
SIMA 2013 -näyttely, Pariisi: Uuden sukupolven esiintulo
Pariisissa helmikuun lopulla järjestetty SIMA-näyttely keräsi reilusti enemmän kävijöitä kuin edellisellä kerralla. Talven päänäyttelyssä oli esillä runsaasti koneita, mutta mullistavat uutuudet puuttuivat.

Agco esitteli Pariisissa uuden Massey Fergusonin 6600-sarjan. Teholuokkia on kaikkiaan kahdeksan välillä 125–185 hv. Moottorina on 4,9-litrainen ja nelisylinterinen Agco Power. 6616 Dyna-6 -malli on tehokkain nelisylinterinen traktori, EPM-lisätehon ansiosta huipputeho on 185 hevosvoimaa ja vääntö nousee 790 newtonmetriin. Agcon mukaan uuden mallisarjan kehitystyössä on lähdetty siitä, että maataloudessa odotetaan tapahtuvan iso murros nuorempien viljelijöiden astuessa remmiin. Näille halutaan tarjota erittäin tehokas, mutta samalla kevyt, ketterä ja maaperää säästävä kone.

Jellinin suoraniittopäällä varustettu noukinvaunu on tarkoitettu isojen karjojen niittoruokintaan. Alusta on kolmeakselinen, joista kaksi on ohjaavia.

Jeantilin automaattinen rehunjakovaunu sai näyttelyn kunniamaininnan. Koneelle opetetaan ajoreitti, minkä jälkeen se osaa liikkua omatoimisesti. Koneessa on tunnistimet esteiden varalta.

Hydracin Vitec-etukuormaajan Autolock-laitteella kuormaaja kytketään traktoriin ohjaamosta nousematta. Yhdellä vivun liikkeellä lukittuva aisat, samoin kuin hydrauli- ja sähköliitännät. Myös aisojen tukijalat kääntyvät hydraulisesti.

Kverneland-yhtymä sai kunniamaininnan automaattisesta GPS-levityksen valvojasta. Levitin tunnistaa ajolinjat ja pystyy säätämään levitystä siten, että kiilamaisten alueidenkaan levityksessä ei tule päällekkäisyyksiä.

Claas esitteli automaattisen GPS Pilot Flex -ohjausjärjestelmän. Siihen kuuluu osana ohjauspyörä, jonka keskiössä on integroituna sähkömoottori. GPS Pilotin ollessa päällä sähkömoottori pyörittää ohjauspyörää, ja kun järjestelmä kytketään pois, toimii ohjauspyörä normaalisti. Laitteisto voidaan siirtää myös muihin koneisiin, kuten puimuriin ja ajosilppuriin.

John Deere esitteli multifuel-moottorinsa. Siinä voidaan käyttää tavallisen dieselin lisäksi kaikkia kasvipohjaisia öljyjä. Moottorin ohjausyksikkö mittaa polttoaineen koostumusta ja palotapahtumaa. Tämän jälkeen se säätää sen toimimaan siten, että moottorista saadaan aina sama teho.

Sodimac Mig -lannanlevitysvaunu on varustettu automaattisella levityksen säädöllä. Vaakalaite punnitsee levitettävää materiaalia ja tutka mittaa ajonopeutta. Keskusyksikkö säätää pohjakuljetinta ajonopeuden mukaan.

Gourdon ATP 20 -vaunussa on teliveto neljällä hydraulisella Poclain Hydraulicin napamoottorilla. Vaunussa on oma hydrauliikka vetoa varten.

JCB:n pyöräkuormaajan ja kurottajan risteytysmalleja on neljä, 5,6–8 tonnin painoluokissa. Nostovoimaa isommassa mallissa on 3,2 tonnia ja ulottuvuutta 5,2 metriä.

Merlon maatalousmallin kurottajassa on nostolaitteet, ulosottoakseli, nelipyöräohjaus ja jousitettu ohjaamo. Kurottaja rekisteröidään traktoriksi.

Claas sai kultamitalin tablet tietokoneen käyttämisestä Isobus-terminaalina. Se on ilmeinen kehitysaskel koneiden verkottumisessa internettiin. Laite toimii WiFi-verkossa langattomasti, mitään asennustöitä ei traktoriin tarvita.

John Deeren muuttuvakammioinen hihnapaalain oli nostettu Göveilin käärintälaitteen rungolle. Kone on automaattinen, mutta käärintälaite tarvitsee erillisen käyttölaitteen, eikä se toimi Isobus-järjestelmässä.

Soucy Track -telat Valtraan asennettuna. Kanadalainen yritys valmistaa kumiteloja yleisimpiin traktori-, puimuri- ja mönkijämerkkeihin.

Kuhnin Altis 2002 -nostolaiteruiskussa on alumiininen puomisto, joka taittuu kuljetuksessa kolmeen osaan. Puomisto ei mene traktorin ohjaamon sivulle, joten ruiskua voi käyttää leveä-ohjaamoisessa traktorissa. Etusäiliöön pystyy tekemään oman, erikseen käytettävän seoksen.
Viljelypuolen suurimmat uutuudet liittyivät ohjelmistoihin ja sähköiseen koneiden hallintaan. Acgon markkinointijohtaja Thierry Lhotte esitteli uutta 6600-sarjan Massey Fergusonia ja otti esiin teeman uuden sukupolven traktorista.
Lhotten mukaan uusi sukupolvi hyödyntää viljelyssä uutta tekniikkaa tehokkaasti. Konevalmistajille siinä riittää haastetta. Jo nyt koneista löytyy tietoverkkoja, GPS-tekniikkaa, telemetrisiä ratkaisuja koneiden työn ja huollontarpeen seurantaan, sekä langatonta tiedonsiirtoa työkoneen ja traktorin välillä. Konevalmistajien yhteinen huoli tuntui olevan valmistaa teknisesti kehittyneitä koneita, joita pystyvät käyttämään myös alhaisemman koulutustason kuljettajat.
Kansainväliset suuryhtiöt kuten Agco ja John Deere ovat linjanneet tulevaisuuden maatalouden solmukohdiksi viljelykelpoisen maan sekä veden ja työvoiman riittävyyden. Erityinen huoli tuntui olevan työvoimasta. Täysin automatisoituun peltoviljelyyn pääseminen vie aikaa ja kotieläintaloudessa siihen päästään tuskin koskaan. n
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Agco Power: Lisää moottoreita Linnavuoresta