Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Meltex valmistaa rakennusalan muovituotteet ainutlaatuisella konseptilla – nyt lisänä myös Suomen ainoa rakennuskangastehdas

Epävarmoina aikoina kotimainen valmistus on arvossaan. Muovituotteiden valmistaja Meltex juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Samalla avattiin Suomen ainoa maanrakennuskangastehdas.
Meltexin toiminta alkoi peltojen salaojitukseen tarkoitetuista putkista, ne ovat edelleen mukana tuotannossa.
Meltexin toiminta alkoi peltojen salaojitukseen tarkoitetuista putkista, ne ovat edelleen mukana tuotannossa.  Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Meltex Oy

  • Perustettu 1993.
  • Liikevaihto vuonna 2022 noin 133 miljoonaa euroa.
  • Yhteensä 11 tehdasta.
  • Jyväskylässä on Suomen ainoa maanrakennuskangastehdas

Jyväskyläläinen Meltex Oy on erikoistunut maatalous- ja rakennusalan tuotteisiin, kuten erilaisiin salaoja- ja rumpuputkiin sekä monimuotoisesti myös kaivoihin. Uusimpana investointina rakennettiin suodatinkangastehdas, joka on ainoa laatuaan Suomessa.

Yritys perustettiin vuonna 1993, joten kuluvana vuonna vietetään kolmikymppisiä. Perustamisvuonna Suomi kärvisteli vielä laman kourissa, mutta perustamiseen saatiin tukea. Aluksi yritys valmisti ainoastaan peltosalaojaputkia. Taloustilanteen parantuessa toiminta sai lisää kierroksia ja tuotevalikoimaa alettiin laajentaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toiminta onkin kasvanut voimakkaasti, sillä vuonna 2022 liikevaihto oli 133 000 000 euroa, kun kymmenen vuotta aiemmin 50 miljoonan tasolla. Toimitiloihin ja tehtaisiin on investoitu runsaasti. Aivan kaikkia tuotteita ei valmisteta itse, mutta yrityksen kautta on saatavana lähes kaikki rakentamiseen tarvittavat muovituotteet.

Ainutlaatuinen konsepti

Meltexin menestyksen taustalla on etenkin ainutlaatuinen konsepti, jossa hallussa on valmistuksen lisäksi myös jakeluketju.

”Olemme pystyneet erottautumaan kilpailijoista. Meillä on rautakauppojen lisäksi omia myymälöitä kymmenellä eri paikkakunnalla. Lisäksi kuljetuksia varten on oma ajojärjestely. Toista samanlaista mallia ei ole”, kertoo Meltexin tuotantopäällikkö Sami Savolainen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrityksellä on 10 omaa myymälää ympäri Suomen, joissa hoidetaan myyntiä myös yksityisasiakkaille. Kaivotehtaita on kahdeksan ja putkitehtaita kolme. Vientiä on lähinnä naapurimaihin, sillä rajoitteena on putkien viemä tila, mikä vaikeuttaa logistiikkaa. Tästä kertoo myös yrityksen 34 hehtaarin varastointitila. Vaikka itse tuotteella ei painoa olekaan kovin paljon, niin kuorma vaatii kuljetuksessa paljon tilavuutta.

Meltexillä on tarkka laadunvalvonta ja tuotekehitys. Osaltaan laajempaa vientimyyntiä rajoittaa myös Pohjoismaiset olosuhteet, jonka myötä vaatimukset ovat Eurooppaan verrattuna tiukkoja – lämpötilaeroista ja routimisesta ei etelämpänä tarvitse niin välittää.

Tuotannossa pyritään hyödyntämään kierrätystä mahdollisimman paljon. Jopa yli jääneet muoviset kiinnityshihnat toimitetaan uudelleen sulatettavaksi.
Tuotannossa pyritään hyödyntämään kierrätystä mahdollisimman paljon. Jopa yli jääneet muoviset kiinnityshihnat toimitetaan uudelleen sulatettavaksi.  Kuva: Arto Turpeinen

Laaja tuotevalikoima

Toiminnan alusta lähtien mukana olleet peltosalaojaputket ovat pitäneet pintansa Meltexillä, mutta nykyään eniten valmistetaan 110 mm halkaisijaltaan olevia putkia monina eri versioina esim. salaojia tai sadevesiä varten. Viime vuosina kysyntä on lisännyt myös kaapeleiden suojaputkien osalta, mikä on luonnollista maakaapeloinnin lisääntymisen myötä. Savolainen arvioi kyseistä putkea valmistettavan vuosittain noin 3 000–4 000 tonnia, mikä tarkoittaa karkeasti ottaen viittä miljoonaa metriä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jyväskylän tehtaalla valmistetaan putkia 40 cm halkaisijaan saakka – tätä suuremmat rumpuputket tulevat Kuhmoisten tehtaalta. Omilla kaivotehtailla myös hitsataan Kuhmoisista tuleviin putkiin kaivojen tulo- ja menoyhteet. Putket valmistetaan samalla linjalla, mutta tuotteet vaihtuvat ajoittain. Viime aikoina on alettu valmistaa myös pumppaamoja, joihin myös asennetaan sähkökeskukset suoraan tehtaalla.

