As Taure, Viro: Suomalaiset koneet kysyttyjä Virossa

As Taure on kova tekijä Viron maatalouskonemarkkinoilla. Täyslaidallisen maatalouskoneita tarjoavan yrityksen pääpaikka on vajaa sata kilometriä Tallinnasta kaakkoon olevassa Türin kylässä. Aiemmin Tauren ominta osaamista oli kolhoosin kuorma-autojen korjaaminen ja niillä liikennöinti.
Tauren uusi myyntipiste on melko lailla samaa kaliberia Kokkolan Valtran pisteen kanssa. Neliöitä Tarton etelälaidalla olevassa hallissa on kuitenkin enemmän.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hyvät tuotteet ja yhteinen kieli ovat olleet pääosassa, kun Toomas Jürgen on valinnut tuotteita Tauren myyntiin.
Hyvät tuotteet ja yhteinen kieli ovat olleet pääosassa, kun Toomas Jürgen on valinnut tuotteita Tauren myyntiin.

Astuminen maatalouskonepuolelle 15 vuotta sitten oli harkittu teko, vaikka alussa moni ei uskonut bisnekseen. Yritys ja sen johtaja Toomas Jürgen uskoivat Viron 1,6 miljoonan peltohehtaarin tarvitsevan parempia koneita tulevaisuudessa. Ja usko on osoittautunut oikeaksi.

Ensimmäisenä Taure sai hoitaakseen Valtran elii siihen aikaan Valmetin traktoreitten maahantuonnin. Siinä sivussa muutkin suomalaiskoneet tulivat pikku hiljaa tutuiksi ja myytävä konevalikoima laajeni. Ensimmäiset Tauren myymät Valmetit olivat käytettyjä 702- ja 502-malleja. Toomas Jürgen muistelee mielellään ensimmäistä uutta myyntiin tullutta Valmetin 455:tä ja etenkin sen hintaa verrattuna pahimpaan kilpailijaan.

– Suomesta tuodun traktorin hinnalla olisi saanut kokonaista 20 vastaavankokoista Belarusta! Mutta onneksi virolaisilla oli riittävästi kokemusta Belaruksista ja niin kauppa Valmetin traktoreilla lähti varovaisesti tunnustellen liikkeelle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vakaata kehitystä

Toomas kertoo pitkää haaveilleensa, että saisi yhden vuoden aikana myydyksi Viroon Suolahden tehtaan yhden päivän tuotannon eli viitisenkymmentä traktoria. Määrätietoisella työllä ja asiakaspalveluun keskittymällä tämä rajapyykki on ohitettu komeasti. Myynti on noussut tasaisesti ja tänä vuonna Valtroja on myyty lähemmäs 150 kappaletta. Virolaisen hankkivat pääasiassa suurimpia kuusisylinterisiä malleja.

Kronoksen metsäkärryt ja kuormaimet ovat olleet alusta asti mukana. Viron metsätalous muistuttaa melko paljon suomalaista vastaavaa, missä osa hakkuista ja puutavaran kuljetuksista tapahtuu isäntälinjan koneilla.

Taure myy pääasiallisesti suomalaisia maa- ja metsätalouskoneita. Edustuksessa on Vepin lietteenlevitystankit, PEL-tuotteen kivikarhu, Roten lumiaurat ja kiinteistönhoitokoneet. Lisäksi Taure myy Rajun paripyöriä, Jaken etunostolaitteita ja metsävarusteita sekä Sisudieselin generaattoreita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Luontevaa kaupankäyntiä

Toomas Jürgen kertoo kone-edustusten syntyneen vähän kuin itsestään. Vepin tuotteet löytyivät Ruotsissa maatalousnäyttelyssä käynnin yhteydessä. Vuonna 2004 ”löydettyä” Vepiä on myyty jo 16 vaunua ja saman vuoden Konekillerissä havaittua Kivipekka kivikarhuakin on mennyt kymmenkunta kappaletta. Alussa virolaiset arastelivat kivikarhun hintaa, mutta kun tuotteen korkea laatu tuli tuli kouriintuntuvasti todistetuksi, alkoi kauppakin vetää.

Koneiden edustusten saaminen vaatii aktiivisuutta puolin ja toisin. Maahantuojan on kuljettava ulkomaiden messuilla ja vastaavasti vientiä suunnittelevien valmistajien on oltava messuilla mukana esittelemässä tuotteitaan. Monet kontaktit ovat syntyneet toisen tuotteen edustuksen kautta. Konevalmistajien kannattaa verkottua ja olla muutenkin yhteistyössä keskenään, jotta sana kulkisi mahdollisimman laajalle. Joka paikkaan kun ei itse voi eikä kannatakaan lähteä.

Suomalaistuotteiden runsas valikoima Tauren listoilla johtuu kahdesta syystä. Ensimmäinen on kenties kielimuurin mataluus. Vaikka Toomas Jürgen kertoo osanneensa vuonna 1993 vain laskea suomeksi kolmeen. Kovalla treenillä kielitaito parani rivakkaa kyytiä ja uusia kontakteja oli helpompi solmia. Toinen ja kenties tärkeämpi seikka on suomalaisten koneiden korkea laatu ja soveltuvuus Viron melko koviin olosuhteisiin. n

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Avaa artikkelin PDF