
Koneita intohimolla - Eurocomach-maarakennuskoneet







Koillis-italialainen moottoritie kiemurtelee vuorten solissa ja rinteillä. Tasaisena virtana vastaantulevat rekat kertovat alueen talouden elpymisestä, vaikka asfalttipinta ei aivan priimaa olekaan. Navigaattori ohjaa rampista yhä pienemmälle tielle ja lopulta uniseen pikkukylään, San Piero a Bagnoon. Pienen etsiskelyn jälkeen korkealla kulkevien teiden ja ramppien alta löytyy Sampierana-konsernin päämaja.
Rakennusten yllä kohoavan, tolppien nokkaan nostetun moottoritien huminan lisäksi tunnelmaan sekoittuvat koneteollisuuden äänet ja uusien koneiden tuoksu. Vain 5 000 asukkaan kylässä valmistetaan Eurocomachin maarakennuskoneita ja alavaunuja. Vuoden 2017 tuotantotavoite maarakennuskoneiden osalta on 1 400 kappaletta.
Eurocomachin vientipäällikkö
Patrizia Corzani kertoo, että rauhallinen sijainti ei välttämättä ole pelkkä kilpailuetu. ”Logistisesti tehtaamme ja päämajamme ei sijaitse parhaassa mahdollisessa paikassa. Yrityksemme on kuitenkin vahvasti perheyhtiö, ja omistajat haluavat kunnioittaa kotipaikkaansa pitämällä toiminnot täällä. Suurin osa 250 työntekijästämme on kotoisin lähiseudulta, joten he ovat erittäin ylpeitä omasta työstään ja koneistamme. Olemme kuitenkin avanneet logistiikkakeskuksen Modenaan, mikä helpottaa varaosien ja koneiden toimittamista.”
Perinteitä kunnioittaen
Sampierana SpA:n juuret johtavat 1950-luvulle, jolloin Aleardo Para perusti maanviljelys- ja rakennuskonekorjaamon. 1970-luvun puolivälissä aloitettiin Bercon-alavaunuosien jälleenmyynti ja varsinainen Sampierana sai alkunsa noin 10 vuotta myöhemmin, kun yritys aloitti rakennuskoneiden alavaunujen valmistamisen.
Nykyiseen suuntaan toiminta nytkähti 1990-luvun puolivälissä, kun Sampierana osti pienen paikallisen kuormainvalmistajan. Eurocomach-tuotemerkin lanseerauksen myötä yritys alkoi suunnitella ja valmistaa kuormaimia ja minikaivukoneita. Merkki on lyhenne sanoista European Construction Machinery eli eurooppalainen rakennuskone.
Konserni on jaettu kolmeen osaan: Sampierana-alavaunuihin, Eurocomachiin ja U/C-varaosiin. Sampierana valmistaa kokonaisia alavaunuja mm. Liebherrille ja Komatsulle. Liebherr käyttää yrityksen alavaunuja tela-alustaisten kaivukoneiden lisäksi myös tela-nostureissa. Varaosayksikkö edustaa Bercon-tuotteiden lisäksi myös useita korealaisia alavaunun osia kuten kumiteloja ja telarullia.
Tyylillä on väliä
Eurocomachin nykyiseen repertuaariin kuuluu kaivukoneita 1–10 tonnin kokoluokissa. Valikoimassa on myös liukuohjattuja kuormaimia ja kaivurikuormaimia, joita myydään pääasiassa Euroopan ulkopuolelle. Kaivurikuormaimet ovat kuitenkin yhä suosittuja Itä-Euroopassa. Liukuohjatut kuormaimet puolestaan kiinnostavat Yhdysvalloissa ja Australiassa.
Myydyin kaivukonemalli on 1,8- tonninen ES18ZT. Suunnitelmissa on tuoda markkinoille myös n. 14 tonnin kokoluokkaan sijoittuva kaivukone, mutta tämä tullaan näkemään aikaisintaan vuonna 2020.
