Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nivalan seosrehupäivä ja työnäytös 31.10.2019 – apevaunupäivä ammattilaisille

AgroTeknoa Jokilaaksoihin -hanke tukijoineen sekä Koneviesti-lehti järjestävät näytöksen, jossa esitellään seosrehuruokintaa, apevaunuja ja rehun kuormaukseen soveltuvaa kalustoa. ProAgria ja Koneviesti mittaavat näytöksessä esitellyillä koneilla tehdyn appeen laatua ja sekoituksen tarvittavan traktoritehon ja polttoaineen määrää.
Kuva: Tuomas Anttila
Kuva: Uolevi Oristo

Nivalan keskustassa, osoitteessa Vesitie 4, järjestettävä tapahtuma on herättänyt jo ennakkoon maatalouden ammattilaisten, asiantuntijoiden, kone- ja laitetoimittajien sekä koneurakoitsijoiden kiinnostuksen. Tapahtumaan on odotettavissa runsaasti asiantuntevaa yleisöä.

Näyttelyn käytössä on runsaasti sisätilaa, jossa yleisö voi tutustua näytteilleasettajien osastoillaan esittelemiin tuotteisiin ja palveluihin. Sisäpaikat on tätä kirjoitettaessa myyty lähes loppuun, mutta ulko-osastoille mahtuu vielä. Näyttelyalueen kartta on seuraavalla sivulla

Autot pysäköidään alueen välittömässä läheisyydessä olevalle hiekkakentälle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Näyttelyvieraille on luvassa ilmaiset kahvit ja makkarat tarjoaa Atria.

Apevaunuja ja lastauskalustoa

Mukana ovat lähes kaikki apevaunumerkit, sillä työnäytökseen on ilmoittautunut tähän mennessä 12 eri vaunumerkkiä. Markkinoilla yleisimmät 2-ruuviset pystyruuvivaunut ovat pääosassa, mutta mukana on myös vaakaruuvivaunu sekä 3-ruuvinen pystyruuvivaunu. Mukaan ilmoittautuneiden vaunujen merkit ja tyyppinumerot selviävä oheisesta taulukosta.

Vaunujen lastaus tehdään kurottajilla sekä teleskooppikuormaajilla, jotka on varustettu paalileikkurilla. Näihin voi tutustua sekä näyttelyn aikana että sitä ennen. Mukaan on ilmoittautunut kolme eri kurottajamerkkiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mittaukset

Jokaisen vaunun tekemästä seoksesta otetaan näytteitä sekoituksen eri vaiheissa. ProAgria Oulun ruokinta-asiantuntijat mittaavat rehuseoksen ja silpun kokojakauman Penn State Particle Separator -kokojakauman rehuseulalla. Lisäksi rehua kerätään läpinäkyvään putkeen, jossa olevasta rehusta asiantuntijat kertovat havaintojaan omalla osastollaan. Suurin osa rehuseoksesta jää vaunuun, mistä se puretaan vasta tapahtuman jälkeen.

Vaunujen teknisten ominaisuuksien mittaamisesta vastaa Koneviesti. Mittauskohteina ovat traktorin polttoaineen kulutus, tehontarve ja ulosoton liikkeellelähtömomentti, kun vaunu on lastattuna. Mittaukset tehdään identtisten sekoitustraktorien can-väylältä Eurofins Expert Servicesin toimittamalla mittauslaitteistolla.

Päivän ohjelma

10.00 Näyttelyalue ja näyttelyosastot aukeavat

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

10.30 Kuormauskaluston esittely

11.00 Appeenteko-näytös, mittaukset ja koneiden esittelyt alkavat

15.00 Näytös päättyy

16.00 Näyttelyalue sulkeutuu

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

AgroTeknoa Jokilaaksoihin -hanke

Hanke toimii Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa. Hankealue on merkittävää kotieläintuotantoaluetta.

Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen maatalousyrittäjät sekä maatalouskoneurakoitsijat.

Hankkeen tavoitteena on parantaa maataloustuotannon tehokkuutta, kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä vauhdittamalla uusien työmenetelmien ja teknologioiden käyttöönottoa sekä edistämällä digitalisaation hyödyntämistä maatiloilla ja maaseutuyrityksissä.

Hanke välittää tietoa uusista koneista, laitteista ja tuotantomenetelmistä. Käyttäjäkokemuksia kerätään hankkimalla uusia koneita ja laitteita Oulun eteläisen ja Keski-Pohjanmaan alueen viljelijöiden koekäyttöön.

Hanke tuottaa käyttäjien kokemusten perusteella julkaisuja ja muuta materiaalia, joita maatilat ja yrittäjät voivat hyödyntää tehdessään omia hankinta- ja investointipäätöksiä.

Hankkeen yhteystiedot: Jari Vierimaa, Maaseutujohtaja, AgroTeknoa Jokilaaksoihin (jari.t.vierimaa@nivala.fi) ja Hannu Tölli, Projektipäällikkö, AgroTeknoa Jokilaaksoihin (hannu.tolli@nivala.fi)

Kuvat: Tuomas Anttila, Uolevi Oristo