Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ryskypäivät Ylivieskassa - viljanviljelyn odotukset paranevat, mutta karjatalouden työkonekauppa on aivan pysähdyksissä. Uutuuksiakin esiteltiin.

Ylivieskassa Ryskypäivillä oli vilkasta keskustelua aprillipäivänä. Viljelijöiden keskuudessa vallitsi odottava tunnelma. Bednar julkaisi olkiäkeen ja KK-Module kolmiakselisen lietevaunun.
Olkiäkeen piikkien alkuosa on kierretty poikittaisen kiinnitystangon ympärille. Piikkikulmaa säätämällä määritellään piikin aggressiivisuus. Kone kulkee Trash Cutter -veitsirullan ja piikkien varassa. Olkiäes on tarkoitettu kasvipeitteiseen viljelyyn ja suorakylvöön.
Olkiäkeen piikkien alkuosa on kierretty poikittaisen kiinnitystangon ympärille. Piikkikulmaa säätämällä määritellään piikin aggressiivisuus. Kone kulkee Trash Cutter -veitsirullan ja piikkien varassa. Olkiäes on tarkoitettu kasvipeitteiseen viljelyyn ja suorakylvöön. Kuva: Eemeli Linna
Ylivieska

Viljelijöillä oli turbulenttisen maailmantilanteen vuoksi aika odottavat tunnelmat. Useissa viljelijäporukoissa kuultiin keskusteltavan Ukrainan sodasta, sen vaikutuksesta viljan hintaan, sekä nopeasti kohonneista tuotantokustannuksista. Alkutuotannon merkitys nähtiin korostuneen.

Vaikka taloudellinen riski on kohonneiden kustannusten vuoksi totuttua suurempi, normaalisadon myötä viljanviljelijälle jäisi näillä näkymin viime vuosia parempi tulos.

Traktorikaupan tilasta kevään aikana kuultiin parikin nimetöntä arviota. Viisi viikkoa ennen Ukrainan konfliktin alkamista myytiin vähemmän traktoreita kuin viisi viikkoa sen jälkeen. Tuotantokustannusten ja hintojen ei uskota laskevan, vaan hinnannousupaineet jatkuvat.

Työkonekauppa tuntui olevan traktorikauppaa rauhallisempaa, ja karjatalouden osalta se on täysin pysähdyksissä.

Olkiäes Bednarilta

AgriToukola Machinery Oy esitteli Bednarin Striegel-Pro PN9000 olkiäkeen. Äkeen etureunassa on veitsirulla eli Trash Cutter, jonka halkaisija on 310 mm. Veitsiä on kierroksella kuusi ja ne ovat hiukan vinottain, jotta tärinää ei muodostu ja rulla pyörisi tasaisesti. Rullan jälkeen äkeessä on viidessä rivissä nivellettyjä 16 mm piikkejä, joiden pituus on 700 mm. Työskenneltäessä kone kulkee piikkien ja veitsirullan varassa. Piikkien kulmalla säädetään piikkien aggressiivisuutta, mikä vaikuttaa oljen leviämiseen ja muokkausvaikutukseen.

Konetta säädetään kolmella kaksitoimisella hydraulilohkolla. Yksi taittaa kuljetusasentoon, toinen säätää veitsirullan korkeutta ja kolmas piikkikulmaa ja kääntää piikit ylös runkoa vasten kuljetusasennossa. Piikkikulman säädössä mekaanisella vastakappaleella määritellään, miten paljon piikit avautuvat äkeen rungosta alaspäin. Yhdeksänmetrisen koneen paino on 3 180 kg etuosan veitsirullalla varustettuna.

Etuosan veitsirulla voidaan korvata myös pitkittäin ajosuunnassa leikkaavilla kiekkoleikkureilla tai latapiikeillä. Taakse on mahdollista saada jälkihara ja koneen päälle piensiementen kylvöyksikkö.

Olkiäkeen etureunassa on Trasch Cutter -veitsirulla, jonka halkaisija on 310mm. Se voidaan korvata myös leikkaavilla kiekoilla tai etulatalla. Kone vaatii 3 kaksitoimista hydrauliikkalohkoa traktorilta. Bednarin Striegel-Pro PN9000 -olkiäkeen työleveys on yhdeksän metriä. Kone painaa 3 180kg.
Olkiäkeen etureunassa on Trasch Cutter -veitsirulla, jonka halkaisija on 310mm. Se voidaan korvata myös leikkaavilla kiekoilla tai etulatalla. Kone vaatii 3 kaksitoimista hydrauliikkalohkoa traktorilta. Bednarin Striegel-Pro PN9000 -olkiäkeen työleveys on yhdeksän metriä. Kone painaa 3 180kg. Kuva: Eemeli Linna

AgriToukola Machineryn myyntipäällikkö Olli Soron mukaan olkiäkeellä ajetaan heti puinnin jälkeen, mielellään viistoon puintisuuntaan nähden, jotta piikit levittävät kasvimassan tasaisesti peltoon.

