Elämää vanhan koneen kanssa
AURASIN VIELÄ MUUTAMA VUOSI SITTEN yhden kiinteistön lumet hytittömällä traktorilla. Huomasin, että se herätti kummeksuntaa tuttavapiirissä ja joku taisi kysyäkin, miten siinä hommassa oikein tarkenen, kun pakkasta oli toistakymmentä astetta.
Vastaan nyt, niin kuin varmaan vastasin aikaisemminkin, että pukeutumalla lämpimästi. On elettävä olosuhteiden mukaan. Samalla tavoin koneen käyttötavat ja työmenetelmät on sovitettava kyseisen koneen ominaisuuksien mukaan. Iästä riippumatta.
Vanhan koneen kanssa kuulee myös usein kysymyksen, miten vanhan koneen epäluotettavuus sopii kiireiseen urakkaan. Kysyn silloin: mikä epäluotettavuus? Koneen toimintavarmuus on aina kiinni käyttötavoista ja huollosta. Iästä riippumatta.
Kaikkiin koneisiin on tehtävä tarvittavat huollot oikeaan aikaan, jos niillä haluaa työskennellä riittävällä varmuudella. Tästä hyvänä esimerkkinä on kaivinkone, jolla työskentelin monet vuodet. Siinä sattui kolmas letkurikko vuoden sisään sen ollessa 15-vuotias. Niissä kaikissa syynä oli letkun ikääntyminen.
Vaihdoin koneen kaivulaitteen jokaisen letkun ja sen jälkeen ei tullut yhtään uutta letkurikkoa niiden vuosien aikana, kun kone oli talossa.
Tänä talvena olen tehnyt lumityöt lähes 40-vuotiaalla koneella. Siinä on onneksi hytti ja lämmityslaite, sillä enää en kykenisi ajamaan hytittömällä parinkymmenen asteen pakkasessa.
Osaston luetuimmat
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Kirjaudu Koneviestin nettisivuille!
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Agritechnicasta oppia kotimaan konenäyttelyihin – kohtaamiset pitää olla keskiössä
- Metrin halko – polttopuubulkki
- Varaosien toimituskyky on maatalouskoneissa ratkaisevaa – keskeytyskustannus ajosilppurille 7000 € joka päivä