Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kuljetukset puntariin

Kuljetusten määrä kasvaa väistämättä tila- ja yrityskoon kasvun vuoksi. Pellot ja työmaat ovat yhä kauempana yrityksen toimipaikoista, minkä vuoksi koneiden, tuotantotarvikkeiden ja tuotteiden kuljetusmatkat pitenevät. Kuljetusten ajoitukseen ja kuljetusvälineen valintaan pitääkin paneutua aiempaa tarkemmin, jotta kustannuksia ja energiankulutusta pystytään vähentämään. Kuljetuskapasiteetin kasvattaminen parantaa yleensä tehokkuutta ja alentaa siten kuluja.

Valitettavasti paikallisteiden heikkenevä kunto rajoittaa kaluston koon kasvattamista. Kesämökkien ympärivuotinen käyttö on tuonut paikallisteille lisää autoilijoita, joista kaikki eivät osaa väistää vastaan tulevaa isoa työkonetta.

Varsinkin lannan kuljetusmäärät ja -matkat ovat kasvaneet merkittävästi, koska lannan arvo ja myös arvostus lannoitteena on kasvanut. Kuluttajat arvostavat ravinteiden kierrätystä ja luonnonmukaista viljelyä – silti mökkitiellä vastaan tulevat lietekärryt sivuutetaan nenä nyrpyssä. Moni harkitseekin erillisen lietteen siirtovaunun hankintaa, koska se on kapeampi kuin levitysvaunu.

Kuljetusten tehokkuuden kannalta olisi tärkeintä valita kuhunkin työhön sopiva kuljetusväline. Kuorma-auto olisi usein paras vaihtoehto, mutta satunnaisia keikkahommia tekevien autoilijoiden määrä vähenee koko ajan. Uuden ja ison traktoriperävaunun hinnalla saa hyväkuntoisen kuorma-auton, mutta vakuutusmaksut sekä ajokorttivaatimukset rajoittavat sen hankintaa pelkästään omiin ajoihin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ammattipätevyys- ja liikennelupamääräykset kehittyvät onneksi hyvään suuntaan. Koneyrittäjien liiton mukaan traktoreita on voitu tänä talvena käyttää aiempaa enemmän hyödyksi esimerkiksi lumenpoistossa. Taustalla ovat viime kesänä voimaan tulleiden liikennepalvelulain muutokset. Samalla Koneyrittäjät esittävät, että myös kuorma-autokalusto tulisi lumenkuljetuksen osalta vapauttaa liikennelupavaatimuksesta.

Kuljetusten määrää voidaan vähentää tilojen välisellä vilja- ja rehukaupalla. Viljakuorman tai rehupaalin painon sekä laadun arviointiin tarvittavien laitteiden hinta on tekniikan kehittymisen ja tarjonnan kasvun ansiosta alentunut. Olemme esitelleet Koneviestissä useita erilaisia, tilakäyttöön sopivia viljan ja rehun laatua mittaavia laitteita. Tässä lehdessä on artikkeli kuorman punnituksesta etukuormaimella. 

Kuljetusmäärien kasvu lisää myös onnettomuusriskiä. Lumiset rehu- ja olkipaalit ovat talvella erittäin liukkaita, minkä vuoksi ne tulee sitoa vielä huolellisemmin kuin kesällä. Esimerkiksi valtatiellä 15 on sattunut onnettomuus, jossa traktorin kuormasta on sidonnasta huolimatta pudonnut neljä painavaa pyöröpaalia tielle. Tuolla kertaa onneksi vältyttiin henkilövahingoilta. Sidotaan siis kuormat huolella, jotta vastaavilta tapahtumilta jatkossa vältytään.