
Kylvökoneet suoramyyntiin - Tume-Agri Oy


Tume ja K-maatalous juhlivat vuoden 2016 Kone-Agriassa 50 vuotta kestänyttä yhteistyötä. Konekaupan tilanne on sen jälkeen muuttunut ratkaisevasti, sillä tanskalainen Danish Agro ja ruotsalainen Lantmännen ovat ostaneet K-ryhmän maatalous- ja konekaupan.
Yli 50 vuotta kestäneen yhteistyön katkeaminen on vakava juttu, toteavat Tume-Agri Oy:n hallituksenpuheenjohtaja Heikki Sola ja toimitusjohtaja Patrik Jungarå. Toisaalta konekauppa on muuttunut niin paljon, että nyt on oikea aika ottaa askel eteenpäin.
Valmistajan panos konekaupassa on kasvanut koko 2000-luvun ajan kovaa tahtia. Myytävien koneiden keskihinta on noussut ja samalla kappalemääräinen myynti on laskenut. ”70- ja 80-luvulla yksittäinen kauppias saattoi tilata ennakkoon 100 kylvölannoitinta, jolloin keskusliikkeellä oli tärkeä rooli rahoittajana ja logistiikan hoitajan”, toteaa Heikki Sola. ”Nykyään lähes jokainen kone myydään erikoisvarusteltuna, minkä vuoksi tehtaan edustaja osallistuu lähes jokaiseen konekauppaan”.
”K-maatalouskauppiaiden palveluksessa on monia hyviä myyntimiehiä, joiden panosta ei ole helppo korvata”, vahvistaa Patrik Jungarå. Keskusliikevetoinen myyntiorganisaatio on kuitenkin sen tarjoamaan myynnin ja markkinoinnin tukeen nähden kallis, minkä vuoksi muutos oli välttämätön.
PEL-Tuotteen kokemukset rohkaisivat päätöksenteossa. ”Vuonna 1987 perustettu PEL-Tuote on koko toimintansa ajan myynyt koneet suoraan suomalaisille isännille”, kertoo toimitusjohtaja Mikko Lappalainen. Hankimme Livakka-koneiden valmistusoikeudet vuonna 2013. Siitä lähtien olemme myyneet myös Livakkaa suoraan asiakkaille.
”Uskon, että Tume-Agri ja PEL- Tuote Oy pystyvät löytämään synenergiaetuja, jotka näkyvät asiakkaalle laadukkaampana tuotteena ja edullisempana hintana”, vakuuttaa Mikko Lappalainen.
Palvelun laatu on tärkeämpi kuin myymälän sijainti
Tumen kotimaan myynnissä tulee työskentelemään kolme henkilöä, jotka hoitavat kotimaan myynnin Itä-Suomea lukuun ottamatta. PEL-Tuoteella on kaksi kenttämyyjää, jotka vastaavat Itä-Suomen Tume-myynnistä. Samalla Tume-Agri ja PEL-Tuote yhdistävät voimavarojaan vientimarkkinoilla palkkaamalla yhteisen myyntihenkilön Unkariin, Romaniaan ja Serbiaan.
Tumen oma henkilöstö on hoitanut koneiden huollon yhdessä yksityisten huoltoyrittäjien kanssa. Suorat kontaktit asiakkaisiin parantavat myös tiedon kulkua käyttäjiltä suunnittelijoille.
Varaosapalvelu perustuu pitkälti postin palveluihin sekä Tumen omaan varaosamyyntipisteeseen, joka on tehtaan yhteydessä. Varaosamyynti päivystää sesonkiaikoina myös iltaisin ja viikonloppuisin. Päivystysajat löytyvät netistä osoitteesta www.tume- agri.fi.
Vaihtokoneet tullaan keskittämään Tumen ja PEL-Tuotteen toimitiloihin. ”Vaihtokonekauppa on tuttua, sillä olemme kunnostaneet tehtaalla asiakkaiden tai vaihdossa otettuja koneita jo 10 vuoden ajan”, vahvistaa Heikki Sola.
Tume-Agri
Tume-Agrin historia alkaa vuodesta 1948, jolloin Turengin sokeritehdas perusti konepajan valmistamaan työkaluja sopimusviljelijöille. Ensimmäinen kylvölannoitin valmistui 1968.
Sokeritehtaan omistanut Suc- ros myi Tumen vuonna 1986 Nokka-koneille. Toimiva johto osti Nokkakoneista erotetun Tume-Agrin vuonna 2006. PEL- Tuote tuli osakkaaksi vuonna 2017.
Tume-Agri työllistää 70 henkilöä. Yrityksen liikevaihto on 10 miljoonaa euroa. Viennin osuus on noin 70 %, vientimaita on 20.
PEL-Tuote
Tume-Agrin historia alkaa vuodesta 1948, jolloin Turengin sokeritehdas perusti konepajan valmistamaan työkaluja sopimusviljelijöille. Ensimmäinen kylvölannoitin valmistui 1968.
Sokeritehtaan omistanut Suc- ros myi Tumen vuonna 1986 Nokka-koneille. Toimiva johto osti Nokkakoneista erotetun Tume-Agrin vuonna 2006. PEL- Tuote tuli osakkaaksi vuonna 2017.
Tume-Agri työllistää 70 henkilöä. Yrityksen liikevaihto on 10 miljoonaa euroa. Viennin osuus on noin 70 %, vientimaita on 20.
2,3 miljoonan euron investoinnit!
Tume-Agri Oy on investoinut viimeisten viiden vuoden aikana 2,3 miljoonaa euroa. Vuosien aikana on uusittu työstökoneita ja hitsausrobotteja.
Viimeisin investointi on uuden pulverimaalauslinjan rakentaminen. Se on mitoitettu aikaisempaa suuremmille ja painaville, jopa 1,5 tonnin komponenteille. Maalaus- ja pesulinjan yhteispituus on 70 m ja siinä on yhteensä puoli kilometriä kuljetinketjua, joihin osat ripustetaan.
Uusi pulverimaalaamo parantaa tuotteiden korroosiokestävyyttä, ulkonäköä ja siten myös kilpailukykyä entisestään. Aiempi maalaamo rajoitti myös tuotantokapasiteettia.
Uolevi Oristo
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Video: Mika Klapurin konekorjaamolla maataloustyökoneiden määrä on lisääntynyt – ”Jos koneessa havaitsee pienenkin oireen, siihen kannattaa tarttua heti, ettei vika eskaloidu”
- Agritechnica 2023 -näyttelyn traktoriuutuuksissa esillä vaihtoehtoisia polttoaineita ja autonomiaa