Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pohjois-Karjalan Siemen Oy tuottaa nurmikasvien ja viljojen kauppasiementä – yritys käyttää siementen korjuussa erikoiskalustoa

Pohjois-Karjalan Siemen Oy on hankkinut nurmisiementen sadonkorjuuseen erikoiskalustoa, jota käytetään omilla viljelyksillä ja sopimusviljelijöille tehtävässä urakoinnissa.
Pohjois-Karjalan Siemen Oy:llä on ajettava, siemennurmille sopiva Shelbourne Reynolds Macdon -niittokone, jossa käytetään koneen alkuperäisen leikkuupöydän lisäksi Kverneland-etuniittokonetta. Käytettynä hankitusta koneesta on poistettu murskainosa. Koneen lautaset niittävät märkää apilakasvustoa paremmin kuin sormipalkkiterä.
Pohjois-Karjalan Siemen Oy:llä on ajettava, siemennurmille sopiva Shelbourne Reynolds Macdon -niittokone, jossa käytetään koneen alkuperäisen leikkuupöydän lisäksi Kverneland-etuniittokonetta. Käytettynä hankitusta koneesta on poistettu murskainosa. Koneen lautaset niittävät märkää apilakasvustoa paremmin kuin sormipalkkiterä. Kuva: Uolevi Oristo

Pohjois-Karjalan Siemen Oy:n valikoima on laaja viljasta nurmikasveihin. Yrityksellä on omien viljelysten lisäksi runsaasti sopimusviljelijöitä. Perinteisesti sopimusviljelijät ovat hoitaneet kaikki viljelytoimenpiteet itse, mutta kasvava joukko teettää ainakin osan viljelytöistään urakoitsijalla. Pohjois-Karjalan Siemen Oy urakoi kaikkia (lähiseudulla olevien) sopimusviljelijöidensä tarvitsemia töitä. Varsinkin nurmikasvien sadonkorjuu teetetään usein ulkopuolisella, koska se onnistuu parhaiten käyttämällä erikoiskalustoa.

Pohjois-Karjalan Siemen Oy:

  • Yritys tuottaa nurmikasvien ja viljojen kauppasiementä sekä tavanomaiseen että luomuviljelyyn
  • Liperissä sijaitseva, Osmo ja Riikka Koposen omistama pakkaamo kuuluu Tilasiemen-ketjuun
  • Siementä tuotetaan Koposen omilla ja sopimusviljelijöiden pelloilla yhteensä 900–1 000 hehtaarin alalla
Pellolle kuivumaan niitetty karho puidaan leikkuupuimurilla, jonka  tavanomaisen leikkuupöydän tilalle on kiinnitetty mattokuljettimella varustettu noukin. Pohjois-Karjalan Siemen Oy:n Shelbournen noukkimessa on sovitteet New Hollandin leikkuupöydälle. Osmo Koponen hankki CH 7.70 hybridipuimurin, jossa kohlimet on korvattu kahdella vastakkain pyörivällä puintirummulla.
Pellolle kuivumaan niitetty karho puidaan leikkuupuimurilla, jonka tavanomaisen leikkuupöydän tilalle on kiinnitetty mattokuljettimella varustettu noukin. Pohjois-Karjalan Siemen Oy:n Shelbournen noukkimessa on sovitteet New Hollandin leikkuupöydälle. Osmo Koponen hankki CH 7.70 hybridipuimurin, jossa kohlimet on korvattu kahdella vastakkain pyörivällä puintirummulla. Kuva: Uolevi Oristo
Shelbournen Reynoldsin leikkuupöytä on pikakiinnitteinen, koska sitä kuljetetaan siirtovaunussa. Siksi Kvernelandiin sovittaminen onnistui helposti. Murskaimeen on tehty asennusrunko, jossa on vastaavat kiinnikkeet kuin alku- peräisessä pöydässä. Työlaitteen vaihto sujuu siten nopeasti. Peruskoneen nostovoima ja omapaino riittävät hyvin, koska murskainosa on poistettu.
Shelbournen Reynoldsin leikkuupöytä on pikakiinnitteinen, koska sitä kuljetetaan siirtovaunussa. Siksi Kvernelandiin sovittaminen onnistui helposti. Murskaimeen on tehty asennusrunko, jossa on vastaavat kiinnikkeet kuin alku- peräisessä pöydässä. Työlaitteen vaihto sujuu siten nopeasti. Peruskoneen nostovoima ja omapaino riittävät hyvin, koska murskainosa on poistettu. Kuva: Uolevi Oristo
Pohjois-Karjalan Siemen Oy käyttää koukkulavoja sadon kuljetukseen omilta pelloilta ja sopimusviljelijöiltään kuivaamolle. Osa lavoista on varustettu tuuletuspohjalla, mikä mahdollistaa puintituoreen sadon varastoinnin ennen sen kuivatusta. Koukkulavoja siirretään omalla kuorma-autolla ja sen perävanulla.
Pohjois-Karjalan Siemen Oy käyttää koukkulavoja sadon kuljetukseen omilta pelloilta ja sopimusviljelijöiltään kuivaamolle. Osa lavoista on varustettu tuuletuspohjalla, mikä mahdollistaa puintituoreen sadon varastoinnin ennen sen kuivatusta. Koukkulavoja siirretään omalla kuorma-autolla ja sen perävanulla. Kuva: Uolevi Oristo