Äes on tehty tukemaan kasvipeitteistä viljelyä ja suorakylvöä. Äkeen etureunassa olevan veitsirullan tehtävä on pätkiä kasvijätettä, jotta piikit pystyvät levittämään sen tasaisesti pitkin peltoa. Piikit piirtävät maan pintaa rikki, jonka tavoitteena on saada rikkakasvit sekä puintihäviönä peltoon jääneet siemenet itämään ennen talven tuloa. Näin olkiäes nopeuttaisi olkimassan maatumista syksyllä sekä maan lämpenemistä keväällä, jotta kylvämään pääsisi aiemmin keväisin kasvipeitteisessä viljelyssä.

Olkiäkeen tarpeellisuus kulminoituu siihen, pääseekö kylvöille siinä määrin aiemmin, jotta satoriski olisi pienempi ja sadon taloudellinen lopputulos olisi parempi erilaisissa olosuhteissa.

Lietevaunut myös kolmiakselisena

KK-Modulen kolmiakselinen lietevaunu on pakko-ohjattu. Säiliötilavuudet ovat 22 ja 25 kuutiota. Pumppukuormain on ollut jo pitempään valmistuksessa. Runko nousee säiliön sisälle, vaikka säiliö ei ole osana kantavaa rakennetta.
KK-Modulen kolmiakselinen lietevaunu on pakko-ohjattu. Säiliötilavuudet ovat 22 ja 25 kuutiota. Pumppukuormain on ollut jo pitempään valmistuksessa. Runko nousee säiliön sisälle, vaikka säiliö ei ole osana kantavaa rakennetta. Kuva: Eemeli Linna

KK-Module Oy esitteli KK-Module-lietevaunun kolmiakselisen mallin. Säiliökoot ovat 22 ja 25 m. Pakko-ohjaus on toteutettu mekaanisella reaktiotangolla, joka kiinnitetään traktorin runkoon. Reaktiotangolta saadaan ohjausliikkeet hydraulisesti renkaille, jolloin ensimmäinen ja viimeinen akseli ovat ohjaavia. Rengaskoolla 850/50R32 vaunu on noin 325 cm leveä. Akselisto on ADR:n valmistama.

Vaunun runko on osittain integroitu säiliön sisälle, mutta säiliö ei ole osana kantavaa rakennetta. Runkopalkin korkeus kasvaa vaunun etuosasta taaksepäin osittain sisälle, jolloin vaunun kokonaiskorkeus on voitu pitää matalana. Ratkaisu on perusteltu, koska runkoon kohdistuvat vääntövoimat ovat suurimmillaan pyörien kohdalla. Lisäksi runko kantaa myös lietteen levityspuomin.

Vaunu varustetaan aina keskipakopumpulla, jonka yläpuolelle on asennettu sähköinen virtausanturi. Kolmitieventtiilillä säädetään multaimelle ohjattavaa lietteen virtausta pumpun kierrosluvun ja ajonopeuden mukaisesti. Pumpun maksimituotto on lietteen viskoositeetistä riippuen 8 – 10 m³/min 750 rpm pyöritysnopeudella.

Pumppukuormain on KK-Module Oy:n omaa käsialaa. Se painaa noin 1 000 kg. Valmistajan mukaan kolmiakselisen vaunun omapaino 15 metrin Bomech -levityspuomilla ja pumppukuormaimella on noin 12 000 kg, josta multaimen osuus on noin 1 600 kg.

Hydrauliikkaventtiilit on piilotettuna vaunun vasemmalle kyljelle metallilaatikkoon suojaan pölyltä, kosteudelta ja lialta. Sähköhydrauliset solenoidit ovat Bosch-Rexrothilta ja kuormainta ohjataan proportionaalisesti. Sekä LS-hydrauliikka, että jatkuva öljynkierto voidaan kytkeä.
Hydrauliikkaventtiilit on piilotettuna vaunun vasemmalle kyljelle metallilaatikkoon suojaan pölyltä, kosteudelta ja lialta. Sähköhydrauliset solenoidit ovat Bosch-Rexrothilta ja kuormainta ohjataan proportionaalisesti. Sekä LS-hydrauliikka, että jatkuva öljynkierto voidaan kytkeä. Kuva: Eemeli Linna

KK-Module lietevaunuissa käytetään sähköhydraulista ohjausjärjestelmää, jossa venttiilit ovat Bosch Rexrothilta. Hydrauliikassa on myös aina vakiona painesuodatin. Hydrauliikan saa helposti toimimaan sekä jatkuvalla kierrolla, että LS-hydrauliikalla. Kuormaimen hydraulliikka on proportionaalinen, jotta hallinta on tarkempaa.

Koneviesti kokeili vastikään KK-Modulen kaksiakselista vaunua, artikkeli on julkaistu numerossa 3/2022.