmetrisyyden ja kohonneen maavaran myötä. Kuva: Tommi Hakala

Konekaupan rahoitus vaikeaa

Edellä mainittujen traktorihakkureiden kaupassa investointitukien hakeminen on tuonut kaupankäyntiin ylimääräisen muuttujan, sillä investointituet ovat valmistajilta saadun kommentin mukaan olleet lujassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toimitusajat esimerkiksi Keslalla ulottuvat pääsääntöisesti vuoden loppuun. Varsinaisissa metsäkoneissa toimitusajat vaihtelevat malleista riippuen jopa vuoteen saakka, ja usein nimenomaan keveämmissä malleissa. Tässä ehkä näkyy yleisen metsäkeskustelun ja energiapolitiikan laineet – kevyempiä koneita hankitaan energiapuuharvennuksille?

Yleisestikin rahoitusmarkkinat ovat tiukentuneet valmistajien kommenttien mukaan merkittävästi. Ovatko metsäsektorin ylle luodut epävarmuustekijät luoneet ylimääräisen riskitekijän rahoittajien sijoituspäätöksiin?

Crelea suunnittelee lanseeraavansa lähikuukausina alun perin <strong id="strong-a37a971f9ac4ded411147ad8c047fa61">Ahti Meskuksen </strong>patentoimaa ellipsileikkuria käyttävän keräävän kouran. Koura on tarkoitettu suurimmillaan 24 cm:n puutavaralle. Uutuudessa on myös niin ikään alun perin Meskuksen patentoima välikäsi joukkokäsittelyyn, josta Koneviesti on kirjoittanut 1990-luvulla.
Crelea suunnittelee lanseeraavansa lähikuukausina alun perin Ahti Meskuksen patentoimaa ellipsileikkuria käyttävän keräävän kouran. Koura on tarkoitettu suurimmillaan 24 cm:n puutavaralle. Uutuudessa on myös niin ikään alun perin Meskuksen patentoima välikäsi joukkokäsittelyyn, josta Koneviesti on kirjoittanut 1990-luvulla. Kuva: Eemeli Linna
TMK250 on uusi roikkuva giljotiinikoura aiempaa 200-mallia järeämpiin peruskoneisiin eli harvestereihin ja kuormatraktoreihin, joiden käyttöikään voidaan näin jatkaa, kun kalliin harvesteripään hankkiminen ei ole enää perusteltua. Koura painaa joukkokeräimen ja karsimen kanssa yli 400 kg. Hinta alkaen 10 000 € alv 0 %.
TMK250 on uusi roikkuva giljotiinikoura aiempaa 200-mallia järeämpiin peruskoneisiin eli harvestereihin ja kuormatraktoreihin, joiden käyttöikään voidaan näin jatkaa, kun kalliin harvesteripään hankkiminen ei ole enää perusteltua. Koura painaa joukkokeräimen ja karsimen kanssa yli 400 kg. Hinta alkaen 10 000 € alv 0 %. Kuva: Eemeli Linna