Kaksivaiheinen sadonkorjuu

Osmo Koponen korjaa nurmikasvien siemenet useimmiten kahdessa vaiheessa: kasvusto niitetään ensin karhelle kuivumaan, minkä jälkeen se puidaan noukkimella varustetulla leikkuupuimurilla. Puinti on helpompaa ja satoa saadaan yleensä hieman enemmän talteen, koska kuivahtaneen kasvuston puinti on helpompaa ja tappiot pienemmät kuin kasvutuoreen sadon korjuussa. Kaksivaiheisessa korjuussa käytetään ajettavaa konetta, joka niittää kasvuston karhelle kuivumaan, tämä konetyyppi tunnetaan myös nimellä swather tai windrower (karhotin, ks. KV 14/2015). Leikkuupöydässä on sormipalkkiterä, kaatokela ja mattokuljetin, joka kuljettaa kasvuston koneen keskelle ja jättää sen ilmavalle karholle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sormipalkkiterä ei ole paras vaihtoehto tiheän ja vahvan apilakasvuston niittoon varsinkaan märissä olosuhteissa, minkä vuoksi Osmo Koponen on sovittanut ajettavaan Shelbourne Reynolds Mentor -koneeseensa Kvernelandin3636 FT -niittomurskaimen, jonka työleveys on 3,6 m. ” Niitimme ennen apilakasvustoja traktorilla ja niittomurskaimella, mutta yhdistelmä on niin painava, että traktorin renkaat rikkovat pellon pintaan märissä olosuhteissa. Shelbourne-Reynolds jättää huomattavasti pienemmät jäljet, koska se painaa vain pari tonnia ilman leikkuupöytää” kertoo Osmo Koponen. ”Ohjaamosta on parempi näkyvyys etuniittokoneelle kuin traktorista, niittokone on myös huomattavasti ketterämpi kuin traktori. Noin 100 hv teho riittää vielä kohtuullisen ajonopeuden saavuttamiseen, koska murskain on poistettu.”

Pohjois-Karjalan Siemen Oy ja Pyhäselän pakkaamo ovat niin tyytyväisiä kahdessa vaiheessa tapahtuvaan siemennurmien sadon korjuuseen, että he päättivät ostaa toisen ajettavan niittokoneen. Käytettynä ostettu kone on vastaavanlainen Shelbourne Reynolds kuin nykyinen kone. Niittokapasiteettia tarvitaan, koska viljelyalat ovat kasvaneet. Korjuuvarmuus lisääntyy ja siirtoihin kuluva aika vähenee, kun käytössä on kaksi samanlaista konetta.

Lue myös Pohjois-Karjalan Siemen Oy:n lajittelutähteillä lämpiävästä kuivurista:

Pohjois-Karjalan Siemen Oy:n Mepu-kuivuria lämmitetään lajittelutähteillä – lajittelutähteen polttaminen osoittautui kokonaistaloudellisesti kannattavimmaksi vaihtoehdoksi