Erittäin merkittävä investointi oli hiljattain käyttöönotettu maarakennuskankaita valmistava tehdas, joka on ainoa Suomessa. Tarkoitus on tuottaa suodatinkankaita paikallisesti, mikä vähentää hiilijalanjälkeä jo pelkästään rahtien muodossa, sillä aiemmin kankaat on tuotu pohjoismaihin maantiekuljetuksin Euroopasta.

Juuri avattu maarakennuskankaisiin keskittyvä tehdas on ainoa Suomessa. Myöskään esim. Ruotsissa ja Norjassa ei ole vastaavaa. Kotimaisella valmistuksella pyritään vähentämään hiilijalanjälkeä, sillä aiemmin kaikki kankaat piti tuoda Euroopasta.
Juuri avattu maarakennuskankaisiin keskittyvä tehdas on ainoa Suomessa. Myöskään esim. Ruotsissa ja Norjassa ei ole vastaavaa. Kotimaisella valmistuksella pyritään vähentämään hiilijalanjälkeä, sillä aiemmin kaikki kankaat piti tuoda Euroopasta.  Kuva: Arto Turpeinen
Meltexin tuotantopäällikkö Sami Savolainen kertoo yrityksen konseptin olevan Suomessa ainutlaatuinen, sillä hallussa on valmistuksen ja myynnin lisäksi myös logistiikka.
Meltexin tuotantopäällikkö Sami Savolainen kertoo yrityksen konseptin olevan Suomessa ainutlaatuinen, sillä hallussa on valmistuksen ja myynnin lisäksi myös logistiikka.  Kuva: Arto Turpeinen

Ekologisuus tärkeää

Vaikka muovilla on osin huono maine esim. meriä kuormittavan mikromuovin takia, niin rakentamisessa käytettävät tuotteet ovat eri asia – ne on suunniteltu kestäviksi. Meltexillä ympäristöasioihin on muutoinkin kiinnitetty huomiota.

”Meillä vastuullisuus ja kierrättäminen ovat tärkeässä roolissa. Esimerkiksi logistiikan suunnittelu on tärkeää – reitit suunnitellaan tarkasti ja ajetaan täysillä kuormilla. Olemme jossakin vaiheessa testanneet myös putkien sisäkkäin laittamista, mutta eri laatuja ei mene aina samaa määrää ja se lisää työtä molemmissa päissä”, Savolainen kertoo.

Putkien valmistamisessa tarvitaan lämmön lisäksi myös kylmää vettä. Meltexillä ollaankin rakennettu ulkoilmaa hyödyntäviä veden jäähdytysjärjestelmiä. Lisäksi yhä enemmän mietitään hukkalämmön hyödyntämistä. Ylijäämäputket sulatetaan ja kierrätetään uusiksi tuotteiksi.

”Tällä alueella on harkinnassa myös yritysten välinen yhteistyö, jossa hukkalämpöä voisi hyödyntää toisessa yrityksessä ja antaa vaihdossa esimerkiksi kylmää, jota voisi hyödyntää tuotannossa”, Savolainen visioi.

Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat myös monenlaiset kaivot, joita valmistetaan kahdeksassa eri tehtaassa. Näitä käytetään maatalouden säätösalaojituksessa ja rakennusteollisuudessa.
Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat myös monenlaiset kaivot, joita valmistetaan kahdeksassa eri tehtaassa. Näitä käytetään maatalouden säätösalaojituksessa ja rakennusteollisuudessa.  Kuva: Arto Turpeinen
Suodatinkangastehdas otettiin käyttöön monivaiheisen testausprosessin jälkeen. Meltexillä on oma huoltohenkilöstö, joka pystyy korjaamaan pienemmät murheet paikallisesti.
Suodatinkangastehdas otettiin käyttöön monivaiheisen testausprosessin jälkeen. Meltexillä on oma huoltohenkilöstö, joka pystyy korjaamaan pienemmät murheet paikallisesti.  Kuva: Arto Turpeinen

Raaka-aineiden hinnat nousseet

Korona-aika puraisi rankasti useille toimialoille, mutta rakentaminen jatkui lähes ennallaan. Pandemiaa suurempi vaikutus oli kuitenkin Ukrainan sodan alkamisella, joka Savolaisen mukaan jopa tuplasi raaka-aineiden hinnat.

”Raaka-ainetoimitukset ovat toimineet kohtuullisen hyvin, sillä ostajat ovat olleet hyvin hereillä, eikä toimintoja ole tarvinnut keskeyttää. Lopputuotteiden hinnat ovat kuitenkin väistämättä nousseet. Urakoitsijat olivat saattaneet sopia töitä jo pitkälle vuotta, joten hinnoissa on jouduttu tekemään kompromisseja.”

Meltex on rohkeilla investoinneilla ja omaan tekemiseen uskomalla saanut kasvatettua liikevaihtoaan merkittävällä tahdilla.

Meltexin yleisin tuote on 110 mm halkaisijaltaan olevat putket, jota valmistetaan monissa eri versioissa esim. salaojia tai sadevesiä varten. Karkeasti arvioituna putkea eri muodoissaan valmistuu vuodessa yli viisi miljoonaa kilometriä.
Meltexin yleisin tuote on 110 mm halkaisijaltaan olevat putket, jota valmistetaan monissa eri versioissa esim. salaojia tai sadevesiä varten. Karkeasti arvioituna putkea eri muodoissaan valmistuu vuodessa yli viisi miljoonaa kilometriä.  Kuva: Arto Turpeinen