Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Viljelijät ovat nyt todella lujilla, vaikka heitä tarvitaan enemmän kuin vuosikymmeniin – myös konekauppa hidastui viime vuoden huippulukemista

Koronan alkaminen korosti maatalouden merkitystä. Tuotantokustannukset olivat reilassa, mikä virkisti maatalouden konekauppaa loppuvuodeksi.
Kuva: Junnu Lusa

Myös ennakkomyynti vuodelle 2021 oli erittäin hyvä. Kaupanteko jatkui vilkkaana alkukesään 2021 saakka, ja ensimmäinen rehusato oli hyvä. Konekauppa kasvoi vuonna 2021.

Raaka-aineiden hinnat realisoituivat tasaisesti koneiden ja komponenttien hintoihin vuoden edetessä. Tuotantokustannukset nousivat nopeasti ja kuivuuden myötä oli todettava, että nyt viljelijät joutuvat todella lujille.

Konevalmistajien hankintaosastoilla on koko lähes koronan ajan ollut käynnissä raaka-aineiden ja alihankkijoiden toimitusketjujen perusteellinen uudelleenjärjestely. Komponenteissa vallitsee edelleen myyjän markkina.

Komponentti- ja varaosapula ulottuu myös paikallisiin huoltoyrityksiin, joissa varaosia joudutaan kyselemään monista paikoista ja tekemään varastotilauksia. Tehtaat siirtävät alihankintaa lähemmäksi ja komponentteja joudutaan myös vaihtamaan, jotta koneet voidaan toimittaa. Hankintaosastot ovat kehittyneet valtavasti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toimitusviivästysten vuoksi vaihtokoneilla ajetaan pidempään. Hyville käytetyille on kysyntää ja vaihtokone on saatettu myydä alta pois ennen kuin uusi kone saadaan toimitettua. Vaihtokoneiden hinnat myös nousevat uusien vanavedessä.

Viljelijöillä rahoituksen saanti vaikeutuu entisestään, mikä johtuu kassavirran heikkenemisestä. Ostopäätöksiä lykätään, eikä koneinvestoinneissa olla kestävällä pohjalla. Konekaupassa viime vuoden tasolle ei päästä, ei määrissä eikä edes euroissa. Lannoitekauppa tulee myös putoamaan.

Viljelijä on nyt poikkeuksellisen heikoilla ja yksinään tilanteessa. Globalisaatiossa askelletaan taaksepäin. Viljataseemme on heikko ja ostoviljan kohoava hinta kertoo jatkuvasti heikentyvästä saatavuudesta. Myös Ukrainan kriisi huolestuttaa.

Jaksamista viljelijät, sillä teitä tarvitaan enemmän kuin vuosikymmeniin.