Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maansiirrossa traktoreilla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä kuorma-autojen tukena – traktori on kuitenkin tieajossa kallis vaihtoehto

Kuva: Junnu Lusa

Traktorikuljettajat joutuvat usein maansiirtotyömailla kuorma-autoammattilaisten ennakkoluulojen kohteeksi, sillä traktoria pidetään maansiirtoajossa epäreiluina kilpailijoina, jotka vievät kuorma-autoilta työt.

Traktorilla on toki tiettyjä etuja kuorma-autoihin nähden. Liikennelupaa ei tarvita, kunhan traktorin rakenteellinen nopeus on alle 60 km/h. Viiden euron päivämaksu mahdollistaa verottoman polttoaineen käyttämisen maatalouden ulkopuolella ja vakuutusmaksut ovat kuorma-autoa halvempia. Myös ajopiirturi tipahtaa usein pois maataloustraktoreiden vaatimuslistalta, eikä kuljettajalta välttämättä vaadita ammattipätevyyttä – siinä tosin rakenteellinen traktorin maksiminopeus on 45 km/h muiden sääntöjen ohella.

Traktorin ongelmat tieajossa ovat hitaus ja kuorma-autoa huomattavasti suurempi polttoaineen kulutus. Siksi tiesiirtymiin traktorilla ei oikeastaan ole asiaa maansiirtoajossa.

Traktorin ja maansiirtovaunun -yhdistelmä on kustannuksiltaan kuorma-autoa kalliimpi. Traktorilla pitäisi ajaa maansiirron täysipäiväisessä urakkatyössä noin 2000 tuntia vuodessa eikä maansiirtotyömailla kovin pieni traktori riitä kuorma-autoon verrattuna. Pelkkiin traktorin pääomakuluihin tulisi näin laskea ainakin 17 euroa tunnissa, puhumattakaan perävaunusta, joka myös pitäisi olla riittävän järeä, jotta työ sujuu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuorma-autoilijoiden ennakkoluulot perustuvat tapauksiin, joissa maataloustraktori tuodaan maataloustöiden salliessa maansiirtoon epämääräisen vaunun kanssa matalaa käyttöastetta nostamaan – alihinnalla. Tämä ei kuitenkaan pitkässä juoksussa vie töitä maansiirtoautoilta.

Traktorin vahvuus on maastokelpoisuus, jolloin voidaan välttyä valmistelevista pohjien tai penkkateiden tekemisistä, jotta kuorma-autoilla ylipäänsä päästään liikkumaan. Traktoreiden avulla myös työmaan säänkestävyys on parempi.

Traktori pystyy tuomaan huomattavia säästöjä työmaan kokonaiskustannuksiin kuorma-autojen täydentäjänä, mutta tieajossa se on kallis.