Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kevätaurinko sai väen Ryskypäiville Ylivieskaan – onko pahin maataloudessa takana?

Traktorikauppa on hiljaista, mutta tarjouksia kysytään. Uusi välirahaluokka ja korkotaso siirtää traktorikauppaa. Työkonekauppa on traktorimyyntiä virkeämpää.
Joskinilta Ryskypäivillä oli esillä kippivaunu, kuivalantavaunu vaakapurkukeloilla ja määränsäätöautomatiikalla, sekä Drakkar-mattopurkuvaunu. Haka Center toimii yhtenä Joskin-koneiden maahantuojana E-P:n Kone ja Tarvike Ky:n ja Loimitraktori Oy:n kanssa. Haka Center on aloittanut tammikuussa myös Pronar-maatalouskoneiden maahantuojana. Serco-kiinteistönhoitotyökoneet ovat Haka Centerillä paikallisessa edustuksessa.
Joskinilta Ryskypäivillä oli esillä kippivaunu, kuivalantavaunu vaakapurkukeloilla ja määränsäätöautomatiikalla, sekä Drakkar-mattopurkuvaunu. Haka Center toimii yhtenä Joskin-koneiden maahantuojana E-P:n Kone ja Tarvike Ky:n ja Loimitraktori Oy:n kanssa. Haka Center on aloittanut tammikuussa myös Pronar-maatalouskoneiden maahantuojana. Serco-kiinteistönhoitotyökoneet ovat Haka Centerillä paikallisessa edustuksessa. Kuva: Eemeli Linna
Ylivieska
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ryskypäivät

  • Kone- ja maatalouskaupan tapahtuma Ylivieskassa paikallisissa liikkeissä. Näyttelyalueena on myös Savari-keskuksen piha-alue.
  • Rysky sai alkunsa kun kymmenkunta ylivieskalaista maatalouskoneliikettä piti yhteisen markkinapäivän keskitalven hiljaisen kauppatilanteen piristämiseksi.
  • Mukana on järjestäjän mukaan satakunta yritystä ja näytteilleasettajia ympäri Suomea.

Ylivieskan Ryskypäivät pidettiin maalis-huhtikuun vaihtuessa. Tapahtuman yleistunnelma antoi vaikutelman, että nyt on palattu pandemiaa edeltävään aikaan, sillä vieraita oli selkeästi edellisvuosia enemmän. Edellisvuosista poiketen myös lauantaina oli paljon vieraita, myös ammattilaisia. Aurinkoinen kevätsää osaltaan houkutteli lähtemään Ryskypäiville.

Konekauppiailta saatiin kuulla, että joitakin traktori- ja työkonekauppoja saatiin maaliin Ryskypäivien aikana. Lisäksi oli merkillepantavaa, että tarjouksia laskettiin jopa yllättävän pitkän etäisyyden päähän Ylivieskan talousalueelta. Ryskypäiville tultiin tänä vuonna kaukaakin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Konekaupan näkymät

Traktoreiden kovien hinnankorotusten ja korkojen nousun vuoksi uusien traktoreiden myynnin arvioidaan väistämättä jäävän jonkin verran vuoden 2022 rekisteröintimäärästä. Traktorikauppiaat ovat kyllä laskeneet aktiivisesti tarjouksia koko alkuvuoden, mutta valmiita kauppoja on saatu viime vuotta varovaisemmin. Uusien traktoreiden myynnissä ikään kuin totutellaan uuteen välirahaluokkaan, mikä väistämättä siirtää jonkin verran traktorikauppoja.

Toimitusajat traktoreissa ovat edelleen pitkät. Niinpä traktorimyyjät joutuvat ottamaan huomioon, että vaihtokone on pihaan tullessaan huomattavasti enemmän ajettu kuin kaupantekohetkellä. Se lisää vaihtokoneen hinnan arvioinnin vaikeutta ja riskiä.

Työkonekauppaa tehdään konekauppiaiden mukaan tällä hetkellä virkeämmin kuin traktorikauppaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viljelijöiden tunnelmat

Maatalousyrittäjien tunnelmat ovat kohenemaan päin viime vuoden kustannuskriisin jälkeen. Tuottajahinnat ovat vihdoin alkaneet nousta yleisen kustannustason nousun seurauksena, vaikka haasteitakin edelleen on.

