Korelainen Daedong Engineering on patentoinut erityisesti iskuvasarakäyttöön suunnitellun pikakiinnikkeen. Viisi eri kiinnikettä kattavat konekokoluokat 12–55 tonnia. Toiminta perustuu liittimen sisäisiin linkkuihin, joiden kerrotaan vaimentavan peräti 97 % puomistoon kohdistuvista iskuista, joita saattaa tulla iskuvasarakäytön lisäksi myös seulakauhaa käytettäessä. (AT)
Rototop on ollut markkinoilla jo muutaman vuoden. Nyt kauhanpyörittäjämallisto käsitti kuusi erikokoista pyörittäjää 0,8–35 tonnin kaivinkoneisiin. Rototop on varsinaisesti pelkän pyörittäjän tuotenimi ja myös kallistajan sisältävä kokonaisuus on Rotox. Kallistaja on saksalaiseen tapaan sylinteritön. Näiden varusteiden valmistajayritys on nimeltään Holp GmbH. (JL)
Kaivinkoneiden kauhanpyörittäjät sekä pikakiinnikkeet ovat Pohjoismaissa olleet itsestään selviä varusteita kaikissa muissa paitsi aivan raskaimmissa louhostyömaiden koneissa. Arvion mukaan 95 % nykyisin myytävistä uusista koneista varustetaan kummallakin edellä mainituista varusteista. Keski-Euroopassa ollaan toistaiseksi kaukana tästä.Baumassa tehdyt havainnot viittaavat siihen, että tilanne on nopeasti muuttumassa ainakin Saksassa. Messujen aikana esitetyt kymmenet työnäytökset, joissa koneeseen vaihdettiin pikakiinnikkeiden avulla erilaisia työlaitteita ja kauhanpyörittäjillä tehtiin joutuisasti kaivantoja ja putkiasennuksia, keräsivät runsaasti yleisöä. Katsojat olivat myös pääasiassa selvästi vaikuttuneita näkemästään ja nähtyä kommentoitiin innostuneesti kavereille.Näiden varusteiden tuleva kysyntä on herättänyt myös valmistajat ja se näkyi uusien tulokkaiden määrässä. Tällä aukeamalla on pieni raapaisu Bauman valikoimasta. Valmistajien innostuksella on tässä tapauksessa myös kääntöpuolensa. Erilaisia pikakiinnikkeitä on nyt ainakin parikymmentä. Luku on saatu Baumassa tehdyllä kierroksella, joten on hyvin mahdollista, että jokunen oman kiinnikkeen kehittänyt valmistaja jäi seuraavasta listasta pois: Arden-Equipment, Geith, Hill, LEH, Lehnhoff, Liebherr, Likufix, Martin, Mecalac, Miller, Morin, Neuson, OilQuick, Oriel, Variolock ja tämän lisäksi Pohjoismaissa tutut kiinnikkeet.Kuvassa näkyvän Mecalacin uusi 12 MTX oli ahtaan työympäristön koneena vakuuttava. Se kilpailee samoista asiakkaista kuin JCB:n Hydradig. Tämä näkyi siinä, että molempien koneiden työnäytökset olivat hyvin samankaltaiset. Mecalacin koneessa oli valmistajan oma pikakiinnike, jonka nerokkaana ideana on kaivuvarren ja kauhan kallistinvipujen välissä oleva hydraulisylinteri. (JL)
Saksalainen MTS valmistaa kallistussylinterittömiä rototilttejä, joita on kahta eri mallia. TR18 soveltuu 12–18 tonnisiin koneisiin ja TR26-malli on puolestaan suunniteltu 15–26 tonnisiin kaivureihin. Molempien mallien kallistuskulma on 40 astetta. Rototilttien lisäksi MTS valmistaa mm. tärylätkiä ja toimii suomalaisten Allu-tuotteiden maahantuojana. (AT)
Ratavarusteinen Lännen 8800i hoiti työnäytöskoneen virkaa Kinshoferin osastolla. Ei siis ihme, että Länkkärin kauhanpyörittäjänä oli Kinshoferin NOX, jossa oli lisävarusteena pylväspihdit. Koska koneen varusteisiin kuului myös nosturi ja siinä oleva miehistökori, saattoi tämä Länkkäri kilpailla menestyksekkäästi Bauman työnäytösten kaikkein monipuolisimman työkoneen tittelistä. (JL)
SMP on yhtenä ruotsalaisena valmistajana kilpailemassa Keski-Euroopan uusista asiakkaista. Rototiltin monikäyttöisyyttä osoitti, että yhdessä SMP:N kauhanpyörittäjän ja Klemm Bohrtechnikin poraputken syöttölaitteen kanssa minikaivinkoneella pystyy vaivattomasti vaihtamaan uppoporan putkia. (JL)
HKS on kauhankallistajien ja muiden hydraulisten työlaitteiden valmistajana vanha tekijä. Niin vanha, että yritys mainostaa sen tuotteilla olevan takana 25 vuotta ja hydrauliikan valmistajan yrityksellä itsellään 40 vuotta. HKS:n sylinterittömät kallistajat ovat olleet markkinoilla todellakin pitkään ja niillä on jo Euroopassa kohtalainen tunnettuvuus. Nyt HKS:llä oli tarjottavana täysi sarja sylinterittömällä kallistajalla varustettuja kauhanpyörittäjiä. HKS:n markkinointi teki vaikutuksen esittelemällä selkeästi kaikkiin tärkeimpiin konemalleihin tarjolla olevat tuotteet eri vaihtoehtoineen. (JL)
Korealainen General Breaker tunnetaan Suomessa iskuvasaravalmistajana. GB:llä oli Baumassa näytteillä niiden lisäksi pikakiinnikkeitä. Mallisto käsitti peräti seitsemän kokoluokkaa ja ainakin osaan malleista oli mahdollisuus saada tuplalukitus. (JL)
Engcon esittelu uutta Q-safe-pikalukitusta, jonka kerrotaan olevan maailman turvallisin. Järjestelmän kerrotaan olevan kolminkertaisesti varmistettu, joten työlaitteen virheellisen kytkemisen ei pitäisi olla enää mahdollista. Järjestelmä mm. ilmoittaa ääni- ja valosignaalein väärästä kytkennästä, ja estää koneen käännön käyttämisen. Alkuvaiheessa järjestelmä toimitetaan ainoastaan varoitusjärjestelmällä varustettuna. Q-Safe-kiinnike on vakiona S45-, S50-, S60- ja S70-liittimissä. (AT)
Rotortilt R5 esiteltiin valmistajan uusimpana mallina. Se on tarkoitettu 14–19 tonnin painoisiin koneisiin, mitkä ovat oletettavasti kaikkein tärkein koneryhmä markkinoiden kannalta. Rototiltin osastolla näytöskuljettaja esitteli virtuoosimaisesti tämän laitteen käyttömahdollisuuksia rakennettaessa betonirenkaista koostuvaa sadevesikaivoa. (JL)