Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Luomuviljelijä Osmo Koponen pitää johtamista ja yhteistyötä maatalouden menestymisen edellytyksinä – kaikkea ei tehdä itse vaan yhteistyössä naapureiden kanssa

35-vuotias Osmo Koponen pitää siementilaa ja -pakkaamoa, joka kuuluu Tilasiemen-ketjuun. Peltoa luomuviljelijällä on viljelyksessä 240 hehtaaria.
Kuva: Eemeli Linna
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Millaista on olla viljelijänä nyt?

Viljelijöihin kohdistuva kritiikki menee yli ymmärryksen. Ei käy järkeen, että Keski-Suomalainen viljelijä saastuttaa Itämerta, mutta rannikkokaupunkien hulevedet eivät ole ongelma. Eivät viljelijät halua peitellä faktoja, mutta ilmapiiri ei kannusta. Nyt on erityispaha vuosi, kun on huono sato ja kustannukset laukkaavat.

Mitkä ovat menestymisen edellytyksiä?

Viljelijällä pitäisi olla johtamisen kulttuuri, kuten yrityksillä. Se on myös yksi jaksamisen edellytys. Tarvitaan selkeä näkemys, mikä on oman tilan tärkein tehtävä, ja on keskityttävä toimintoihin, jotka ovat kannattavia. Tilojen kannattavuustekijät eroavat toisistaan aina maalajeista lähtien.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Me emme tee kaikkea itse, vaan olemme yhteistyössä lähimpien viljelijöiden ja naapureiden kanssa. Myös Tilasiemen-ketjuun kuuluminen avaa myös yhteistyömahdollisuuksia.

Miksi maatalouden kannattavuus on heikko?

Maatiloilla riskien hallinta ja kustannusrakenne ovat heikkoja. Viljelijä ei voi luottaa, että joku paikkaa, jos satoriski konkretisoituu. Huono vuosi tulee olla nollavuosi, mutta normaalina vuonna on kerättävä puskuria huonoja varten.

Jos jo tehdyssä investoinnissa kustannusrakenne on määritelty väärin, peltoa ei pitäisi vuokrata investoinnin tueksi liian kalliilla, tai peli on menetetty.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miten aiot kehittää toimintaa?

Meillä on hyvä yhteistyö ja olemme Tilasiemen-ketjussa. Nämä luovat mahdollisuuksia kasvaa hallitusti ja tehdä harkittuja kannattavia investointeja. Sillä tiellä aiomme jatkaa.

Lue myös edellinen Hän-esittely:

Juhani Arola on työskennellyt ruiskutuslaitteiden parissa yli 50 vuotta – ruiskutuspumppujen korjauksen maailmanmestaruuskisoissa tuli pronssia