Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kalajoen metsäpalon sammutuksessa oli vahva asenne ja hyvä yhteishenki – onnistunut yhteistyö oli virkistävä poikkeus vastakkainasettelun ja sormella osoittamisen aikana

Kuva: Junnu Lusa

Kalajoen metsäpalon savujen hälvettyä on aika pysähtyä pohtimaan, miten varaudumme uusiin tilanteisiin jatkossa. Saksan tulvavahinkoja on vaikea tänne kuvitella, mutta onhan meillä ollut laajoja tykkylumen aiheuttamia sähkökatkoja. Kalajoen palo oli loistava esimerkki paikallisten resurssien käytöstä yhteiseksi hyväksi.

Pelastuslaitosta ohjaa lainsäädäntö, kun ihmisiä pyydetään avustamaan sammutustöissä tai yksityistä kalustoa ja välineistöä otetaan käyttöön pelastustehtäviin. Kalajoella tarvittiin myös erityiskalustoa ja -taitoja joita pelastuslaitoksella ei ole – eikä tule olemaan.

Pelastuslaitoksella ei tule olemaan kaivukoneita, metsätraktoreita tai monipuolista kuljetuskalustoa jatkossakaan. Kalajoen palossa siviilihenkilöstöön kuuluva asiantuntija johti koneryhmää oikeisiin kohteisiin ja tehtäviin niiden käyttö- ja maasto-ominaisuuksiensa perusteella johtavan palomestarin apuna.

On mielenkiintoinen kysymys, miten yhteiskunnassa olevia resursseja voitaisiin hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla yhteiseksi hyväksi kansalaisvastuun nimissä ja huoltovarmuuden tukemiseksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eräs pelastusalan ammattilainen linjasi, että tarvittava kalusto ja ammattitaito on oltava valmiiksi kartoitettuna, sopimukset tehtynä ja mielellään myös toimintaa harjoiteltuna, jotta ollaan valmiudessa, kun metsä palaa. Sammutustyö on erityisen rankkaa ja monin tavoin riskialtista. Kalusto pitää olla ammattitaitoisten kuljettajien käsissä. Kaluston käytöstä ja työajasta tulee korvata kohtuullisesti.

Kalajoen pohjalta on noussut jo joitakin uusia ajatuksia liittyen pelastustoiminnan viestintään, sähköyhtiöiden paikallistietoon ja metsäyhtiöiden ajouratietokantoihin. Ajourien avulla voitaisiin muodostaa luonnollisia palonrajoituslinjoja, suunnitella logistiikkaa sammutuksessa jne. Mitä muuta tarvittaisiin?

Tärkein resurssi suuronnettomuuksiin varautumisessa on Kalajoen esimerkki vahvasta asenteesta ja hyvästä yhteishengestä, mikä on virkistävä poikkeus tänä aikana, jota leimaavat vastakkainasettelu ja sormella osoittaminen. Me tarvitsemme yhteiskunnan kehittämisessä ja kilpailukyvyn parantamisessa rakentavaa asennetta ja yhteishenkeä.