Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uutta sekä Okrassa että Viljelymenetelmäkentällä

Kuva: Jussi Knaapi
Kuva: Jussi Knaapi
Kuva: Jussi Knaapi

Koneviestin viljelytekniikan kehittämisen saralla tarjoamme sekä aivan uutta tietoa että myös kertausta tähän saakka opitusta.

Koneviestin Okra-osastolla on teemana: Tietoa pintaa syvemmältä. Olemme keväällä skannanneet Loimaan Viljelymenetelmäkentän lohkot kahdella uudella tavalla ja molemmat tekniikat ovat esillä osastollamme.

Ranskalainen GeoCarta omaa pitkän kokemuksen maaperän ominaisuuksien kartoittamisesta. Työvälineenä he käyttävät maaperän resistiivisyyden mittalaitetta, jota vedetään tyypillisesti mönkijällä. Menetelmä kartoittaa maaprofiilin geologisia ominaisuuksia aina 2 metrin syvyyteen saakka. Oleellinen osa prosessia on referenssimaanäytteiden tarkastelu sekä paikan päällä että laboratoriossa. Normimittauksista poiketen maaprofiilin erilaiset lajitteet seulotaan esiin ja saadaan erittäin tarkka kuva maaperän fysikaalisista ominaisuuksista ja esimerkiksi veden varastointikapasiteetista ja hyödynnettävyydestä. GeoCartalla on monikymmenvuotinen kokemus alalta, ja tätä kokemusta olemme saaneet hyödyntää nyt myös Suomessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Osastolla on esillä myös Versitech/Wintex-laitteisto, joka yhdistää samaan työyksikköön sekä pellon skannauksen että 3D-maanäytteen oton. Vuodelta 2016 tuttu Veris SMP3 -skanneri mittaa maaperän ominaisuuksia EC- eli sähkönjohtavuusmenetelmällä, sekä antaa estimaatin ruokamultakerroksen multavuudesta ja pH-arvoista. Wintex 3000 -maanäyteautomaatti ottaa referenssinäytteet 0–90 sentin syvyydestä jakaen osanäytteet kolmeen säädettävissä olevaan kerrokseen.

Molempien tekniikoiden laitteet ja operaattorit ovat paikalla koko näyttelyn ajan, joten yleisöllä on hyvä mahdollisuus syventyä aiheeseen. Maaperäskannuksen tavoitteena on antaa viljelyn suunnitteluun ja toteuttamiseen uusia ideoita ja mahdollistaa paikkakohtaisen viljelyn kehittämistä ”tyvestä puuhun”-menetelmällä.

Kierros Viljelymenetelmäkentällä

Viljelymenetelmäkenttä Novida-ammattiopiston ja lukion koulutilalla on Okran vierailukohde. Vuodesta 2006 alkaen olemme keränneet kentältä aineistoa sekä muokkaus että suorakylvömenetelmistä. Syksyllä 2018 perustimme kentälle Suomen ainoan ”reunasta reunaan” maanparannekokeen. Siinä on mukana kaikki tärkeimmät pellon ympäristöstatukseen parantamiseen tarjolla olevat ns. ”ostopanos”-menetelmät: kalkit, kipsit, kuidut, biohiilet ym. Esittelemme kentällä myös maaparannekokeen alkuvaiheen tuloksia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Opastetut kierrokset kentällä alkavat joka päivä kahdesti klo 15 ja 17. Perjantaina kierrokset alkavat Niittokauha-työnäytöksen jälkeen.

Tuomas Levomäki: Siemenkäsittelykoe

Viljelymenetelmäkokeen viereisellä lohkolla testataan eri peittausaineiden vaikutuksia mallasohraan kasvukaudella 2019. Perinteisten kemiallisten peittausaineiden rinnalle markkinoille on tullut luonnonmukaisia menetelmiä. Nämä soveltuvat käytettäväksi myös luomuviljelyssä. Koeruudut ovat: 1. Käsittelemätön 2. Kultakasvu Ohra Premium 3. HMR-Lignaanipeittaus ja 4. Bariton + Yara Mantrac. Lignaanipeittaus ei ole vielä markkinoilla oleva menetelmä, mutta sen vaikutuksia viljalla selvitetään. Koeruudut kylvettiin 6. päivä toukokuuta. Lajike on RGT Planet, kylvömäärä 300 kg/ha. Lannoitteena koeruuduilla on Yaran Pellon Y-20 (27-2-3) ja määrä kylvön yhteydessä oli 300 kg/ha. Tässäkin kokeessa käytämme jaettua lannoitusta ja ensimmäinen lisälannoitus, lisätyppeä 50 kg/ha Yara Bela Sulfania, tehtiin 8.päivä kesäkuuta.

Lue myös, mitä Koneviestin Viljelymenetelmäkokeessa tapahtuu Okrassa !