Traktorimyyjistä näyttää siltä, että nuoret viljelijät tekevät aiempia sukupolvia enemmän kannattavuuslaskemia investointipäätösten tueksi. Lisäksi nuoret panostavat luotettaviin ja pitkäaikaisiin kumppanuuksiin tuotantopanosten hankinnoissa. Koneet, tarvikkeet ja muut tuotantopanokset halutaan hankkia toimijalta, jonka arvellaan olevan vielä vuosienkin jälkeen aktiivisesti toiminnassa. Hyvä muistutus asiasta olivat energiakriisin aiheuttamat sähköyhtiöiden konkurssit vuoden 2022 aikana.

Maaseudulla usko tulevaisuuteen on kuitenkin kova.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kannuslainen Jouko Pesonen on hakenut CE-merkintää ja hyödyllisyysmallisuojaa laitteelle, jolla klapit voidaan pakata paalinsidontaverkolla lavalle suoraan purkuelevaattorista. Kun lava on täynnä, tukitangot nostetaan 3 metrin korkuisella nosturilla pois ja klapilava voidaan siirtää trukkipiikeillä. Periaate on, ettei klapeihin tarvitsisi koskea käsin.
Kannuslainen Jouko Pesonen on hakenut CE-merkintää ja hyödyllisyysmallisuojaa laitteelle, jolla klapit voidaan pakata paalinsidontaverkolla lavalle suoraan purkuelevaattorista. Kun lava on täynnä, tukitangot nostetaan 3 metrin korkuisella nosturilla pois ja klapilava voidaan siirtää trukkipiikeillä. Periaate on, ettei klapeihin tarvitsisi koskea käsin. Kuva: Eemeli Linna
Maatilan Kone esitteli Betec Hilly -vetovannasmultaimen syöttöletkulevitykseen. Syöttöletkun tuki on koneen vieressä lavalla. Hilly-mallissa on 38 mm:n lieteletkut. Digi Device -ohjain käyttää CAN-väylää. Se määrittelee ajonopeuden, virtausanturin ja työleveyden avulla levitysmäärän hehtaarille. Levittimessä on oma hydrauliventtiilistö. Työleveydet 12–21 m.
Maatilan Kone esitteli Betec Hilly -vetovannasmultaimen syöttöletkulevitykseen. Syöttöletkun tuki on koneen vieressä lavalla. Hilly-mallissa on 38 mm:n lieteletkut. Digi Device -ohjain käyttää CAN-väylää. Se määrittelee ajonopeuden, virtausanturin ja työleveyden avulla levitysmäärän hehtaarille. Levittimessä on oma hydrauliventtiilistö. Työleveydet 12–21 m. Kuva: Eemeli Linna
Uddeholm esitteli Taurus-kulutusterän talvikunnossapitoon. Reikäjako on normaalista 305-jaosta poiketen 152 mm. Terän etureunassa on lattaprofiili, joka suojaa terän hampaita ja jättää hammasterää siistimmän jäljen. Latta myös estää hiekkaa syömästä terärunkoa kovametallin ympäriltä. Taurus on patentoitu 2022. Jälleenmyyjä Agco-Suomi Oy.
Uddeholm esitteli Taurus-kulutusterän talvikunnossapitoon. Reikäjako on normaalista 305-jaosta poiketen 152 mm. Terän etureunassa on lattaprofiili, joka suojaa terän hampaita ja jättää hammasterää siistimmän jäljen. Latta myös estää hiekkaa syömästä terärunkoa kovametallin ympäriltä. Taurus on patentoitu 2022. Jälleenmyyjä Agco-Suomi Oy. Kuva: Eemeli Linna
Tapio 350 -sykeharvesteri painaa 285 kg ja sen virtausvaatimus on 80 l/min 160 barin paineella. Suurin katkaisuläpimitta on 350 mm ja suurin karsittava runko on 300 mm. Riuttolehto Oy:n toimitusjohtaja Esa J. Ahopelto kertoo, että tulossa on uusi harvesteri, jossa on myös syketoiminto hankalia runkoja varten. Uutuuden hydrauliikan tuottovaatimus on 120 l/min.
