Virtuaalisesti pellon laidalla
Kuluvan kesän ainoa maatalousnäyttely Farmari siirrettiin vuoteen 2022 heti ensimmäisten koronauutisten tultua. Ensi vuonna kesän ainoa maatalousnäyttely on näillä näkymin Oripäässä järjestettävä Okra.
Metsäkonealan suurtapahtuma Metko järjestetään Jämsässä 3-5.9.2020. Sinne on tähän mennessä ilmoittautunut jo 230 näytteilleasettajaa. Myös maarakennuskoneet ja hyötyajoneuvot ovat edustettuna tapahtumassa.
Koneharrastajien tapahtumat ovat pääsääntöisesti peruuntuneet aina Rauta ja Petrolia myöten. Vaikka näiden tapahtumien vaikutus alueen talouteen on pieni, on niillä usein ratkaiseva vaikutus järjestäjien toimintaan. Monen tapahtuman takana oleva harrastajajoukko on todella pieni ja vuodesta toiseen sama, joten heille välivuoden suoma kesäloma on tervetullut.
Mikäli kesälomatauko tuntuu liian hyvältä, voi seuraavan tapahtuman talkooporukan kokoaminen olla vaikeaa. Tapahtuma hiipuu, jos välivuosia tulee kaksi. Osa talkootyöstä säästyneestä ajasta kannattaisikin käyttää ideointiin ja tapahtuman kehittämiseen, jotta kävijöille olisi seuraavana vuonna uutta nähtävää.
Yritykset järjestävät loppukesällä ja syksyllä työnäytöksiä ja pellonpiennarpäiviä, koska ulkotapahtumassa osallistujien on helpompi pitää turvaväliä kuin sisänäyttelyissä. Tiedotamme meille ilmoitetuista tapahtumista Koneviestin verkkosivuilla.
Suomen näyttelykenttä muuttui, kun saksalainen DLG International liittyi Jyväskylässä järjestettävän Konekilleri-näyttelyn taustavoimiin. DLG on alun perin neuvontajärjestö. Aika näyttää, tyytykö se Suomessa vain näyttelyjärjestäjän rooliin, sillä näyttelyn ja neuvonnallisen tapahtuman ero on pieni.
Paikallisten tapahtumien sosiaalista merkitystä ei kannata väheksyä. Järjestäjien kannattaa kuitenkin tuoda tapahtumansa luonne reilusti esille, jotta näytteilleasettajat eivät pety: yleisötapahtumat ovat markkinahumua ja ammattilaistapahtumassa keskitytään asiaan.
Monet peruuntuneet tilaisuudet on korvattu verkossa katsottavilla esityksillä. Mikäli tekniikka toimii, on esitystä helpompi seurata ruudun äärestä kuin luentosalin tai väkijoukon takarivistä. Osallistuminen on tehokasta ja ympäristöystävällistä, kun ei tarvitse matkustaa paikan päälle. Haittapuolena on, että kahvipöytäkeskustelut jäävät käymättä, vaikka ne ovat usein koko tapahtuman paras anti.
Mikäli mitään yllättävää ei tapahdu eikä korona muuta kokoontumismääräyksiä, niin Koneviesti ja Maatalouden ammattitapahtumat järjestävät Loimaan kylvömenetelmäkokeen ruudulla pellonpiennarpäivän 4.8.2020. Loimaan koulutilalla nyt jo 15. vuotta jatkuva viljelymenetelmäkoe on pisin yhtäjaksoinen käytännön mittakaavassa toteutettu viljelykoe Suomessa. Koejärjestelyä on muutettu vain kerran, kun kokeen tavoitteita tarkennettiin 10 vuotta sitten yksittäisten koneiden vertailuista eri viljelymenetelmien välisten sato- ja kustannuserojen mittaukseen sekä ympäristövaikutusten seurantaan. Tapahtumasta tehtävä video on katsottavissa osoitteessa www.koneviesti.fi. Tervetuloa!
Osaston luetuimmat
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Monokulttuurin erilaiset vaihtoehdot
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Perävaunujen jarrut mainettaan parempia
- Koneihmisten toimintaympäristö muuttumassa entistä vaikeammaksi – talvesta tulossa erityisen haastava
- Matka nurmelta maitohyllylle kestää kansainvälisen vertailun
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on