Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Okraan panostetaan tauon jälkeen – näyttelypinta-ala on kasvanut ja tarjonta profiloituu ammattimaisemmaksi

Teemana Okrassa on suomalainen ruoka ja huoltovarmuus. Konetarjonta kasvaa.
Okra järjestettiin edelliskerran 2019. Näytteilleasettajia on tänä vuonna enemmän kuin neljä vuotta sitten.
Okra järjestettiin edelliskerran 2019. Näytteilleasettajia on tänä vuonna enemmän kuin neljä vuotta sitten. Kuva: Tapio Vesterinen

Okra-näyttelyn pääteemana tänä vuonna on suomalainen ruoka ja huoltovarmuus. ”Ajankohtainen teema näkyy esiintymislavan pääteeman aiheita mukailevassa ohjelmassa ja esiintyjissä”, kertoo Okran näyttelypäällikkö Jukka Isotalo.

Okraan on rakennettu uusi yli 1500 neliöinen halli, johon sijoitetaan kaikki näyttelyeläimet. Ratkaisulla noudatetaan kansainvälisissä näyttelyissä usein nähtyä tapaa, joissa eläimet ovat kokonaan sisätiloissa. Uuden hallin piha on kokonaan asfaltoitu. Isotalon mukaan Okran ilme on uudistunut. Hän kertoo, että näyttelyalueelle on rakennettu uusi iso vesi-WC ja liikuntaesteisetkin on otettu paremmin huomioon.

Näytteilleasettajille varattu pinta-ala on noin 22 hehtaaria. Osastovarauksia on pitkälti yli 400, mutta isojen osastojen sisällä olevia yksittäisiä yrityksiä, joita on kymmenittäin, ei ole laskettu tähän mukaan. Näin näytteilleasettajia on todellisuudessa paljon enemmän.

Suuret keskusliikkeet ovat pääsääntöisesti suurentaneet varaamiansa pinta-aloja. Kaikki maatalouden suurimmat koneliikkeet ovat paikalla, ja lisäksi uusia osallistujia on lukuisia pienten maahantuojien lisääntymisen myötä. Myös automerkit ja työkalut ovat kohtuullisen hyvin edustettuna.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Okra ei ole Isotalon mukaan enää pelkästään konenäyttely, sillä paikalla on MMM (Maa-ja metsätalousministeriö), Maanmittauslaitos, viljavuuslaboratorioita, LUKE (Luonnonvarakeskus) sekä hyvä edustus maatalouden alan oppilaitoksista. Osa opiskelijoista on näyttelytehtävissä. Myös puolustusvoimilla on oma osastonsa. Perinnepihalla on useita koneharrastajia huolehtimassa myös historian havinasta. Joitakin ulkomaisia näytteilleasettajiakin on paikalla. Käsityöläisten osuus sen sijaan on hiukan pienentynyt.

Neljän vuoden aikana on tullut lukuisia maahantuojamuutoksia. Hankkija edustaa nykyisin Claasia ja John Deere on näyttelyssä Wihurin osastolla.
Neljän vuoden aikana on tullut lukuisia maahantuojamuutoksia. Hankkija edustaa nykyisin Claasia ja John Deere on näyttelyssä Wihurin osastolla. Kuva: Tapio Vesterinen

Osa yrityksistä ovat hankkineet etukäteen vapaalippuja, joten koneliikkeillä on voimakas intressi saada paljon vierailijoita. Järjestelyissä näkyy selkeästi neljän vuoden tauko ja patoutunutta kysyntää on havaittavissa.

Näyttelyalueella on seitsemän ulkoravintolaa pääravintolan lisäksi. Isotalo luonnehtii, että Okraa on järjestetty vuosia, joten kokemusta on kertynyt. Ensimmäinen Okra oli vuonna 1982, mutta tapahtuma suureni voimakkaasti vasta 2000-luvulla. Okra on selkeästi maatalouden päätapahtuma tänä kesänä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Näyttelyalueen kartta.
Näyttelyalueen kartta.  Kuva: Järjestäjä