Corzani kertoo, että Eurocomachille on tärkeää myös tyyli. ”Italialaisena konevalmistajana meille on tärkeää, että koneemme ovat tehokkaita ja helposti hallittavia, mutta myös tyylikkäitä. Tuotekehitysosastomme tutkii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia niin ulkomuodon kuin teknisten ratkaisujenkin osalta. Esimerkkinä voi mainita uusien pienempien kaivukoneiden takaluukun ja polttoainesäiliön yhdistelmän”, Corzani toteaa.
Eurocomach voidaan tilata tehtaalta kustomoiduilla väreillä. Muitakin mielenkiintoisia ratkaisuja on kehitetty – esimerkiksi osaan malleista on saatavana kääntyvä ja kallistuva puskulevy. Tehdasalueelle on rakennettu testaus- ja demoalue, jossa Eurocomachin insinöörit keräävät paikallisilta urakoitsijoilta palautetta uusista malleista.
Maailmanlaajuinen yhtiö
Eurocomach on varsin tyypillinen italialainen perheyhtiö. Vielä ennen vuoden 2009 talousromahdusta pieniä paikallisia valmistajia ja merkkejä oli markkinoilla runsaasti, mutta nyttemmin niiden määrä on vähentynyt. Konkurssin lisäksi varsin tyypillinen tilanne on, että perustajien jälkikasvu myy yrityksen pois. Corzani kertoo, että myös Eurocomach on kokenut vaikeita aikoja.
”Finanssikriisi puraisi Italian taloutta voimakkaasti, mikä heijastui luonnollisesti konemyyntiinkin. Vuonna 2008 liikevaihtomme oli 75 miljoona euroa, mutta vuotta myöhemmin lukema oli ainoastaan 39 miljoonaa euroa. Meillä oli siinä tilanteessa kaksi mahdollisuutta: kansainvälistyminen tai toiminnan supistaminen – ehkä jopa lopettaminen. Päätimme aloittaa vientiponnistelut, mikä onkin kantanut hedelmää. Nykyään 70 % liikevaihdostamme tulee viennistä. Talouskriisistä selvinneet yritykset ovat entistä vahvempia, esimerkiksi meidän liikevaihtomme palasi vuonna 2016 yli 70 miljoonan tasolle”, Corzani analysoi.
Kaikki italialaisyritykset eivät ole kansainvälistymisessä onnistuneet. Perinteisille perheyhtiöille voi viennin aloittaminen olla vaikeaa. ”Ollakseen vakavasti otettava yritys, täytyy pystyä yhdistämään italialainen mielenlaatu saksalaiseen järjestelmällisyyteen”, Corzani toteaa.
Suomi tärkeä markkina
Eurocomachin maarakennuskoneita myydään esimerkiksi Argentiinassa ja Australiassa myös ECM-merkkisinä. Merkeillä on eroa ainoastaan värissä ja tarroissa. Suomessa koneita on myyty molemmilla merkeillä. Hieman yllättäen Suomi on ollut pienistä markkinoistaan huolimatta erittäin tärkeä maa myös Eurocomachille.
”Suomi on ollut meille hyvä maa myös tuotekehityksen kannalta. Asiakkaat ovat erittäin vaativia ja pystyvät antamaan rakentavaa palautetta. Esimerkiksi rototilt-valmiuden kehitystyö on toteutettu suurelta osin Suomesta tulleen palautteen perusteella”, Corzani iloitsee.
Merkki saapui härmäläisille markkinoille vuosikymmenen alussa Finntractor Oy:n toimesta. Sittemmin maahantuoja vaihtunut ja jaettu kahdelle eri toimijalle. Real Machinery:ltä saamamme tiedon mukaan yritys jatkaa ainakin toistaiseksi Eurocomachin maahantuojana, kun taas ECM on Minikone Oy:n edustuksessa. Yrittäjien kannalta yksinkertaisinta olisi, mikäli yhdellä merkillä olisi ainoastaan yksi maahantuoja. Urakoitsijoiden kokemuksien mukaan tuote on kuitenkin kunnossa.
Kuvat: Arto Turpeinen, Timo Rintakoski
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Mahdollisuus löytöihin - Konehuutokauppa Tampereella
- Fendtin historia ja taustat
- Lypsynavetasta elementtitehdas – navetan sisällä valmistuu nyt puurunkoisia seinäelementtejä ja höylähirsiä