Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Elämää vanhan koneen kanssa

Kuva: Marja Vehkala

AURASIN VIELÄ MUUTAMA VUOSI SITTEN yhden kiinteistön lumet hytittömällä traktorilla. Huomasin, että se herätti kummeksuntaa tuttavapiirissä ja joku taisi kysyäkin, miten siinä hommassa oikein tarkenen, kun pakkasta oli toistakymmentä astetta.

Vastaan nyt, niin kuin varmaan vastasin aikaisemminkin, että pukeutumalla lämpimästi. On elettävä olosuhteiden mukaan. Samalla tavoin koneen käyttötavat ja työmenetelmät on sovitettava kyseisen koneen ominaisuuksien mukaan. Iästä riippumatta.

Vanhan koneen kanssa kuulee myös usein kysymyksen, miten vanhan koneen epäluotettavuus sopii kiireiseen urakkaan. Kysyn silloin: mikä epäluotettavuus? Koneen toimintavarmuus on aina kiinni käyttötavoista ja huollosta. Iästä riippumatta.

Kaikkiin koneisiin on tehtävä tarvittavat huollot oikeaan aikaan, jos niillä haluaa työskennellä riittävällä varmuudella. Tästä hyvänä esimerkkinä on kaivinkone, jolla työskentelin monet vuodet. Siinä sattui kolmas letkurikko vuoden sisään sen ollessa 15-vuotias. Niissä kaikissa syynä oli letkun ikääntyminen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaihdoin koneen kaivulaitteen jokaisen letkun ja sen jälkeen ei tullut yhtään uutta letkurikkoa niiden vuosien aikana, kun kone oli talossa.

Tänä talvena olen tehnyt lumityöt lähes 40-vuotiaalla koneella. Siinä on onneksi hytti ja lämmityslaite, sillä enää en kykenisi ajamaan hytittömällä parinkymmenen asteen pakkasessa.