
LIFE-ohjelman alainen CLIMAGRI-projektin päätösseminaari: Pellosta hiilinielu






Marraskuun alussa Brysselissä pidettiin LIFE-ohjelman alaisuudessa läpiviedyn Climagri-projektin (2014–2018) päättöseminaari. Yhteistyössä ECAF:in (Euroopan Ca-viljelyn järjestö) kanssa järjestetty seminaari osoitti, miten pellot voisivat toimia ilmakehän hiilidioksidin nettositojina. Hanke toteutettiin Portugalin, Espanjan, Italian ja Kreikan alueilla, mutta seminaarin esimerkit myös muualta Euroopasta osoittivat, että Ca-viljelyn käytäntöjä noudattaen peltojen orgaanisen aineksen (hiilen) määrää on mahdollista kasvattaa.
Parhaat viljelykäytännöt
Best Agricultural Practices, eli parhaat viljelykäytännöt, ovat avainasemassa, kun ilmastomuutoksen vaikutuksia pyritään vähentämään. Parhaimmillaan peltojen multavuutta on mahdollista merkittävästi nostaa, jolloin maatalous pystyisi sitomaan muun yhteiskunnan toimista (teollisuus, liikenne, rakentaminen jne.) vapautuvia kasvihuonekaasuja.
Parhaat viljelykäytännöt tarkoittavat käytännössä kynnöstä ja jopa kevytmuokkauksesta luopumista, sekä intensiivistä alus-, kerääjä- ja kumppanikasvien käyttöä. Lista jatkuu viljelyn monipuolistamisella ja monilla muilla toimenpiteillä. Myös täsmäviljelyn laajaa keinovalikoimaa hyödyntäen voidaan peltojen multavuutta lisätä. Samalla mahdollistuu tuotantopanosten säästö – alkaen polttoaineesta ja kalustokustannuksista ja jatkuen mahdollisin säästöin lannoite- ja kasvinsuojelun kuluissa.
Climagri-projektin päättöseminaarissa kummeina toimivat MEP:it Espanjasta ( Clara Aquilra-Garsia) ja Kroatiasta ( Ivan Jakovcic). Suomalaisia euroedustajia ei seminaari jostain syystä kiinnostanut.
Ca-viljely
Ca on lyhennys englanninkielisestä ”conservation agriculture” eli viljely, jossa peltoa ei kynnetä tai mieluusti ei myöskään kevytmuokata vaan suorakylvetään. Lisäksi korostuvat esimerkiksi aluskasvit ja monipuolinen viljely.
Kuvat: Jussi Knaapi, Emilio Gonzalez-Sanchez, Amir Kassam, Oliver Martin, Climagri
Lue myös juttuun liittyvä CLIMAGRI-hankkeen päätösseminaari !
Osaston luetuimmat
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Patu – isältä pojalle
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Kaikkiruokainen kotimainen - Vanhat Valmetit ry 10 vuotta
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- SkogsElmia -näyttely 2011, osa 2: Omatoimisen puunkorjaajan onnela
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia