
Kuljetus 2023 -näyttelyssä paljon uutuksia esillä – vedystä keskusteltiin kovasti niin osastoilla kuin seminaarissakin
Kuljetusmessut Jyväskylässä
- Messuilla vieraili kolmen päivän aikana 13 000 kävijää.
- Edelliskerran näyttely järjestettiin vuonna 2019.
- Näytteilleasettajia oli yli 200.
- Näyttelyn kokonaispinta-ala oli 27 000 m²
Koville se otti, mutta saatiin ne messut lopulta järjestettyä kahden siirron jälkeen. Alun perin tapahtuma piti järjestää keväällä 2021, mutta koronapandemian vuoksi tapahtuma siirrettiin vuodella eteenpäin. Vuosi 2022 ei vaikuttanut paljoa paremmalta, sillä uusien tuotteiden lanseerauksia oli siirretty eikä komponenttipulan takia ollut kauheasti myytävää. Uusi ajankohta löytyi toukokuulta 2023. Maltti oli valttia, sillä kaikki merkittävät toimijat lopulta olivat mukana messuilla.
Tapahtuman anti kaluston puolesta oli kiitettävä. Esillä oli paljon uutuuksia sekä päivitysmalleja niin kuljetuskaluston kuin erilaisten varusteiden ja tarvikkeiden osalta. Katsottavaa ja koettavaa riitti. Myös kävijöitä oli riittävästi kolmen messupäivän aikana. Tärkeätä oli myös kuulla näytteilleasettajien myönteiset tunnelmat niin messujärjestelyistä kuin itse tapahtuman antia kohtaan. Jatkoa on luvassa vuonna 2025.




Sähköistyminen etenee
Merkittäväksi puheenaiheeksi ja teemaksi nousi kuljetusalan sähköistyminen, vaihtoehtoiset käyttövoimat ja vihreä siirtymä. Tämä näkyi näyttelyosastoilla, sillä oikeastaan vasta nyt käyttövoimamurros ja uudet teknologiat olivat vahvasti esillä osastoilla. Esimerkiksi Citroenia, Peugeotia ja Opelia maahantuovan Auto-Bon Oy:n osastolla oli esillä ainoastaan täyssähköisiä pakettiautoja sekä ensimmäinen vetykäyttöinen pakettiauto Opel Vivaro e-hydrogen.
”Siinä missä ennen korona-aikaa sähköistymisen esiinmarssi oli vasta lupaus tulevasta, on hyötyautojen sähköistyminen nyt konkreettisesti nähtävissä, koettavissa ja ajettavissa. Sähköistymistä nopeuttamalla liikenteen päästöjä voidaan vähentää siten, ettei suomalaisten veroeuroja tarvitse sijoittaa päästöyksiköiden hankintaan muista EU-maista”, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.
Tapahtumassa järjestettiin sähköpakettiautojen koeajoja kaikkina kolmena päivänä. Koeajettavana oli yhteensä yhdeksän erilaista sähköpakettiautoa.



Vetyäkö tankkiin?
Seuraava kuuma puheenaihe on vety, josta keskusteltiin kovasti niin osastoilla kuin avauspäivän seminaarissa. Tero Kallio lähettää Säätytalon hallitusneuvotteluihin terveisiä, että vetykäyttöiset ajoneuvot tulisi ottaa hankintatuen piiriin. ”Harmittavasti vety jäi viime hallituskauden lopulla pois toimenpidepaketista”, hän muistuttaa.
Vedyn tankkausasemaverkostoa aletaan rakentaa, ja jo ensi vuonna on suunnitelmien mukaan Suomessa tankkausasemat ainakin neljällä paikkakunnalla. Näin ikävä ”muna-kana” -tilanne poistuu, kun tarvittava infra tehdään ensin.

Ennakkotietojen mukaan ensimmäiset asemat sijaitsevat Järvenpäässä, Liedossa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Myös muita projekteja on käynnissä ja muutaman vuoden kuluessa vedyn tankkausverkosto laajenee tästäkin. Samalla muistutettiin, että vaihtoehtoisten käyttövoimien laajemman esiinmarssin suurin este alkaa olla raskaan- ja ammattiliikenteen tarvitsema kaasun, vedyn ja sähkön vajavainen jakeluverkosto.

Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Okra 2023: Ennätysmäärä kalustoa ja paljon tarjouksia, mutta maatalouskonekaupassa on epävarmuustekijöitä
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Mahdollisuus löytöihin - Konehuutokauppa Tampereella
- Puolan maatalous numeroina