Tapio 350 -sykeharvesteri painaa 285 kg ja sen virtausvaatimus on 80 l/min 160 barin paineella. Suurin katkaisuläpimitta on 350 mm ja suurin karsittava runko on 300 mm. Riuttolehto Oy:n toimitusjohtaja Esa J. Ahopelto kertoo, että tulossa on uusi harvesteri, jossa on myös syketoiminto hankalia runkoja varten. Uutuuden hydrauliikan tuottovaatimus on 120 l/min. Kuva: Eemeli Linna
FMG esitteli aiempaa isomman Ivalo 400 -kärkiauran kohteisiin, joissa tie täytyy saada avattua kerta-ajolla. Kokonaisleveys kärkiaura-asennossa on 362 cm ja kokonaisleveys alueaura-asennossa 479 cm. Terän korkeus on korkeimmasta kohdasta 181 cm ja kärjestä 100 cm. Aura painaa 1 370 kg. Ivalo-malleihin saa myös kuorma-autosovitteet. Jälleenmyyjä Agco-Suomi Oy.
FMG esitteli aiempaa isomman Ivalo 400 -kärkiauran kohteisiin, joissa tie täytyy saada avattua kerta-ajolla. Kokonaisleveys kärkiaura-asennossa on 362 cm ja kokonaisleveys alueaura-asennossa 479 cm. Terän korkeus on korkeimmasta kohdasta 181 cm ja kärjestä 100 cm. Aura painaa 1 370 kg. Ivalo-malleihin saa myös kuorma-autosovitteet. Jälleenmyyjä Agco-Suomi Oy. Kuva: Eemeli Linna
Kesla 325T -mallin kärkiohjauksen ohjelmointi on Keslan omaa käsialaa. Kärkiohjauksen anturointi on toteutettu siten, että anturirikon sattuessa nosturi on vielä täysin ohjattavissa manuaalisesti. Kärkiohjauksen sulakkeet, vastukset ja pääterasiat on sijoitettu nosturin kääntölaitteeseen. Agco-Suomi Oy.
Kesla 325T -mallin kärkiohjauksen ohjelmointi on Keslan omaa käsialaa. Kärkiohjauksen anturointi on toteutettu siten, että anturirikon sattuessa nosturi on vielä täysin ohjattavissa manuaalisesti. Kärkiohjauksen sulakkeet, vastukset ja pääterasiat on sijoitettu nosturin kääntölaitteeseen. Agco-Suomi Oy. Kuva: Eemeli Linna
Fendt Rotana 130 F -yhdistelmäpaalaimessa on uutuutena muovisidonta ja lisävarusteena täyttökelkka, joka helpottaa muovirullien nostamista revolverikasettiin. Kasettiin mahtuu kolme muovirullaa. Kammioon on myös kietoutumisen esto hankalia olosuhteita varten. Paalikoko on 125 cm ja noukkimen leveys 2,4 m. Sullojan halkaisija on 520 mm. Agco-Suomi Oy.
Fendt Rotana 130 F -yhdistelmäpaalaimessa on uutuutena muovisidonta ja lisävarusteena täyttökelkka, joka helpottaa muovirullien nostamista revolverikasettiin. Kasettiin mahtuu kolme muovirullaa. Kammioon on myös kietoutumisen esto hankalia olosuhteita varten. Paalikoko on 125 cm ja noukkimen leveys 2,4 m. Sullojan halkaisija on 520 mm. Agco-Suomi Oy. Kuva: Eemeli Linna
Ryskypäivien yhteydessä pidettiin myös koneiden ja työkalujen huutokauppa ilman pohjahintaa. Huutokauppa veti mukavasti yleisöä. Huutokaupassa myytiin painepesuri, märkä-kuivaimuri, kuomukärry, takalana sekä muita työkaluja ja laitteita. Arvokkain huutokaupattu laite oli Solis 16 -pientraktori.
Ryskypäivien yhteydessä pidettiin myös koneiden ja työkalujen huutokauppa ilman pohjahintaa. Huutokauppa veti mukavasti yleisöä. Huutokaupassa myytiin painepesuri, märkä-kuivaimuri, kuomukärry, takalana sekä muita työkaluja ja laitteita. Arvokkain huutokaupattu laite oli Solis 16 -pientraktori. Kuva: Juho Nivala